Biodiesel szansą dla rzepaku


Podczas Międzynarodowego Dnia Rzepaku – Eurorzepak zorganizowanego w Minikowie na terenie Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego odbyła się także międzynarodowa debata na temat przyszłości rzepaku i biodiesla z udziałem przedstawicieli europejskich związków producentów roślin oleistych (EOA) oraz ponad 300 rolników i ekspertów uprawy rzepaku. Debatę prowadził Karol Bujoczek, redaktor naczelny top agrar Polska.
– Polityka Unii Europejskiej w przyszłości powinna wspierać nasze rodzime źródła białka. Ważne jest, aby zacząć postrzegać rzepak także jako roślinę białkową. Polska sprowadza ok. 2 mln t śruty sojowej, a tymczasem moglibyśmy wykorzystać właśnie rzepak – podkreślał Juliusz Młodecki, prezes KZPRiRB.
Jesteśmy importerem białka paszowego i jednocześnie eksportujemy znaczne ilości śruty rzepakowej.
– To są absurdy – mówił Adam Stępień, dyrektor generalny PSPO. Na szczęście atrakcyjność białka paszowego ze śruty rzepakowej rośnie. Dostrzegają jej korzyści m.in. producenci mleka. Pamiętajmy, że nadal powinniśmy doskonalić jakość śruty rzepakowej, co się już dzieje, ale potrzeba na to czasu – dodał.