AgriVision – konieczna zrównoważona transformacja łańcucha żywnościowego
r e k l a m a
Partnerzy portalu

AgriVision – konieczna zrównoważona transformacja łańcucha żywnościowego

07.10.2021

Przedstawiciele branży rolno-spożywczej spotkali się dzisiaj aby podzielić się wizją dalszego rozwoju światowego sektora w kontekście zmian klimatycznych, wyzwań stawianych przez konsumentów, ale również zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego, aby można było produkować więcej wysokiej jakości białek, aby wyżywić szybko rosnącą populację na świecie, bez obciążania zasobów planety w tym procesie.

Dziesiąta edycja AgriVision, organizowana wspólnie przez Trouw Nutrition i Nutreco, odbyła się w formie zdalnej 7 października 2021 r., jej głównym przesłaniem jest, to że „przyszłość ma znaczenie”, szczególnie w kontekście rolnictwa i żywności oraz ochrony środowiska i klimatu. Wyżywienie rosnącej populacji ludzi będzie trudne, tak aby nie wykorzystywać nadmiernie zasobów planety.

Fulco van Lede z firmy Nutreco uważa, że nie rozwiążemy dylematów i problemów, które stoją przed rolnictwem i przemysłem bez współpracy całego łańcucha produkcji żywności.


- Stoimy razem przed znacznie większym wyzwaniem, jak w zrównoważony sposób wyżywić globalną populację , która będzie liczyć blisko 10 miliardów ludzi w 2050 r. Musimy produkować więcej żywności, a tymczasem dzisiaj zużywamy już ponad 50% zasobów światowych. Zaspokojenie rosnącego zapotrzebowania na żywność wyprodukowaną w zrównoważony sposób będzie możliwe jedynie w sposób, który znacznie zmniejszy negatywne efekty na środowisko. Musimy hodować zwierzęta, ryby w taki sposób, aby zachować bioróżnorodność i nie niszczyć ekosystemów, ograniczyć efekt globalnego ocieplenia, musimy zredukować ślad węglowy – mówił Lede. Podkreślił, że nadal mimo, że to cała branża musi pokonać wyzwanie, to nadal nie ustalono kto za tą poprawę zapłaci, na kogo spadną koszty. Te wszystkie zmiany oprócz zmian mentalności, będą wymagały wymyślenia nowych rozwiązań, technologii, innowacji i nowych sposobów produkcji żywności.

- Ceny żywności nie pokrywają prawdziwych kosztów zrównoważonej produkcji co stanowi wyzwanie dla ekonomii producentów żywności i rolników, jednocześnie obarczając ich odpowiedzialnością za szkody dla środowiska. Jednocześnie ludzie w krajach rozwijających się mają trudności ze sfinansowaniem codziennych posiłków, a wielu rolników jest na skraju przetrwania. Miło jest zająć się ekonomią zrównoważonego rolnictwa, to do nas, jako interesariuszy z branży, należy ponowne przemyślenie, w jaki sposób produkujemy niezbędne białka, wspierając jednocześnie zrównoważoną i zdrową przyszłość dla planety i wszystkich na niej żyjących – dodał specjalista z firmy Nutreco.

Największe problemy największą szansą?

W ramach sesji na temat wiodących zrównoważonych przedsiębiorstw rolnych dyskutowali Jason Clay z WWF i Jefferey Simmons z firmy Elanco Animal Health.

Clay w swojej wypowiedzi zaznaczył, że nadużyliśmy zasobów globalnych, chcąc ciągle więcej od natury, wody i gleby, a według niego widać to w ginących gatunkach zwierząt, czyli utracie bioróżnorodności, wykorzystaniu zasobów naturalnych, wycince lasów czy suszach.

