Nadal wysoka jest cena bobu – od 38 do 42 zł/kg. W ubiegłym roku przedział cenowy wynosił 35–40 zł/kg, ale w 2018 roku było to jedynie 9 zł/kg! Z kolei cebula biała młoda kosztuje od 4 do 5 zł/kg, a rok temu cena była na poziomie 2,50 zł/kg. Długo utrzymywała się wysoka cena fasoli szparagowej – na poziomie 40 zł/kg. Warzywo to staniało dopiero w czerwcu. Obecnie na rynkach hurtowych kosztuje, w zależności od regionu kraju i jakości, od 16 do 22 zł/kg. Cena marchwi jest prawie o 25% wyższa, a młodych ziemniaków o 10%. W przypadku tych ostatnich warto zauważyć, że ich cena długo utrzymywała się na poziomie 10–12 zł/kg. To oczywiście też wynikało z opóźniającej się wiosny.
Ceny warzyw: drogo, ale dla kogo?
W dzisiejszych czasach konsumenci chcą mieć warzywa i owoce w zasięgu ręki przez cały rok. Jest tylko jedno "ale"… Chcą mieć w zasięgu ręki, ale czy kieszeni też? Nowoczesne technologie kosztują. Ogrzewanie (zwłaszcza zimą) czy chłodzenie – drożeją lawinowo. A klienci już nie płaczą. Są oburzeni!!!
Nadal wysoka jest cena bobu – od 38 do 42 zł/kg. W ubiegłym roku przedział cenowy wynosił 35–40 zł/kg, ale w 2018 roku było to jedynie 9 zł/kg! Z kolei cebula biała młoda kosztuje od 4 do 5 zł/kg, a rok temu cena była na poziomie 2,50 zł/kg. Długo utrzymywała się wysoka cena fasoli szparagowej – na poziomie 40 zł/kg. Warzywo to staniało dopiero w czerwcu. Obecnie na rynkach hurtowych kosztuje, w zależności od regionu kraju i jakości, od 16 do 22 zł/kg. Cena marchwi jest prawie o 25% wyższa, a młodych ziemniaków o 10%. W przypadku tych ostatnich warto zauważyć, że ich cena długo utrzymywała się na poziomie 10–12 zł/kg. To oczywiście też wynikało z opóźniającej się wiosny.