Parch zwykły ziemniaka – jak odmiany są odporne?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Parch zwykły ziemniaka – jak odmiany są odporne?

16.06.2020autor: Marek Kalinowski

Parch zwykły ziemniaka ma preferencje odmianowe. Potrafi wystąpić, jak pokazuje historia, w dużym nasileniu w całym kraju. Tak było np. w 2014 r. i w każdym ciepłym suchym sezonie. Jakie odmiany mają wysoką odporność na parcha?

Z artykułu dowiesz się

  • Jak bronić się przed parchem zwykłym ziemniaka ?
  • Jakie są objawy choroby ?
  • Jakie odmiany ziemniaka są mniej podatne na parch ?
Agrofagowi, którego sprawcą są bakterie z rodzaju Streptomyces, sprzyjają słabe, piaszczyste gleby i przede wszystkim suche i ciepłe stanowiska. Przy niedoborze opadów ma się dobrze również na mocniejszych glebach. Rozwojowi parcha zwykłego sprzyjają gleby alkaliczne, zwłaszcza świeżo zwapnowane, jednak bakteria infekuje w dość szerokim zakresie pH gleby od 5,2 do 8,0. Rozwojowi parcha sprzyja też stosowanie nierozłożonego, słomiastego obornika.

Źródłem bakterii powodujących parcha są resztki wcześniej uprawianych ziemniaków

To wszystko powoduje nasilenie występowania choroby, ale czynnikiem decydującym o silnej  infekcji są przede wszystkim niedobory wody w okresie wytwarzania bulw (tuberyzacji). Źródłem saprofitycznych bakterii powodujących parcha zwykłego są resztki po wcześniej uprawianych ziemniakach, chore bulwy i gleba. Bakteria najlepiej rozwija się w czasie wiązania bulw przez ziemniaki, kiedy jest sucho i temperatura powietrza sięga 30 st. C.

r e k l a m a
Bakterie wnikają do bulwy przez przetchlinki, aparaty szparkowe oraz młodą, niewykształconą skórkę. Bulwy reagują tworzeniem bariery wokół uszkodzeń (warstw korka). Jeżeli bariera zostanie przełamana, to wytwarzane są kolejne warstwy dopóki penetracja bulwy przez bakterie nie zostanie zahamowana.

Choroba rozwija się na rosnących bulwach

Objawy choroby występują przede wszystkim na bulwach. W porażonych miejscach na skórce tworzą się początkowo jasnobrązowe, potem ciemniejące różnej wielkości plamy, zmieniające się z czasem w utwory przypominające „wrzody”, które w zależności od dominującego gatunku sprawcy mogą być płaskie, zagłębione i wypukłe. W związku z tym wyróżnia się formę parcha zwykłego: płaską, wklęsłą lub wypukłą. Jeden z gatunków bakterii może powodować także formę siatkowatą parcha. 

Choroba rozwija się na rosnących bulwach, a jej szkodliwość polega przede wszystkim na obniżaniu wartości konsumpcyjnej porażonych bulw, które nie nadają się do bezpośredniego spożycia i przetwórstwa. Parch zwykły obniża jakość  bulw i estetykę. Chociaż choroba nie rozwija się w okresie przechowywania, to bulwy porażone brzydko wyglądają i gorzej się przechowują, bo szybciej tracą przez uszkodzoną skórkę wodę.

Parch zwykły powodowany przez bakterie z rodzaju Streptomyces może objawiać się płaskimi, wklęsłymi lub wypukłymi wrzodami na skórce
  • Parch zwykły powodowany przez bakterie z rodzaju Streptomyces może objawiać się płaskimi, wklęsłymi lub wypukłymi wrzodami na skórce

Nawadnianie powstrzymuje chorobę

W profilaktyce przeciwko występowaniu parcha zwykłego najważniejsza jest szeroko rozumiana agrotechnika. Chorobę ograniczy prawidłowe zmianowanie (uprawa gorczycy, łubinu i wyki jako przedplonu) i stosowanie zdrowego materiału sadzeniakowego. Nie w każdym gospodarstwie istnieje możliwość nawadniania plantacji, ale to ważna wskazówka zapobiegania rozwojowi parcha. Przez nawadnianie plantacji ziemniaków w krytycznym dla porażenia okresie tuberyzacji i dodatkowo przez doraźne obniżanie pH gleby poprzez stosowanie nawozów fizjologicznie kwaśnych, można pozbyć się problemu parcha zwykłego.

