r e k l a m a
Partnerzy portalu
Strona główna>Artykuły>Uprawa>Warzywa>Pomidory gruntowe zamiast pszenicy? Alternatywny płodozmian cieszy się coraz większą popularnością na dużych areałach
Pomidory gruntowe zamiast pszenicy? Alternatywny płodozmian cieszy się coraz większą popularnością na dużych areałach
13.07.2023autor: Patrycja Bernat
Pomidory nie były dotychczas uprawiane na większych areałach Opolszczyzny w gruncie. Od tego roku to ma się zmienić, kosztem tradycyjnych upraw zbóż i rzepaku, których opłacalność drastycznie spadła. Kilkunastu rolników z powiatu oleskiego posadziło pomidory w polu. A ma ich być więcej, o czym można się było przekonać podczas pierwszego spotkania pomidorowego zorganizowanego na polach RSP Gronowice wspólnie z firmą Jamar.
Firma Jamar dostarcza rośliny do rozsady i zapewnia maszyny do zbioru. Opłacalność uprawy pomidorów zaczyna się od plonu powyżej 30 t/ha, a rolnicy szacują, że w tym roku zbiorą od 60 do stu ton z hektara. W przyszłym roku w okolicy ma być uprawiane kilkaset hektarów pomidorów i co roku plantacji będzie przybywać.
— Znajdujemy się w miejscowości Gronowice, organizujemy razem z firmą Jamar pierwsze w południowej Polsce spotkanie pomidorowe, organizujemy to spotkanie po to, żeby zachęcić innych rolników do uprawy tego warzywa. Zajmujemy się produkcją roślinną, głównie zboża, jęczmień browarny, jary i ozimy, na mniejszym areale uprawiamy rzepak, pszenice. Mamy w uprawach również soję. W dużym areale to jest około 20%, uprawiamy groszek zielony też dla firmy Jamar i też rośliny poplonowe jak gryka czy facelia — mówi Roland Szulc, prezes RSP Gronowice — mamy posadzony pomidor gruntowy na swoich polach, na areale 3,5 ha.
Film i montaż: dr Mariusz Drożdż
Tekst: Bernat Patrycja
— Znajdujemy się w miejscowości Gronowice, organizujemy razem z firmą Jamar pierwsze w południowej Polsce spotkanie pomidorowe, organizujemy to spotkanie po to, żeby zachęcić innych rolników do uprawy tego warzywa. Zajmujemy się produkcją roślinną, głównie zboża, jęczmień browarny, jary i ozimy, na mniejszym areale uprawiamy rzepak, pszenice. Mamy w uprawach również soję. W dużym areale to jest około 20%, uprawiamy groszek zielony też dla firmy Jamar i też rośliny poplonowe jak gryka czy facelia — mówi Roland Szulc, prezes RSP Gronowice — mamy posadzony pomidor gruntowy na swoich polach, na areale 3,5 ha.
Jak zaznaczył Maciej Wita, agromanager w Zakładzie Produkcji Spożywczej Jamar, spotkanie ma na celu promocję uprawy pomidora gruntowego, przemysłowego.
r e k l a m a
— Dotychczas pomidory do firmy Jamar przyjeżdżały z innych baz pomidorowych w Polsce, głównie z Wielkopolski i dalej będą jeździć, ale wraz z rozwojem firmy i większym zapotrzebowaniem surowcom, firma Jamar potrzebuje więcej pomidora, stąd pomysł na stworzenie nowej bazy surowcowej — mówi Wita.
Co o uprawie pomidora myślą rolnicy?
— Jest to pierwszy rok, pomysł przyszedł znienacka. Nigdy wcześniej nie sądziłem, że będziemy uprawiać pomidora, jednak że okres zimowy tego roku, czy też wiosenny, to czas przemyśleń, mieliśmy jeszcze zapasy zbożowe z tamtego roku, których nie dało nam się sprzedać, wtedy padło hasło, czy nie chcemy uprawiać pomidora. Zadzwoniliśmy do naszego prowadzącego Macieja, podaliśmy areał i tak się zaczęło. Myślę, że w tych czasach należy próbować różnych ścieżek dochodowych, zboża na dzień dzisiejszy są nieopłacalne –mówi Kamil Prochota rolnik z Jam.
Film i montaż: dr Mariusz Drożdż
Tekst: Bernat Patrycja
Patrycja Bernat
<p>redaktor portalu topagrar.pl</p>
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a