Jakie cechy wyróżniają bydło norweskie czerwone (NRF)?
Jedną z ras, która doskonale nadaje się do krzyżowania jest norweska czerwona (NRF) – uważana za jedną z najzdrowszych i najbardziej płodnych mlecznych ras na świecie.
Początkowo zalecana jako sposób na problemy z rozrodem, dziś rasa norweska czerwona coraz częściej jest świadomie wybierana przez hodowców do krzyżowania międzyrasowego z holsztynami. Dlaczego? Bo połączenie tych dwóch ras daje niesamowite efekty, o czym przekonują przeprowadzane regularnie badania terenowe. Potwierdzono, że przy krzyżowaniu rotacyjnym HO x NRF uzyskuje się zwierzęta, które w porównaniu do czystorasowych holsztynów są dużo bardziej płodne i zdrowe. Dzięki poprawie tych cech, liczba dni otwartych się zmniejsza, zwierzę szybciej zaczyna produkcję i dłużej pozostaje w stadzie, a to przekłada się na bezpośredni zysk dla hodowcy.
Od początku pracy hodowlanej nad rasą norweską czerwoną główny nacisk kładziono nie na wydajność, lecz właśnie na cechy związane ze zdrowotnością i płodnością, przy jednoczesnym obniżaniu kosztów produkcji. Potwierdzona wyższa płodność krów, mniej klinicznych przypadków mastitis, niższy poziom komórek somatycznych, łatwiejsze wycielenia, mniej martwo urodzonych cieląt, lepszy ich odchów, mniejsze problemy z racicami oznacza po prostu mniej kłopotów w oborze i mniejsze środki przeznaczane na leczenie.