Robert Baryś (Agrifirm): Prosięta mają jak najszybciej zacząć jeść
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Robert Baryś (Agrifirm): Prosięta mają jak najszybciej zacząć jeść

29.04.2020autor: Anna Kurek

– Przy konstruowaniu pierwszych pasz dla prosiąt musimy zwrócić uwagę na smakowitość, strawność i zdrowie zwierząt. Tutaj największe znaczenie ma doskonałej jakości białko oraz tłuszcze – uważa Robert Baryś z firmy Agrifirm. 

Układ pokarmowy noworodków nie jest gotowy na trawienie i przyswajanie pasz stałych. Dlatego też naszym zadaniem jest stymulacja szybszego rozwoju układu trawiennego prosiąt. Przy konstruowaniu pierwszych pasz musimy zwrócić uwagę na smakowitość, strawność i zdrowie prosiąt. Tutaj największe znaczenie ma doskonałej jakości białko oraz tłuszcze, które dostarczymy z pierwszym stałym pokarmem. Wykorzystujemy tu mleka w proszku, plazmę krwi i mączki rybne oraz różnego rodzaju oleje, np. kokosowy i palmowy, a także ekstrudowane zboża.

Zależy nam, aby prosięta dokarmiać nawet już w 2. dobie życia. Mamy specjalnie skonstruowany produkt do nauki jedzenia. Zalecamy naszym klientom, aby niewielkie jego ilości posypywali na sutki loch, wtedy prosięta ssące zapoznają się z jego zapachem i smakiem. Następnie niewielkie jego ilości wysypujemy na posadzkę. Dopiero po kilku dniach paszę tę podajemy w miseczkach, również w niewielkich ilościach. Należy zwrócić uwagę, aby miseczki te były czyste i nie stały pod lampami czy promiennikami, ponieważ jest to produkt szybko psujący się. Ważne jest, aby pasza była zawsze świeża, a zatem podajemy ją 3–4 razy dziennie. 

Więcej o koncepcjach dokarmiania najmłodszych prosiąt znajdziecie w najnowszym, majowym wydaniu „top agrar Polska”. Zapraszamy do lektury. 

 

autor Anna Kurek

Anna Kurek

<p>redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Organizacja produkcji świń

(Nie)bezpieczna produkcja podczas pandemii koronawirusa

Niedługo miną dwa miesiące od chwili, gdy wszyscy musimy radzić sobie z niewidzialnym zagrożeniem – COVID-19. Choroba zmieniła funkcjonowanie życia wszystkich. Sprawdzamy jak z nową sytuacją radzą sobie producenci świń.   

czytaj więcej
Żywienie świń

(Nie)bezpieczna kukurydza: jak przeciwdziałać skażeniu ziarna grzybami?

Ziarno kukurydzy w związku z wysoką wilgotnością jest predysponowane do szybkiego namnażania się grzybów i wytwarzania mikotoksyn. Podpowiadamy, jak przeciwdziałać skażeniu i negatywnym skutkom.

czytaj więcej
Żywienie świń

Gorsza jakość paszy ze zbóż 2023: jak susza wpłynęła na zbiory?

Wysokość plonów w tym roku nie odbiegała od ubiegłorocznych, a nawet niejednokrotnie była wyższa. Pomimo to ich jakość spadła. Potwierdzają to wyniki analiz wykonane w laboratorium paszowym.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)