Na glebach lekkich w celu ograniczenia choroby trzeba uprawiać odmiany o podwyższonej odporności. Zalecane jest też stosowanie 4–5-letnich przerw w uprawie ziemniaka (wpływa na obniżenie populacji patogenu w glebie) i wapnowanie stanowisk, ale tak, aby odczyn pH nie obniżał się gwałtownie (najlepsze wapno węglanowe). W ograniczaniu parcha zwykłego bardzo pomocne są mikroelementy, takie jak  miedź, bor i szczególnie mangan.

Odmiany mniej podatne na parcha

Skutecznym w ograniczaniu parcha zwykłego czynnikiem agrotechnicznym jest dobór i uprawa odmian o podwyższonej odporności, zwłaszcza na stanowiskach lekkich, na glebach piaszczystych i ciepłych. Odmiany ziemniaka różnią się podatnością na choroby, w tym na parcha zwykłego. Przyjmuje się, że odmianami odpornymi na daną chorobę są te, które wg COBORU mają przypisaną danej cesze ocenę 8 i wyżej w skali 9-stopniowej.

Z odmian jadalnych bardzo wczesnych najbardziej odpornymi na parcha zwykłego (ocena co najmniej 8 w skali 9-stopniowej) ma:
  • Miłek
  • Velox. 

W grupie odmian jadalnych wczesnych odporność na parcha na takim poziomie mają odmiany:
  • Aruba,
  • Bellarosa,
  • Bila,
  • Gwiazda,
  • Vineta,
  • Owacja,
  • Ignacy.
W grupie odmian średnio wczesnych odpornymi na parcha zwykłego są:
  • Stasia,
  • Tetyda,
  • Satina,
  • Oberon,
  • Promyk,
  • VR 808,
  • Roxana,
  • Jurata,
  • Asterix. 
W grupie odmian średnio późnych odporność powyżej 8 ma:
  • Gustaw,
  • Niagara.


Marek Kalinowski
Zdjęcie: Marek Kalinowski
autor Marek Kalinowski

Marek Kalinowski

Zastępca redaktora naczelnego „Tygodnika Poradnika Rolniczego” i szef działu „Agroporady”

<p class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0.0001pt; font-size: medium; font-family: Cambria;">Zastępca redaktora naczelnego „Tygodnika Poradnika Rolniczego” i szef działu „Agroporady”.</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Nowe przyrosty ziemniaka – jak zabezpieczyć się przed zarazą?

O skuteczności zwalczania zarazy ziemniaka decyduje pierwszy zabieg. Potem istotne jest utrzymanie ciągłości ochrony dostosowanej do faz rozwojowych ziemniaka. Ważny jest wybór fungicydu uwzględniający sposób działania substancji aktywnej, skuteczność zwalczania, mobilność w roślinie.

czytaj więcej

Jakimi sposobami walczyć ze zgnilizną twardzikową w rzepaku?

Przy powszechnej odporności najnowszych odmian rzepaku na suchą zgniliznę kapustnych, to zgnilizna twardzikowa wyrasta na główny problem.

czytaj więcej

Użytki zielone a odchwaszczanie. Kiedy i na jakich zasadach są one dopuszczalne?

Chwasty są jedną z głównych przyczyn degradacji i skrócenia okresu użytkowania porostu. Dlatego warto zapobiegać kompensacji chwastów stanowiących w zebranej paszy balast i w pierwszej kolejności robić to metodami agrotechnicznymi.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)