­- Tak naprawdę skonsumowaliśmy 40% więcej żywności w ciągu zaledwie 20 lat, więc do roku 2050 jesteśmy na dobrej drodze do podwojenia ilości żywności produkowanej na planecie, ponieważ wszystkie wskaźniki idą w górę. Jak zatem zapewnić tą żywność jednocześnie patrząc na dobro planety… Myślę, że zwierzęta mogą być odpowiedzialne za cztery-sześć procent emisji gazów cieplarnianych. Przemysł zwierzęcy odgrywa absolutnie kluczową rolę w wyżywieniu ludzi. Mamy dzisiaj 3 na 10 osób, które nie otrzymują wystarczającej ilości pożywienia, a jedna na 10 osób żywi się nieodpowiednio, więc mamy problem od głodu do otyłości. Mięso zawiera 18% białka i odgrywa ważną rolę w żywieniu – zaznaczał z kolei Simmons i dodał, że zobowiązał się do pracy nad redukcją emisji metanu oraz amoniaku od zwierząt i zerowego śladu węglowego, jednak konieczna w tym zakresie jest współpraca całego łańcucha i po prostu dobre chęci.

- Niekoniecznie chcemy dowiedzieć się, jakie są ceny, teraz chcemy mieć mechanizm finansowania cen, który jest sprawiedliwy dla obu stron, przejrzysty sposób obliczania. Są to rzeczy, które musimy rozwijać razem, ponieważ nie chcemy niszczyć efektywności handlu – mówił Simmons. Według niego bardzo ważne, aby nadal konsument miał wybór, przede wszystkim w zakresie cen i tego jakie białko spożywa – roślinne czy zwierzęce, ale także aby otrzymywał produkt wyprodukowany w sposób zrównoważony. Często niestety oznacza to – droższy. Na świecie nie wszystkich stać na żywność, tym bardziej na droższą.

- Myślę, że to naprawdę ważne dla przetwórców, aby zacząć korzystać z umów długoterminowych, aby rozpocząć współpracę z konkretnymi dostawcami lub przynajmniej z określonego regionu oraz współpracować z innymi podobnie myślącymi detalistami i markami, aby zacząć wysyłać te same sygnały, że właśnie tego chcemy. Widzę, że chcemy bardziej odpornego łańcucha dostaw, wiemy jednak, że prawdopodobnie w pewnym sensie będzie to kosztować więcej – dodał Simmons.

Według prelegentów mamy bardzo trudne zadanie, bo zaczynamy o wiele lat za późno, pewne rzeczy musimy cofać, co nie jest proste. Jednak według nich warto zmienić podejście już dzisiaj, bo nasze pokolenia nie będą mieć łatwiej.

- Nie zobaczymy pełnego wpływu naszych działań, dopóki nie odejdziemy, następne pokolenie będzie musiało rozpocząć współpracę i będzie musiało zainwestować w rozwiązania bez widocznych rezultatów przez lata lub dekady, czasami nawet może przez pokolenia, więc prosimy ludzi o cierpliwość do wspólnej pracy nad rzeczami w sposób, który wcześniej nie miał miejsca. Bardzo trudno jest to zrobić między firmami, między krajami, ale jest to absolutnie niezbędne jeśli mamy dotrzeć tam, gdzie musimy, a także po prostu być świadomym – podsumowali prelegenci.

Niekorzystny wpływ rozwoju produkcji i zwiększenia zaludnienia

CZYTAJ CAŁY ARTYKUŁ W www.topagrar.pl
r e k l a m a

Kto zarobił na wzroście cen nawozów i gdzie trafia ukraińskie zboże? NIK to sprawdzi

23.10.2022

Na podstawie wniosku KRIR - Najwyższa Izba Kontroli będzie kontrolować polski rynek rolny. NIK ma sprawdzić czy wysokie ceny nawozów mają swoje odzwierciedlenie w kosztach produkcji, czy ktoś zarobił na rolnikach oraz co się dzieje ze zbożem i rzepakiem z Ukrainy, który trafia do Polski.

Prezes Najwyższej Izby Kontroli uwzględnił wniosek Krajowej Rady Izb Rolniczych i zajmie się dwoma tematami, które w ostatnim czasie mają ogromny wpływ na rynki rolne w Polsce: wysokie ceny nawozów oraz to jak ceny ziarna importowanego z Ukrainy wpływają na ceny zbóż w Polsce. 

Import zboża z Ukrainy wpływa na ceny zboża w Polsce - w jaki sposób?

