Zdrowa żywność z polskich lasów. Gospodynie, konkurs Lasów Państwowych skierowany jest dla Was
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Zdrowa żywność z polskich lasów. Gospodynie, konkurs Lasów Państwowych skierowany jest dla Was

02.05.2022autor: Natalia Marciniak-Musiał

Lasy Państwowe wystartowały z konkursem „Natura od kuchni” skierowanym do Kół Gospodyń Wiejskich. Dzięki temu zostanie wydana książka kulinarna z przepisami na wykorzystanie darów lasu, a KGW mogą zyskać 5 tys. zł. Jakie są idee i zasady konkursu?

Najlepsze produkty to takie, które daje nam natura

Las to naturalne i bezcenne źródło żywności. Zarówno tej pochodzenia roślinnego – owoce czy zioła, jak i zwierzęce go– mięsa z dzika, jelenia czy sarny. To żywność z kategorii „bio” uzyskiwana bez nawożenia, środków ochrony roślin i sztucznych pasz, w najwyższym standardzie dobrostanu.

Okazuje się, że duża część społeczeństwa nie zna smaku wielu dań powstałych na bazie produktów dostępnych w lasach. To dla nich wiedza tajemna. Dlatego Lasy Państwowe z udziałem Kół Gospodyń Wiejskich zamierza to zmienić i promować żywność pochodzenia leśnego.

Koła Gospodyń Wiejskich wyróżnione w konkursie za najciekawsze propozycje wypromowania zdrowej żywności z polskich lasów mogą zyskać granty w wysokości do 5 tys. zł.

Zgłoszenia można przesyłać do 30 września 2022 r. Udział jest bezpłatny.

Organizator planuje zebrać przepisy i wydać je w formie publikacji „Dzika kuchnia. Dobre z lasu” - najlepsze regionalne, domowe przepisy wykorzystujące leśne produkty. Wyjątkowa książka kucharska z lokalnymi przepisami wiejskich gospodyń będzie dostępna m.in. w formie darmowego pliku pdf, do pobrania ze strony Lasów Państwowych.

r e k l a m a

Konkurs promuje kreatywność, zdrowe odżywianie i łączenie tradycji z nowoczesnością

Skomercjalizowany świat potrzebuje działań wskazujących na to co jest istotą i wyróżnikiem każdego kraju, czyli na ochronę tradycji. Konkursy typu „Natura od kuchni” pozwalają na promowanie atutów Polski, którymi niewątpliwie są lasy i bogactwo jakie oferuje. Idea ta jest bliska także Ministerstwu Klimatu i Środowiska.

Dlatego Program Lasów Państwowych łączy tradycję z nowoczesnością , a więc promocję lasów, zdrowego trybu życia i naturalnych produktów pochodzenia leśnego – poskreśla wiceminister MKiŚ Edward Siarka.

Kobiety z Kół Gospodyń Wiejskich to liderki w swoich lokalnych społecznościach. Dynamiczne i poszukujące, odmieniają wizerunek współczesnej wsi. Wierzę, że dzięki ich wsparciu zdołamy upowszechnić wiedzę o leśnych kulinariach, a zarazem o przyrodzie lasów i zrównoważonej gospodarce leśnej – wyjaśnia Józef Kubica, p.o. dyrektor generalny Lasów Państwowych. – Konkurs będzie premiować kreatywne pomysły, tak aby dotrzeć z promocją zdrowego leśnego odżywiania do jak najszerszego grona Polaków.

Nikt lepiej niż lokalne gospodynie nie zna się na przygotowaniu tradycyjnych potraw z naturalnych produktów

 – Kół Gospodyń Wiejskich w Polsce jest kilkanaście tysięcy, a przecież w każdym regionie są inne zwyczaje i tradycje. Także produkty leśne bywają różne w zależności od regionu Polski, dlatego konkurs Lasów Państwowych to niepowtarzalna okazja, by poznać polską kulturę kulinarną i prawdziwe lokalne polskie smaki. Dodatkowe fundusze dadzą nam z kolei możliwość działania na szerszą skalę, zachęcania młodych ludzi do podtrzymywania lokalnych tradycji, bo to w naszej pracy jest najważniejsze – zauważa pani Marzena Rzeczkowska z Koła Gospodyń Wiejskich w Winnicy.

Co zrobić, aby wziąć udział w konkursie?

Aby wziąć udział w konkursie należy zaprezentować pomysły na działania promujące lasy i żywność pochodzenia leśnego, a więc może to być np.:

  • organizacja stoiska popularyzującego produkty runa leśnego,
  • przeprowadzenie warsztatów kulinarnych,
  • przeprowadzenie konkursu kulinarnego na najlepszą potrawę z wykorzystaniem produktów z lasu,
  • zajęcia dla dzieci (np. lekcje o prozdrowotnych walorach leśnej żywności).

Formularze zgłoszeniowe oraz więcej informacji na temat konkursu jest dostępnych na stronie organizatora lasy.gov.pl/konkursy/kgw.



Oprac. Natalia Marciniak-Musiał

Fot. Mat. promocyjny organizatora

autor Natalia Marciniak-Musiał

Natalia Marciniak-Musiał

dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Jaka dieta zapobiega cukrzycy i anemii?

W naszej witaminowo-pierwiastkowej miniencyklopedii przyszedł czas na kilka ważnych pierwiastków, kojarzonych pewnie zupełnie z czym innym niż potrzeby naszych organizmów, ale naprawdę bardzo istotnych.

czytaj więcej

KGW mogą już składać wnioski o dotacje

1 kwietnia ruszył już piąty nabór wniosków o przyznanie pomocy finansowej z budżetu państwa dla kół gospodyń wiejskich zarejestrowanych w Krajowym Rejestrze Kół Gospodyń Wiejskich prowadzonym przez ARiMR. 

czytaj więcej

70 mln złotych dotacji dla KGW w 2022 r. Jakie warunki?

W piątek 1 kwietnia 2022 roku rozpoczyna się nabór wniosków o przyznanie pomocy finansowej z budżetu państwa na realizację celów statutowych Kół Gospodyń Wiejskich. Budżet liczy 70 mln zł.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)