PDO pszenicy ozimej - jakie odmiany są zalecane do siewu w 2023 roku?
20.08.2023
Pszenica ozima zajmuje w kraju największy areał – 2,25 mln ha, co dodatkowo sugeruje wymóg uprawy odmian dobrze plonujących w poszczególnych rejonach. Wskazują je np. wyniki badań PDO.
Z artykułu dowiesz się
Wojewódzkie listy odmian pszenicy ozimej zalecane do siewu w 2023 roku. (wg COBORU)
Odmiany pszenicy ozimej.
Rośnie areał plantacji nasiennych.
Rekomendowane odmiany pszenicy ozimej na rok 2023.
Listy odmian zalecanych do uprawy na obszarze województwa.
Potencjał plonowania.
Parametry - białko.
Zdrowotność odmian.
Zimotrwałość odmian.
Polegaj na plonach w rejonie.
Mamy kolejny rok z suszą, co oznacza, że woda staje się najważniejszym czynnikiem produkcyjnym. Przed siewami warto więc wybrać odmianę o większej odporności na ten stres abiotyczny oraz na agrofagi, którym sprzyja ocieplanie klimatu. Są to np. sprawcy rdzy czy septoriozy.
Wśród szkodników rośnie znaczenie mszyc, skrzypionek oraz pryszczarków, a w grupie chwastów
chwastnicy jednostronnej,
miotły zbożowej,
komosy białej,
czy rumianowatych, które wykształcając mocny system korzeniowy lub kiełkując z głębszych warstw gleby, silnie konkurują ze zbożami.
Wybierając zatem odmiany dobrze plonujące także w warunkach stresu środowiska, można ograniczyć jego skutki, zmniejszyć nakłady i poprawić opłacalność uprawy. Dlatego warto wnikliwie przeanalizować wyniki PDO.
r e k l a m a
Wybór odmian pszenicy ozimej
Liczba odmian w Krajowym rejestrze (KR) systematycznie się zwiększa. Obecnie w KR pszenicy ozimej znajdują się 153 odmiany, w tym jedna z grupy technologicznej elitarne chlebowe (E), 58 – jakościowe chlebowe (A), 78 – chlebowe (B) i 12 – pastewne lub inne (C). Ponadto, zarejestrowane są też 4 odmiany regionalne, naturalnie przystosowane do lokalnych warunków, rejestrowane bez wymogu badania WGO, głównie dla zachowanie bioróżnorodności. Większość odmian (97) pochodzi z hodowli zagranicznych.
Rośnie areał plantacji nasiennych
Ważnym elementem agrotechniki jest stosowanie kwalifikowanego materiału siewnego. Dla pszenicy ozimej powierzchnia plantacji nasiennych systematycznie się zwiększa i w roku 2022 wynosiła wg danych PIORiN 27,7 tys. ha. Na rynku najbardziej poszukiwane są odmiany z grupy A, których łączny udział w tym areale wynosił blisko 41%. Udział odmian z grupy B to 28%, natomiast znaczenie odmian pastewnych, na ciastka i elitarnych jest niewielkie. Największą powierzchnię plantacji nasiennych zajmuje krajowa odmiana Euforia (ok. 3,5 tys. ha), która wyróżnia się pod względem kluczowych dla pszenicy ozimej cech – plenności, jakości i zimotrwałości. Z pozostałych odmian większe znaczenie na rynku ma Kariatyda (900 ha) oraz Formacja, RGT Kilimanjaro, Arkadia, KWS Donovan (600–750 ha) oraz RGT Bilanz, Symetria, Bataja i Belissa (500–580 ha). Spośród odmian ze Wspólnotowego katalogu odmian roślin rolniczych (CCA) największe znaczenie miała Wilejka, która jest odmianą krajową niezarejestrowaną w Polsce (670 ha) oraz KWS Emil, Askaban i Findus (530–650 ha).