Wiktor Szmulewicz, prezes samorządu rolniczego w swoim piśmie do szefa NIK zwraca uwagę na spadek cen zbóż w Polsce w ostatnim czasie, co znacznie pogarsza sytuację polskich rolników, ponieważ w tym roku znacznie wzrosły im koszty produkcji zbóż. Izby rolnicze chcą, aby kontrolerzy NIK sprawdzili w jakim stopniu wpływ na to miało otwarcie polskiej i unijnej granicy na ziarno z Ukrainy. 

– Rozumiemy trudną sytuację rolników ukraińskich, ale pomoc dla tych producentów nie może odbywać się kosztem polskich rolników, którzy z powodu niskich cen i braku możliwości sprzedaży zapasów mogą być zagrożeni upadkiem gospodarstw, tym bardziej, że wkrótce będą żniwa – napisał Wiktor Szmulewicz, prezes KRIR.

Obawom szefa samorządu rolniczego wtórują także przedstawiciele Lubelskiej Izby Rolniczej. W ich opinii, to głównie rolnicy z Lubelszczyzny i Podkarpacia w największym stopniu ponoszą konsekwencję napływu zbóż, kukurydzy i rzepaku z Ukrainy. Z tego powodu zarząd LIR chciałby dowiedzieć się jaka jest rzeczywista skala importu ziarna z Ukrainy i ile tego zboża zostaje w Polsce. Lubelscy rolnicy chcą także poznać listę podmiotów gospodarczych importujących te surowce na terytorium Polski. Według przedstawiciele LIR pozwoli, to lepiej zarządzać tym ryzykiem oraz podjąć odpowiednie kroki w przyszłości.

Przedstawiciele Krajowej Rady Izb rolniczych poprosili Mariana Banasia, prezesa NIK, aby ta instytucja zbadała:

  • czy zboże importowane z Ukrainy jest w Polsce tylko tranzytem i trafia ostatecznie do kolejnych państw czy część z tego ziarna zostaje w polskich magazynach? 
  • które zboże w polskich portach jest ładowane w pierwszej kolejności: ukraińskie czy polskie, a jeżeli to ziarno zza wschodniej granicy ma priorytet, to czy przez to polskie zboże nie może być eksportowane ze względu na ograniczone możliwości przeładunkowe?
  • czy ziarno ukraińskie spełnia polskie i unijne wymogi fitosanitarne?
CZYTAJ ARTYKUŁ
r e k l a m a

Czy działka nabyta po ślubie wlicza się do wspólnoty majątkowej małżeńskiej?

21.10.2022

Chciałabym zakupić działkę do majątku odrębnego, a potem przekazać ją synowi z pierwszego małżeństwa. Czy jest to możliwe, skoro mam wspólność majątkową małżeńską od ponad 20 lat? Jakie składniki wchodzą w skład majątku odrębnego małżonków?

Czym jest małżeńska wspólność majątkowa?

Artykuł 31 § 1 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego określa, że z chwilą zawarcia małżeństwa powstaje między małżonkami z mocy ustawy wspólność majątkowa (wspólność ustawowa) obejmująca przedmioty majątkowe nabyte w czasie jej trwania przez oboje małżonków lub przez jednego z nich (majątek wspólny). Przedmioty majątkowe nieobjęte wspólnością ustawową należą do majątku osobistego każdego z małżonków.

Majątek osobisty każdego z małżonków - czyli jaki?

Z kolei według art. 33 k.r.o., do majątku osobistego każdego z małżonków należą m.in.: przedmioty majątkowe nabyte przed powstaniem wspólności ustawowej oraz nabyte przez dziedziczenie, zapis lub darowiznę (chyba że spadkodawca lub darczyńca inaczej postanowił). Należą do niego też te służące wyłącznie do zaspokajania osobistych potrzeb jednego z małżonków. Majątkiem osobistym są również prawa niezbywalne, które mogą przysługiwać tylko jednej osobie, oraz przedmioty majątkowe uzyskane z tytułu nagrody za osobiste osiągnięcia jednego z małżonków. Do majątku osobistego wlicza się ponadto przedmioty uzyskane z tytułu odszkodowania za uszkodzenie ciała lub wywołanie rozstroju zdrowia albo z tytułu zadośćuczynienia za doznaną krzywdę.

