Odchwaszczanie zbóż ozimych – kiedy zabieg wykonać jesienią, a kiedy wiosną?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Odchwaszczanie zbóż ozimych – kiedy zabieg wykonać jesienią, a kiedy wiosną?

22.09.2019autor: Marek Kalinowski

Zachwaszczenie zbóż ozimych najlepiej ograniczyć jesienią. Niestety, czasami z powodu późnych siewów (po burakach i kukurydzy), innym razem przez rozciągnięte w czasie i nierówne wschody zbóż, jak i chwastów, ciężar odchwaszczania trzeba przesunąć na wczesną wiosnę.

Z artykułu dowiesz się

  • Czym jest stopień zachwaszczenia?
  • Jak określić stopień zachwaszczenia na polu?
  • Kiedy najlepiej zwalczać chwasty w zbożach?
Niezależnie od rozwoju sytuacji pogodowej w najbliższych tygodniach chcemy przypomnieć kila zbadanych choć od razu zaznaczam – orientacyjnych progów szkodliwości chwastów w zbożach. Pamiętajmy, że zachwaszczenie jest zależne od wielu czynników, na które rolnik może wpływać, ale wiele jest od rolnika niezależnych. Przy ocenie konkurencyjności powinniśmy mieć na uwadze zarówno stan jak i stopień zachwaszczenia.

Jak możemy określić stopień zachwaszczenia na naszym polu?

Stan zachwaszczenia to skład botaniczny chwastów występujących na danym polu. Często zamiennie używa się na to określenie: spektrum zachwaszczenia. Stopień zachwaszczenia to natomiast nic innego jak zliczona całkowita liczba chwastów rosnących na polu, a konkretnie średnio na 1 mkw. Może to ocenić każdy za pomocą ramki 1x1 m, albo mniejszej z wynikiem przeliczonym na 1 mkw.

Jeżeli mamy wynik, możemy go porównać ze zbadanymi progami szkodliwości chwastów albo poszczególnych gatunków chwastów. Jeszcze raz podkreślam – są to progi orientacyjne i stosowane wg różnych metodologii określania wpływu zachwaszczenia na utratę plonu. Ekonomiczne progi szkodliwości chwastów dla rośliny uprawnej określają stopień zachwaszczenia plantacji, przy którym wartość obniżonego plonu jest równa kosztom zastosowanej metody odchwaszczania.

Opracowanie progu szkodliwości to nie taka prosta sprawa

W opracowaniu progów szkodliwości dla różnych gatunków chwastów w konkretnej uprawie, wymagane jest dokonanie regulacji liczebności chwastów (utrzymywanie w okresie wegetacji rośliny uprawnej stałej ich liczby na jednostce powierzchni), a potem zebranie plonu i wyliczenie o ile jest on niższy w porównaniu z łanem bez chwastów. Nie są to łatwe badania, bo wymagają ich prowadzenia w stałych warunkach siedliska (typ gleby, uwilgotnienie gleby, przebieg warunków termicznych, nawożenie).

Z powodu wymienionych wyżej trudności badawczych można w literaturze fachowej znaleźć bardzo różniące się informacje. Dziś damy jednak dwa przykłady progów szkodliwości chwastów w uprawie pszenżyta i jęczmienia, które są zamieszczone w metodykach integrowanej ochrony tych zbóż.

r e k l a m a
W metodyce integrowanej ochrony pszenżyta ozimego i jarego skorzystano w tym względzie z progów szkodliwości chwastów opracowanych w Niemczech w 1990 r. przez Wahmhoffa. Progi te uwzględniają w zbożach ozimych terminy wykonywania ocen, udział w zachwaszczeniu chwastów jedno- i dwuliściennych, a także podział chwastów na gatunki niskiego, średniego i wysokiego piętra (Tabela 1).

  • Tabela 1. Określenie potrzeby wykonania chemicznego zabiegu zwalczania chwastów w zbożach w zależności od stopnia zachwaszczenia
Termin oceny

Stopień zachwaszczenia (roślin/m2)

Termin opryskiwania

Jesień

jednoliścienne – ponad 60
dwuliścienne – ponad 90

konieczny zabieg jesienią

jednoliścienne – 30–60
dwuliścienne – 50–90

zabieg jesienią lub wiosną

jednoliścienne – poniżej 30
dwuliścienne – poniżej 50

zabieg niecelowy

Wiosną po ruszeniu wegetacji

miotła zbożowa – ponad 20
przytulia czepna – ponad 0,1
rdest powojowy – ponad 2
chwasty ogółem – ponad 50
lub stopień pokrycia ponad 5%

zabieg wykonać wczesną wiosną, jeżeli jeden lub kilka progów jest przekroczonych

Wiosną w końcu fazy krzewienia

obowiązują te same progi jak podczas oceny wczesną wiosną, ale stopień pokrycia zwiększa się do 10%

zabieg wykonać w końcu fazy krzewienia, jeśli jakiś próg jest przekroczony

(Źródło: Metodyka integrowanej ochrony pszenżyta ozimego i jarego)

autor Marek Kalinowski

Marek Kalinowski

Zastępca redaktora naczelnego „Tygodnika Poradnika Rolniczego” i szef działu „Agroporady”

<p class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0.0001pt; font-size: medium; font-family: Cambria;">Zastępca redaktora naczelnego „Tygodnika Poradnika Rolniczego” i szef działu „Agroporady”.</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Objawy i szkodliwość żółtej karłowatości jęczmienia (BYDV)

Żółta karłowatość jęczmienia, żółta mozaika jęczmienia, odglebowa mozaika zbóż i karłowatość pszenicy, to najczęściej spotykane choroby wirusowe zbóż. Najgroźniejsza jest ta pierwsza i zdarza się, że silnie porażone plantacje, które dodatkowo osłabi zima, trzeba przeorywać.

czytaj więcej

Odchwaszczanie zbóż ozimych jesienią – kiedy i jak przeprowadzić?

Zachwaszczenie zbóż ozimych najlepiej ograniczyć jesienią. Niestety, czasami z powodu późnych siewów (po burakach i kukurydzy), innym razem przez rozciągnięte w czasie i nierówne wschody zbóż, jak i chwastów, ciężar odchwaszczania trzeba przesunąć na wczesną wiosnę.

czytaj więcej

Chwasty w zbożach coraz bardziej odporne na herbicydy. Jak je zwalczać?

Niedawno pisaliśmy o skuteczności agrotechniki w ograniczaniu chwastów odpornych na substancje czynne herbicydów. Dziś szerzej o tym zjawisku, o przyczynach powstawania biotypów odpornych i przykładach chwastów których odporność jest w Polsce potwierdzona: miotła zbożowa, wyczyniec polny, chaber bławatek i mak polny.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)