Warzywa faszerowane mięsem
Składniki: 3 papryki, 2 małe cukinie, 500 g mięsa mielonego, 200 g ryżu, sól, pieprz, zioła prowansalskie, 3 ząbki czosnku, 1/2 szklanki bułki tartej, 1/2 szklanki sera żółtego startego na małych oczkach.
Wykonanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mięso poddusić na oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusić tak długo, aż będzie miękkie. Wymieszać z ryżem i przyprawami. Paprykę przekroić na pół i delikatnie wyjąć gniazda nasienne. Cukinie przekroić na połówki i delikatnie dużą łyżką wyjąć środek z ziarnami. Paprykę i cukinie wypełnić farszem, posypać bułką tartą i piec 20 minut. Następnie posypać serem i piec jeszcze 15 minut.
Składniki na ciasto: 450 g mąki, 30 g drożdży, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cukru, szklanka ciepłego mleka, 3 żółtka, 100 g rozpuszczonego masła, 1 płaska łyżeczka soli. Składniki na farsz: 1 cebula, mięso z gotowania rosołu z warzywami, np. gęsina, mieszane mięsa około 250 g (marchewka, kawałek selera, pietruszki), olej, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 1 szklanka mleka, 1 bułka, 2 białka, 4 łyżki maku.