Produkcja pomidorów zagrożona? Rosnące temperatury wpływają na główne obszary produkcji
Według naukowców możemy spodziewać się spadku globalnej produkcji pomidorów. Przyczyną mają być susze i rosnące temperatury na głównych obszarach uprawy.
Rosnące temperatury oraz susza mają znaczący wpływ na uprawy. W tym na pomidora również na te uprawiane na przetwórstwo.
Pomidory „przetwórcze” mają grubszą skórkę, są łatwo transportowane i wykorzystywane między innymi do produkcji soku, keczupu, sosów, purée i innych.
Za ponad 65% światowej produkcji odpowiedzialne są Kalifornia, Włochy oraz Chiny. W „Nature” ukazało się badanie, które przewiduje 6% spadek plonów pomidorów na tych głównych rejonach uprawy do roku 2050.
Szansa dla innych regionów?
Regiony w Północnej Kalifornii i Chinach o chłodniejszym klimacie, które pomogą zbuforować wzrost temperatury w krótkim okresie, mogą zwiększyć swoją przewagę konkurencyjną w nadchodzących latach.
Model matematyczny, który był podstawą tych badań i opracowany przez naukowców z Uniwersytetu w Aarhus w Danii, rozszerzony o dłuższy okres wskazuje, że między rokiem 2050 a 2100, plon pomidorów zmniejszy się o połowę.
To nie są gdybania, to już się dzieje
Niekorzystny wpływ klimatu na produkcję, czy trwałość przechowalniczą pomidorów nie jest tylko gdybaniem o przyszłości. Uprawy już odczuwają skutki zmian temperatur. W Kalifornii skąd pochodzi ponad 90% amerykańskich pomidorów w puszkach, do końca roku 2021, rolnicy dostarczyli o 10% mniej plonów, niż przewidywano. Przekłada się to na obsady, zmniejszają areały, a znakomita większość rolników sadzi tylko tyle, aby wywiązać się z umów.
Oczekiwania względem plonów oscylowały na wysokości 12 milionów ton, wraz z upływem sezonu spadły do 11,6 miliona ton, ostatecznie osiągnięto plon w wysokości 10,7 miliona ton.
Jakie są oczekiwania na ten sezon?
Jeśli chodzi o ten sezon, hodowcy w regionie nie są do końca pewni, czego się spodziewać.
Eksport pomidorów, które trafiają do Polski
Kraje, które znajdują się w czołówce eksporterów to:
- Holandia, odpowiada za 12,02% eksportu pomidorów na świecie. W 2021 roku głównymi kierunkami były Niemcy, gdzie trafiło 396,55 milionów kilogramów, do Wielkiej Brytanii dostarczono 142,76 milionów kilogramów, do Polski 58,63 milionów kilogramów, a 41,85 do Włoch.
- Hiszpania odpowiada za 8,3% światowego eksportu i kolejno do Niemiec trafiło 187,23 milionów kilogramów, 100,18 do Francji, 71,52 do Holandii i 70,73 do Wielkiej Brytanii. Do Polski trafiło natomiast 48,93 milionów kilogramów.
- Maroko odpowiada za 8,10% światowego eksportu. Głównym krajem eksportowym Maroka była Francja, tam dostarczono aż 334,42 milionów kilogramów. Wielka Brytania 104,74 milionów kilogramów, a następnie Hiszpania 58,36 milionów kilogramów, Holandia z wynikiem 56,07 i Mauretania 29,63.
Źródło: hortoinfo.es/ modernfarmer
Patrycja Bernat
<p>dziennikarz PWR Online, redaktor portali internetowych Grupy PWR</p>
Najważniejsze tematy