3 przepisy na dania z mięsem - uracz się wyraźnym smakiem niedzielnego posiłku
r e k l a m a
Partnerzy portalu

3 przepisy na dania z mięsem - uracz się wyraźnym smakiem niedzielnego posiłku

10.09.2022

Szukasz pomysłu na ciekawe danie, które zawiera w sobie mięso? Wypróbuj te przepisy !

Warzywa faszerowane mięsem

Składniki: 3 papryki, 2 małe cukinie, 500 g mięsa mielonego, 200 g ryżu, sól, pieprz, zioła prowansalskie, 3 ząbki czosnku, 1/2 szklanki bułki tartej, 1/2 szklanki sera żółtego startego na małych oczkach.

Wykonanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mięso poddusić na oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusić tak długo, aż będzie miękkie. Wymieszać z ryżem i przyprawami. Paprykę przekroić na pół i delikatnie wyjąć gniazda nasienne. Cukinie przekroić na połówki i delikatnie dużą łyżką wyjąć środek z ziarnami. Paprykę i cukinie wypełnić farszem, posypać bułką tartą i piec 20 minut. Następnie posypać serem i piec jeszcze 15 minut.

Składniki na ciasto: 450 g mąki, 30 g drożdży, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cukru, szklanka ciepłego mleka, 3 żółtka, 100 g rozpuszczonego masła, 1 płaska łyżeczka soli. Składniki na farsz: 1 cebula, mięso z gotowania rosołu z warzywami, np. gęsina, mieszane mięsa około 250 g (marchewka, kawałek selera, pietruszki), olej, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 1 szklanka mleka, 1 bułka, 2 białka, 4 łyżki maku.

r e k l a m a
.

Paszteciki z gęsiną

Wykonanie: Drożdże utrzeć z ciepłym mlekiem, dodać cukier i łyżkę mąki. Odstawić na 15 minut. W tym czasie przesiać resztę mąki, proszek do pieczenia, dodać żółtka, zaczyn, sól i zagnieść ciasto. Na koniec dodać rozpuszczone masło. Ciasto zagniatać, aż będzie elastyczne, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Cebulę posiekać w kostkę i usmażyć na złoto. Bułkę namoczyć w mleku. Gdy nasiąknie, odcisnąć. Mięso z warzywami, bułkę, cebulę zemleć w maszynce. Doprawić. Ciasto podzielić na dwie równe części. Każdą rozwałkować na prostokąt. Nałożyć połowę farszu na jeden, drugą na kolejny, zostawiając z jednej strony brzeg bez farszu. Zwinąć w rulon i pokroić go na plastry. Ułożyć je na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zlepioną częścią ciasta. Postąpić tak samo z drugą porcją ciasta. Odstawić na 40 minut. Posmarować roztrzepanymi białkami i posypać makiem. Piec około 30 minut, aż ciasto się zrumieni.

.

Gulaszowa i pasztecik z gęsią

Składniki: 500 g wołowiny, 1 żółta papryka, 2 czerwone papryki, 10 pieczarek, puszka fasoli czerwonej, puszka kukurydzy, 2 cebule, 3 świeże pomidory, 1 marchewka, majeranek, sól, pieprz, 1 łyżeczka ostrej papryki, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 100 g mąki, 1 jajko.

Wykonanie: Wołowinę pokroić w kostkę i obtoczyć w papryce. Na patelni rozpuścić smalec, dodać mięso i smażyć. Cebulę posiekać w kostkę i dodać do mięsa. Dusić razem około 20 minut. Mięso przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować około półtorej godziny. Na patelni podsmażyć pokrojone w plasterki pieczarki i dodać do zupy. Marchewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach i dodać do zupy. Z mąki, jajka i soli zagnieść ciasto i zrobić kluski. Odrywać i wrzucać kawałki ciasta prosto do gotującej się zupy. Dodać papryki pokrojone w paski, odcedzoną kukurydzę, fasolę i pomidory. Doprawić.

.

Smacznego!

 

r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

3 przepisy na dania, których smak dopełnia śliwka

Śliwka nieodłącznie kojarzy nam się z jesienią i nasuwa nam dobre wspomnienia. Jej smaki zna każdy. Tym bardziej, że doskonale uzupełnia dania w których się znajduje. Zarówno na słodko, jak i w bardziej wytrwanejj wersji. Przedstawiamy 3 przepisy na dania ze śliwką w tle.

czytaj więcej

3 pomysły na obiad z kalafiorem w roli głównej

Przedstawiamy pomysły na pyszne dania z kalafiorem w roli głównej. Kalafior to warzywo zdecydowanie warte docenienia, ponieważ pomaga w łagodzeniu wielu dolegliwości i wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Zatem połączmy przyjemne z pożytecznym i zajadajmy się kalafiorem w różnej postaci.

czytaj więcej

Raport WHO: Roślinne zamienniki mięsa mogą prowadzić do cukrzycy i udarów

Z wyników licznych badań statystycznych na temat spożycia mięsa wynika jasno, że będzie ono spadać, około 0,4% rocznie. Jakie czynniki wpływają na usunięcie z diety mięsa wśród Europejczyków? Czym grozi całkowita rezygnacja z jedzenia mięsa?

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)