Istotne jest źródło finansowania

W skład majątku odrębnego wchodzą także przedmioty majątkowe nabyte w zamian za składniki majątku osobistego, chyba że przepis szczególny stanowi inaczej. Przykładowo, gdyby przed wstąpieniem w związek małżeński była Pani właścicielką lokalu, a potem go sprzedała i z tych pieniędzy zakupiła działkę budowlaną, wtedy należy podać te informacje w akcie notarialnym, że pieniądze na zakup działki pochodzą ze sprzedaży lokalu, który był własnością osobistą.

Reasumując: to, czy może Pani nabyć działkę budowlaną do majątku osobistego, zależy głównie od źródła jej finansowania.

dr hab. Aneta Suchoń, prof. UAM
fot. M. Czubak

CZYTAJ ARTYKUŁ

Poddzierżawy - dla kogo? Ilu rolników korzysta?

20.10.2022

Od 2017 roku Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa poddzierżawił jedynie 5 tys. ha gruntów W jakich sytuacjach rolnik może liczyć na zgodę KOWR na poddzierżawienie gruntów od dzierżawcy?

Poddzierżawianie gruntów wzbudza w ostatnim czasie wiele emocji. O wyjaśnienia w tej sprawie poprosiła resort rolnictwa opozycja. - Od początku września biura poselskie są wręcz zasypywane informacjami i pytaniami od małopolskich (ale nie tylko) rolników odnośnie do bulwersującej sprawy poddzierżawy 141 ha gruntów rolnych we wsi Kępie pod Miechowem w Małopolsce przez rodzinę (brata) Norberta Kaczmarczyka, sekretarza stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Oburzenie rolników wzbudza zarówno opisany przez portal WP.pl tryb przystąpienia do umowy poddzierżawy członków rodziny wiceministra, jej podpisanie (zatwierdzenie wniosku przez samego ówczesnego dyrektora generalnego KOWR), wysokość czynszu dzierżawnego poddzierżawy, a w szczególności fakt, że powierzchnia całkowita poddzierżawionych nieruchomości dla jednego użytkownika (rolnikowi niespokrewnionemu z dotychczasowym dzierżawcą, prowadzącemu gospodarstwo na odległość, spoza danej gminy/gmin graniczących – nieposiadającemu gruntów rolnych w gminie, gdzie znajduje się nieruchomość, lub w gminie sąsiedniej, o powierzchni powyżej 100 ha) to aż 141 ha – napisała w interpelacji Dorota Niedziela oraz Kazimierz Plocke z Platformy Obywatelskiej, którzy zadali szereg pytań dotyczących praktyki związanej z poddzierżawianiem gruntów.

CZYTAJ ARTYKUŁ

Przeczytaj także

Polska może stać się liderem rolnictwa zrównoważonego

W ocenie Polskiego Stowarzyszenia Rolnictwa Zrównoważonego "ASAP" Polska może stać się liderem rolnictwa zrównoważonego w Europie. Niezbędne do tego jest jednak m.in. odpowiednie wsparcie finansowe w "Planie Strategicznym Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023–2027".

czytaj więcej
Zarządzanie

Skutki wprowadzenia strategii „Od pola do stołu” będą katastrofalne? Komisja Europejska w ogniu krytyki

Czy Komisja Europejska celowo zwlekała z publikacją niekorzystnego dla siebie raportu na temat skutków wprowadzenia strategii „Od pola do stołu”? Dziennikarze, którzy dotarli do dokumentów twierdzą, że tak właśnie było. 

czytaj więcej
Aktualności

Nowa WPR: które z elementów oceniamy dobrze, a które krytykujemy?

Już od 2023 r. wejdą w życie nowe zasady Wspólnej Polityki Rolnej. Zobaczmy, które elementy dotychczasowego kompromisu oceniamy dobrze, a które krytykujemy. 

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)