Jajka są ze wszech miar dobre dla naszego zdrowia. Dlaczego?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Jajka są ze wszech miar dobre dla naszego zdrowia. Dlaczego?

17.04.2022autor: Karolina Kasperek

Taki czas, że jaj będziemy zjadać dziesiątki. Komu wydaje się, że zjadł mniej, bo sięgnął tylko po kilka faszerowanych łódeczek, przypominamy, że w dobrym serniku potrafi ich być nawet piętnaście, a w małej wielkanocnej babce muślinowej, robionej według przedwojennego przepisu, na 250 g mąki przypada ich dwadzieścia cztery.

Jajko jest mineralną, witaminową i aminokwasową "pigułką"

Na jajkach przez długi czas ciążyło odium szkod­liwości. Przypisywano im niekorzystny wpływ choćby na stężenie tzw. złego cholesterolu. Ale te doniesienia okazały się nieprawdziwe. Jaja są ze wszech miar dobre. Dlaczego?

Oferują niemal komplet potrzebnych nam białek. Jedno jajko zawiera ich średnio około 6 g, w tym wszystkie dziewięć niezbędnych aminokwasów, które są przecież cegiełkami, z których białka są zbudowane. To tym bardziej ważne, że to właśnie te aminokwasy, których nasze organizmy nie są w stanie syntetyzować.

Jajko jest więc mineralną, witaminową i aminokwasową „pigułką”. Posiada dużo większe stężenie tych składników w przeliczeniu na kalorię niż wiele innych produktów. Jedno jajko i otrzymujesz wysokiej jakości białko, selen, fosfor, cholinę (pisaliśmy o jej wadze dla układu nerwowego), witaminę B12 i wiele antyoksydantów.

Może to zaskakujące, ale jajka pomagają utrzymać właściwe stężenie dobrego cholesterolu. Oczywiście przy spożywaniu jaj zwiększa się też stężenie złego, który ma niekorzystny wpływ na serce. Jednak z badań wynika, że ostatecznie konsumpcja jaj raczej pomaga obniżyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, niż je zwiększa. Eksperci zalecają zdrowym osobom spożywanie nie więcej niż siedmiu jaj w tygodniu.

Jajka mogą też najprawdo­podobniej chronić nas przed chorobami oczu, w tym kataraktą i bardzo groźnym związanym z wiekiem zwyrodnieniem plamki żółtej. Chronią przed tym dwa antyoksydanty – luteina i zeaksantyna. Związki te można znaleźć w warzywach o zielonych liściach, jak jarmuż czy szpinak, ale jaja są dużo lepszym ich źródłem.

Jajka są bardzo dobrym źródłem dwóch trudno dostępnych w pożywieniu witamin – D i B12. To informacja dobra dla tych, którzy z różnych powodów nie jedzą mięsa.

r e k l a m a

Czy jajko jest bezpieczne dla każdego ?

Jajka pomogą też w kontrolowaniu prawidłowej wagi i traceniu kilogramów. Są bogate w białko, a ono daje większe uczucie pełności niż tłuszcze czy węglowodany. Jajka plasują się wysoko w indeksie sytości. Badania wskazują, że zjedzenie śniadania złożonego z jajek jest bardziej sycące niż składający się z takiej samej liczby kalorii posiłek węglowodanowy.

Czy jajko jest bezpieczne dla każdego? Z tym jest różnie. Jeśli konsumujemy jajko surowe lub niedogotowane (choćby na miękko), ryzykujemy zakażeniem salmonellą. Na surowe jajka powinny uważać małe dzieci, kobiety w ciąży i osoby w podeszłym wieku. Jajka są też dość popularnym alergenem. Trzeba więc ostrożnie podawać je małym dzieciom. Co prawda, większość z nich wyrasta z alergii na jaja w wieku, kiedy idą do szkoły, ale u niektórych uczulenie trwa całe życie.

Jak rozpoznać alergię na jaja? Reakcja pojawia się od kilku minut do kilku godzin po spożyciu. Może to być wysypka, pokrzywka, zatkany nos czy wymioty. Mogą też pojawić się objawy astmy, jak kaszel, kichanie, płytki oddech czy ucisk w piersiach.

Śniadanie złożone z jaj nasyci bardziej niż to składające się z chleba z masłem, mimo że liczba kalorii będzie taka sam

  • Śniadanie złożone z jaj nasyci bardziej niż to składające się z chleba z masłem, mimo że liczba kalorii będzie taka sam


Karolina Kasperek
Zdjęcie: Pixabay

Artykuł ukazał się w Tygodniku Poradniku Rolniczym 1/2022 na str. 102. Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na TPR:  Zamów prenumeratę.

autor Karolina Kasperek

Karolina Kasperek

redaktorka "dział "Wieś i Rodzina"

Karolina Kasperek w "Tygodniku Poradniku Rolniczym" prowadzi dział "Wieś i Rodzina". Specjalizuje się w tematach społecznych, w tym poradach dla KGW.

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Kreatywność oszustów nie zna granic. Tym razem oszukują na "kolekcjonerskie nasiona"

Nie dajmy się nabrać na "nasiona kolekcjonerskie", których oferty sprzedaży znajdujemy w ogłoszeniach, kiedy przeglądamy popularne portale internetowe. PIORiN przestrzega przed oszustwami i wyjaśnia jak się przed nimi uchronić.

czytaj więcej
Wypadki rolnicze

Ukraina: Traktor najechał na minę i wybuchł. Rolnik zginął na miejscu

Ukraina walczy z Rosją, która od 24 lutego prowadzi przeciwko niej ofensywę wojenną na terenie północnej, wschodniej i południowej części kraju. Giną żołnierze i cywile, lecz nie tylko w wyniku bezpośrednich działań wojennych, lecz także w wyniku kontaktu z tym, co pozostawili po sobie rosyjscy okupanci. Giną także rolnicy, którzy podczas pracy są ofiarami zaminowanych przez Rosjan pól i dróg.

czytaj więcej
Aktualności

AgroUnia: Święta będą drogie, ale to nie wina rolnika

Działacze AgroUnii stworzyli biedakoszyki PiS-u, czyli koszyki skarg Polaków. Zanieśli je pod urzędy wojewódzkie w trzech miastach Polski. I wyjaśnili, że rolnicy nie są winni wysokim cenom żywności.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)