Zdrowotne właściwości koniczyny
Legenda związana z czerwoną koniczyną głosi, że jeśli znajdzie się takową z czterema liśćmi, zapewni się sobie pomyślność i bogactwo. Nie jeden z nas co najmniej raz w życiu próbował znaleźć w trawie właśnie czterolistną koniczynę. Koniczyna jest cenną rośliną miododajną, paszową, leczniczą. Jakie jeszcze właściwości wykazuje?
Koniczyna jest bogata w składniki odżywcze
Koniczyna czerwona należy do roślin bobowatych. Pospolicie występuje w Europie, Afryce Północnej oraz w Azji Środkowej. Należy do roślin miododajnych. Jest także ceniona ze względu jako materiał paszowy dla zwierząt gospodarskich. Nie wszyscy są jednak świadomi, że jest także rośliną jadalną. Kwiaty i liście są ciekawym dodatkiem do sałatek. Korzenie poddane obróbce termicznej są także możliwe do zjedzenia. Koniczynę można także ukisić.
Koniczyna jest bogata w białka, flawonoidy, garbniki, fenole, fitoestrogeny i olejki eteryczne Zabiera także dużo minerałów (m.in. wapń, krzem, siarkę czy mangan). Czerwona koniczyna ma także coraz większe zastosowanie w fitoterapii, ponieważ jest cenną rośliną leczniczą.
Z koniczyny można przyrządzać napary, odwary i syropy
Aby przygotować napar, należy łyżkę suszonego ziela, najlepiej pochodzącego ze znanego źródła, zalać szklanką wrzącej wody i odstawić na 30 minut. Po tym czasie należy napar odcedzić i stosować jako napój lub wcierkę.
Do przygotowania syropu z koniczyny należy zebrać mniej więcej 50 kwiatów i je podsuszać kilka godzina na słońcu. Po przełożeniu kwiatów do słoika, kwiaty należy zalać 2 szklankami wrzącej wody i na całą noc odstawić w chłodne miejscu. Po odcedzeniu tak przygotowany wywar – zagotować z dwoma szklankami cukru i z sokiem z cytryny. Po zagotowaniu przelać do słoiczków.
Sposoby wykorzystania koniczyny w lecznictwie
Koniczyna wspomaga leczenie dolegliwości układu pokarmowego i oddechowego. Napar z tej rośliny ułatwia trawienie, wzmagając pracę żołądka i jelit oraz woreczka żółciowego. Dodatkowo łagodzi bóle brzucha, zaparcia, biegunki i niestrawność.
Antyoksydanty wzmacniają naczynia krwionośne, dzięki czemu pozwalają na utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi w tętnicach i kontrolę poziomu tzw. złego cholesterolu.
W przypadku układu oddechowego koniczyna działa wykrztuśnie i łagodzi objawy zapalenia oskrzeli. Syrop zalecany jest na łagodzenie objawów grypy i przeziębienia dzięki temu, że wykazuje także właściwości: przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne oraz wzmacnia odporność.
Koniczyna w kosmetyce
Wywary z koniczyny to naturalne kosmetyki wykazujące właściwości kosmetyczne. Wcierka znacznie poprawia kondycję skóry i jej ukrwienie, łagodzi przebarwienia, stany zapalne i trądzik. Jako środek dezynfekujący regeneruje skórę i zapobiega powstawaniu zbliznowacień. Jest także skuteczna w leczeniu łupieżu i łysienia na tle hormonalnym. Włosy stają się silniejsze i piękniejsze dzięki zawartości fitoestrogenów.
Oprac. Natalia Marciniak-Musiał
Zdjęcie: Pixabay
Natalia Marciniak-Musiał
dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego
dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego
Najważniejsze tematy