Rekomendowane odmiany pszenicy ozimej na rok 2023
Duża liczba odmian pszenicy ozimej dostępnych na rynku powoduje, że wybór materiału siewnego nie jest łatwy. A mając na uwadze, że gatunek zajmuje w Polsce ok. 2,3 mln ha, zakup niewłaściwej odmiany może oznaczać dużą stratę w skali kraju oraz indywidualnego gospodarstwa. Z drugiej strony bogata oferta pozwala znaleźć odmianę najlepiej dostosowaną do lokalnych warunków środowiskowych. Dużym ułatwieniem w tym wyborze są Listy odmian zalecanych do uprawy na obszarze województwa (LOZ, patrz mapa). Tworzy się je w poszczególnych województwach na podstawie wyników badań PDO, z uwzględnieniem plonowania odmian w poszczególnych rejonach kraju. Część województw określa także wartości użytkowe odmian lub ich minimalny poziom zimotrwałości. W 2023 r. dla pszenicy ozimej w każdym województwie rekomendowanych jest od 8 do 16 odmian. W największej liczbie województw polecane są odmiany:
Venecja (14),
Artist (13),
LG Keramik (12),
Opoka (12) i RGT Bilanz (12).
Rekomendacja odmian w większej liczbie województw świadczy o ich dużej stabilności plonowania w różnych warunkach glebowo-klimatycznych oraz przy różnym przebiegu pogody.
Rośnie potencjał plonowania
W tabeli 1. przedstawiono najważniejsze cechy 108 odmian pszenicy ozimej, które były badane w doświadczeniach PDO w ostatnich trzech latach. Uszeregowano je alfabetycznie w poszczególnych grupach technologicznych. Warto zaznaczyć, że odmiany zarejestrowane w ostatnich latach wnoszą istotny postęp w plenności. Często jednak osiągany jest on kosztem mniejszej zimotrwałości, co potwierdzają tegoroczne rejestracje. Odmiany te plonują powyżej średniej ze wszystkich badanych, natomiast tylko 7 spośród 18 nowości ma oceny zimotrwałości powyżej 4.
W grupie odmian jakościowych wysokim poziomem plonowania wyróżniają się:
Callistus,
RGT Taktik,
RGT Technik,
Saratus,
LG Bronka i Ostoja, które jednak cechują się niższą zimotrwałością, uzyskując oceny 2–3.
Spośród odmian o wyższej zimotrwałości (4 i powyżej) bardzo dobrze plonują:
Pallas,
Opoka,
Alegoria i RGT Diplom.
Wysoki poziom plonowania utrzymują również starsze odmiany RGT Kilimanjaro i Linus. Wśród najlepiej plonujących odmian chlebowych, podobnie jak w grupie jakościowych, znalazły się odmiany o mniejszej zimotrwałości, tj. mieszańcowa odmiana Hyvega oraz zarejestrowane w tym roku Iskra, WPB Newton i Sanseo.
Białko – ważny parametr
Wartość wypiekową pszenicy określa się poprzez zaliczenie jej do jednej z 4 grup technologicznych (E, A, B lub C), o czym decyduje 7 wskaźników. Jednym z kluczowych kryteriów oceny pszenicy przeznaczonej do wypieku chleba jest zawartość białka. Duży wpływ na tę cechę ma przebieg pogody, zwłaszcza ilość i rozkład opadów oraz nawożenie azotem. Zawartość białka jest też w dużym stopniu uwarunkowana genetycznie, dlatego warto zwrócić uwagę na ten parametr przy wyborze odmiany. W obecnych warunkach, tj. przy wysokich cenach nawozów, anomaliach pogody, na znaczeniu mogą zyskiwać odmiany o genetycznie uwarunkowanej dużej zawartości białka. Różnice odmianowe w tej cesze są znaczne. W grupie odmian jakościowych większość odmian w zawartości białka ma oceny 5 i 6, a jedynie odmiany Pallas i RGT Technik – 7. Z kolei w grupie odmian chlebowych notę 7 ma tylko odmiana Polarkap.
