Produkcja zwierzęca nie musi kojarzyć się tylko z obciążeniem dla środowiska
Wręcz przeciwnie – może być wykorzystana do wytwarzania zielonej energii. Coraz więcej rolników ma świadomość, jak ważny jest pozytywny wpływ na środowisko, stąd poszukiwanie rozwiązań, które z jednej strony przyniosą wymierne korzyści, a z drugiej ograniczą emisję gazów i wykorzystanie energii z węgla. Sposobem na ograniczenie w produkcji zwierzęcej emisji gazów do atmosfery jest przetworzenie obornika i gnojowicy w biogazowni. Niewykorzystane odpady można przerobić na ciepło oraz prąd i przyczynić się do rozwoju ekoenergii z wykorzystaniem odnawialnych źródeł.
Biogazownia to prosty sposób na zamknięcie cyklu w ramach gospodarstwa i wykorzystanie potencjału produkcji zwierzęcej. Zwłaszcza w niepewnych czasach chowu trzody chlewnej trzeba szukać innych źródeł dochodu, które wspomogą produkcję, a biogazownia rolnicza wydaje się idealnym uzupełnieniem, gdyż umożliwia wykorzystanie ciepła do ogrzewania budynków inwentarskich oraz sprzedaż energii elektrycznej do sieci.
- Karol Janas dzięki biogazowni oszczędza rocznie 650–700 ton miału węglowego, który potrzebny jest do ogrzewania szklarni z pomidorami