Muzeum w Szreniawie zaprasza na warsztaty dla dzieci i konkus śledzikowy dla restauratorów
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Muzeum w Szreniawie zaprasza na warsztaty dla dzieci i konkus śledzikowy dla restauratorów

06.03.2022autor: Natalia Marciniak-Musiał

W tych trudnych czasach, warto znaleźć odskocznię od nieprzyjemnych rzeczy i razem z rodziną spędzić miło czas albo stanąć w szranki konkursu. Jeśli chcecie spędzić miło czas, warto skorzystać z oferty przygotowanej przez oddziały Muzeum Rolnictwa w Szreniawie. Jakie wydarzenia się mają odbyć?

Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie w najbliższym czasie zaprasza na sporą dawkę aktywności i wydarzeń.

Warsztaty z wyplatania koszyczków z wikliny

W okresie 14 marca – 13 kwietnia Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie zaprasza do oddziału zamiejscowego w Nowym Tomyślu, gdzie znajduje się Muzeum Wikliniarstwa i Chmielarstwa. Odbędą się tam warsztaty i pokazy wielkanocne dla zorganizowanych grup dzieci i młodzieży szkolnej. Tematem zajęć będzie wyplatanie koszyczków do święconki lub wianków (stroików) wielkanocnych.

W warsztatach na raz będzie mogło na raz wziąć udział max. 25 osób. Chyba, że chętnych będzie więcej – uczestników będzie można podzielić na 2 grupy.

Bilet wstępu do muzeum kosztuje jedynie 5 zł. Udział w pokazach to koszt 80 zł od grupy. A w godzinnych warsztatach dla 1 osoby – 15 zł.

Dla przypomnienia – od 1 marca przestał obowiązywać przepis ograniczający limit powierzchni 1 os./15 m², jednak obowiązek zakrywania ust i nosa w pomieszczeniach pozostał. Jeśli dopisze pogoda, zajęcia odbędą się na świeżym powietrzu.

Kwestie zgłoszeń i zdobycia dodatkowych informacji można uzyskać dzwoniąc pod nr tel. 61 44 22 311 albo pisząc na adres: nowytomysl@muzeum-szreniawa.pl

Marzec miesiącem śledzia – Instytut Skrzynki ogłasza konkurs na najlepsze przekąski śledziowe

W Polsce znajdziemy wielu smakoszy tej morskiej ryby, który jest podawany na różne sposoby w wielu regionach. W Wielkopolsce najbardziej popularny jest śledź w śmietanie podawany z ziemniakami w mundurkach.

Dlaczego konkurs ze śledziami w roli głównej?

  • Marzec, to także okres postu, w którym śledź tradycyjnie znajduje miejsce na naszych stołach. 

  • „Śledzik” to inna nazwa Podkoziołka, czyli zakończenia karnawału.
  • Śledzia można kochać lub nienawidzić (ta druga grupa sporo na tym traci).
  • Danie ze śledzia są tanie, ale bardzo smaczne i można go przyrządzić na wiele sposobów.
  • Śledź ma dużo właściwości zdrowotnych: witaminy i ma mało kalorii, działa też przeciwdepresyjnie. Oraz jest afrodyzjakiem!

W ramach konkursu na NAJLEPSZY SMAK POWIATU POZNAŃSKIEGO 2021 - SMAK ŚLEDZIA 2022, którego organizatorem jest Instytut Skrzynki, restauracje z całej Wielkopolski będą mogły zmierzyć się w konkursie „Smak Śledzia 2022”. O wyborze najsmaczniejszej śledziowej potrawy zdecyduje kapituła konkursowa 14 marca 2022 roku.

Jak się zgłaszać do konkursu?

Na adres kontakt@smakipowiatuoznanskiego.pl najpóźniej do dnia 13 marca 2002 podesłać maksymalnie trzy dania na zimno ze śledzia. Regulamin i formularz zgłoszeniowy są dostępne www.smakipowiatupoznanskiego.pl.

Finał odbędzie się w poniedziałek, 14 marca, a uczestnicy będą przygotowywać konkursowe dania, a następnie je prezentować.

Eksperci kulinarni zasiadający w kapitule konkursowej przyznają tytuły za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2022 – Smak Śledzia” oraz nagrody finansowe ufundowane przez Instytut Skrzynki otrzymają laureaci za miejsca:

  • I –500 zł,
  • I – 300 zł,
  • III – 200 zł.

A także inne liczne nagród ufundowane przez innych sponsorów.

Oprac. Natalia Marciniak-Musiał
Fot. Pixabay

autor Natalia Marciniak-Musiał

Natalia Marciniak-Musiał

dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Powitajmy wiosnę razem z Muzeum Młynarstwa w Jaraczu!

Astronomiczna i kalendarzowa wiosna już tuż, tuż... Dlatego 20 marca w Muzeum Młynarstwa w Jaraczu odbędzie się wielkie przywitanie wiosny! W programie m.in. przygotowywanie Marzanny. Zapraszamy do udziału!

czytaj więcej

Muzeum w Szreniawie już teraz zaprasza wystawców na kwietniowy Jarmark Wielkanocny 2022

Muzuem Rolnictwa w Szreniawie w kwietniu zaprasza do udziału w Jarmarku Wielkanocnym. Zainteresowani wystawcy mogą się zgłaszać już teraz. Co należy wiedzieć? Jakie są warunki zgłoszenia?

czytaj więcej

Jak ciąć drzewka w sadzie? Naucz się w muzeum w Szreniawie

Już w dniach 19-20 lutego 2022 r. na terenie Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie odbędą się warsztaty pt. ZIMOWE CIĘCIE DRZEW”, które są doskonałą okazją do zdobycia nowych umiejętności.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)