Zdrowotność odmian
W ostatnich latach w pracach hodowlanych coraz większą uwagę zwraca się na zwiększenie odporności odmian na stresy biotyczne i abiotyczne. Istotna jest zwłaszcza odporność na choroby. Przy wyborze odmiany należy uwzględniać wymogi integrowanej ochrony roślin oraz założenia EZŁ, a także wycofywanie wielu substancji czynnych. Pszenica ozima na ogół uprawiana jest w technologii intensywnej, ale nawet przy powszechnym stosowaniu fungicydów, genetyczna odporność odmian na choroby jest istotna. W doświadczeniach PDO odporność ta oceniana jest na przeciętnym poziomie agrotechniki (a1), gdzie nie stosuje się fungicydów i regulatorów wzrostu.
W badanym gatunku najczęściej obserwuje się septoriozy liści, jednak różnice odmianowe są stosunkowo niewielkie. Większą odpornością cechuje się jedynie nowo zarejestrowana odmiana LG Bronka. Większe różnice w odporności odmian dotyczą mączniaka prawdziwego, rdzy brunatnej i rdzy żółtej. Kilka odmian jest bardziej podatnych na te choroby, co należy uwzględnić w planowaniu ochrony chemicznej. Warto zwrócić też uwagę na rdzę żółtą, która występuje z różnym nasileniem w poszczególnych latach i rejonach kraju, a w przypadku silnego porażenia, zwłaszcza u odmian podatnych, może przyczynić się do znacznego spadku plonowania.
Trudno ocenić zimotrwałość
W ciągu ostatnich kilku lat zimy miały najczęściej łagodny przebieg. Większe spadki temperatur były zwykle krótkotrwałe i na ogół nawet niewielka pokrywa śnieżna skutecznie chroniła rośliny przed wymarzaniem, nawet jeśli nie osiągały optymalnego rozwoju przed spoczynkiem zimowym. Lokalnie pewne straty z powodu złego przezimowania obserwowano również z innych przyczyn, jak porażenie pleśnią śniegową czy wymakanie.
Brak zim utrudnia właściwą ocenę zimotrwałości, która w ostatnich latach opiera się głównie na wynikach prowokacyjnych z komory niskich temperatur. Należy zdawać sobie sprawę, że ocena w sztucznych warunkach może odbiegać od wyników uzyskanych w trakcie surowych zim. Niemniej ryzyko wymarzania w warunkach zmieniającego się klimatu i nasilania zjawisk ekstremalnych jest duże i zimotrwałość powinna pozostać ważnym kryterium wyboru odmiany do siewu.
Polegaj na plonach w rejonie
Przyjęte przez COBORU rejony agrotechniczne na potrzeby oceny i rejestracji odmian to trochę umowny podział kraju na 6 regionów. Wyodrębnione zostały zgodnie z granicami administracyjnymi 2 lub 3 województw, biegnących w 3 pasach kraju, tj. północnym, środkowym i południowym (patrz mapka). Nie są to natomiast ścisłe okręgi agrotechnicznych obszarów Polski, ustalone na bazie fenologicznych pór roku, rzek głównych i dorzeczy czy rzeźby terenu. Układ ten stosowany jest w COBORU dla większości gatunków uprawnych, z wyjątkiem soi, dla której obowiązuje podział na 3 pasy kraju, powstałe z połączenia rejonu I z II (rejon północny), III z IV (rejon środkowy) oraz V z VI (rejon południowy).
Poziom a2
Podane średnie wyniki plonowania z lat 2020–2022 (tab. 1 poniżej., cz. 1–3) dotyczą tylko intensywnego poziomu agrotechniki, tj. a2. Różni się on od przeciętnego poziomu a1 (bez ochrony) wyższym nawożeniem azotowym o 40 kg/ha, stosowaniem dolistnych preparatów wieloskładnikowych oraz ochroną przed chorobami i wyleganiem. Są to zabiegi powszechnie stosowane w krajowej uprawie polowej tego gatunku.
