Pracownicy skupów twierdzą, że powstała luka bydlęca, trwająca już trzeci tydzień, powoduje, że do uboju trafia mniej żywca. Ceny utrzymują się na dość wysokim poziomie. Cena powyżej 14 zł/kg w wadze bitej ciepłej w klasie R za byka poniżej 24 m-cy to całkiem przyzwoita stawka.
Tym, którzy sprzedawali w ostatnich tygodniach udało się wynegocjować naprawdę niezłe ceny za mieszańce mięsne – powyżej 14 zł/kg w klasie R, a za czystorasowe byki limousine w klasie U stawki sięgają 14,3 zł/kg. Stawki za krowy mięsne też się poprawiły, za klasę R ceny przekraczają nawet 11 zł/kg.
Ile płacą polskie zakłady?
W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 13,51 zł/kg, za byka w klasie O 13,10 zł/kg wbc. Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 13,13 zł/kg, a za klasę O 12,36 zł/kg. Krowy w klasie R skupy biorą średnio za 11,00 zł/kg, a w klasie O za około 10,92 zł/kg.
Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 7,45 zł/kg, jałówek 6,12 zł/kg, a za krowy 4,9 zł/kg.
Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj – aktualne notowania cen!
dkol
Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ
Polecamy nasz dodatek Bydło mięsne i opasy! Zamów jako dodatek do prenumeraty TAP klikając w okładkę!