Poziom a1 jest natomiast bardzo przydatny w ocenie odmian do ustalenia ich naturalnej odporności przed patogenami oraz czynnikami powodującymi wyleganie. Oba elementy są bardzo istotne zarówno z praktycznego punktu widzenia, jak i kosztów prowadzenia uprawy.
Różne warunki
Duża liczba doświadczeń z pszenicą ozimą, prowadzonych w ramach PDO pozwala m.in. na precyzyjną ocenę plonowania odmian w poszczególnych rejonach naszego kraju. Na terenach tych warunki glebowo-klimatyczne są w Polsce dość zróżnicowane. Poszczególne rejony różnią się bowiem pod względem sumy opadów, długości okresu wegetacji czy wartością średnich temperatur. Czynniki te sprawiają również, że znacząco inne są także terminy rozpoczęcia i zakończenia prac polowych oraz przebiegu kolejnych pór roku, a zwłaszcza faz rozwoju roślin, co ostatecznie przekłada się na wielkość plonowania. Zależnie od układu pogody w sezonie, raz sprzyja ona odmianom wcześniejszym, innym razem późniejszym, a na to wszystko nakłada się również lokalna różna presja chorób i szkodników w poszczególnych latach, także zdominowana przez warunki środowiska.
Dopasować odmiany
Kilkuletnia analiza wyników plonowania w rejonach pozwala określić przydatność poszczególnych odmian do uprawy w danym rejonie. Część odmian plonuje na zbliżonym poziomie w całym kraju, niektóre zaś wyraźnie lepiej lub gorzej w poszczególnych rejonach. Dodatkową trudnością w tej ocenie jest także różna reakcja odmian na poziomy agrotechniki.
Na przykład odmiana Callistus, która średnio w kraju plonuje bardzo dobrze, stosunkowo gorsze wyniki uzyskała na północy kraju (rejony I i II). Z kolei dla odmiany Saratus najkorzystniejsze jest południe kraju (rejony V i VI), natomiast odmiana RGT Taktik wyraźnie lepiej plonuje w zachodniej połowie kraju (rejony I, III i VI).
W grupie odmian chlebowych (B) warto zwrócić uwagę na reakcję rejonową mieszańcowej odmiany Hyvega. Średnio w kraju plonuje bardzo dobrze, jednak najlepiej wypada na południu Polski i w pasie środkowym. Odmiana Bulldozer uzyskuje korzystne wyniki plonowania w całym kraju z wyjątkiem rejonu IV. Z kolei dla odmiany Sanseo mniej korzystny jest rejon II.
Faworyci rejonów
Na podstawie ostatnich 3 lat badań PDO dla wielu odmian można wskazać rejony, w których uzyskały bardzo dobre plony oraz te z przeciętnym, czy nawet dość słabym średnim wynikiem w kraju, jednak w danym rejonie znajdują się w ścisłej czołówce. Na wysokim poziomie agrotechniki (a2) najwyższe plony pochodzą z II rejonu, chociaż wiele wartościowych wyników uzyskano także w innych rejonach, co wyróżniono w tabelach żółtym tłem. Niektóre odmiany najlepsze polny osiągnęły z kolei w kilku rejonach, co świadczy o ich możliwościach adaptacyjnych do różnych warunków środowiska. Są to np. Attribut i Calistus z grupy A, Hyvega, Sanseo (B) oraz LG Egmont, Sikorka i Tonnage (C). W grupie A rekordzistką plonu jest odmiana Asory ze średnim wynikiem 116,0 dt/ha, w B bardzo wysokie plony uzyskały WPB Newton – 117,6 dt/ha, Komponent – 117,1 dt/ha i SU Tarroca – 116,0 dt/ha.