Odchwaszczanie zbóż ozimych jesienią – kiedy i jak przeprowadzić?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Odchwaszczanie zbóż ozimych jesienią – kiedy i jak przeprowadzić?

17.09.2019autor:

Zachwaszczenie zbóż ozimych najlepiej ograniczyć jesienią. Niestety, czasami z powodu późnych siewów (po burakach i kukurydzy), innym razem przez rozciągnięte w czasie i nierówne wschody zbóż, jak i chwastów, ciężar odchwaszczania trzeba przesunąć na wczesną wiosnę.

Niezależnie od rozwoju sytuacji pogodowej w najbliższych tygodniach chcemy przypomnieć kilka zbadanych, choć od razu zaznaczam – orientacyjnych progów szkodliwości chwastów w zbożach. Pamiętajmy, że zachwaszczenie jest zależne od wielu czynników, na które rolnik może wpływać, ale wiele jest od rolnika niezależnych. Przy ocenie konkurencyjności powinniśmy mieć na uwadze zarówno stan jak i stopień zachwaszczenia. 

r e k l a m a

Stan zachwaszczenia – co to takiego?

Stan zachwaszczenia to skład botaniczny chwastów występujących na danym polu. Często zamiennie używa się na to określenie: spektrum zachwaszczenia. Stopień zachwaszczenia to natomiast nic innego jak  zliczona całkowita liczba chwastów rosnących na polu, a konkretnie średnio na 1 m2  Może to ocenić każdy za pomocą ramki 1x1 m, albo mniejszej z wynikiem przeliczonym na 1 m2

Jeżeli mamy wynik, możemy go porównać ze zbadanymi progami szkodliwości chwastów albo poszczególnych gatunków chwastów. Jeszcze raz podkreślam – są to progi orientacyjne i stosowane wg różnych metodologii określania wpływu zachwaszczenia na utratę plonu. Ekonomiczne progi szkodliwości chwastów dla rośliny uprawnej określają stopień zachwaszczenia plantacji, przy którym wartość obniżonego plonu jest równa kosztom zastosowanej metody odchwaszczania.

Jak określa się progi szkodliwości chwastów?

W opracowaniu progów szkodliwości dla różnych gatunków chwastów w konkretnej uprawie, wymagane jest dokonanie regulacji liczebności chwastów (utrzymywanie w okresie wegetacji rośliny uprawnej stałej ich liczby na jednostce powierzchni), a potem zebranie plonu i wyliczenie o ile jest on niższy w porównaniu z łanem bez chwastów. Nie są to łatwe badania, bo wymagają ich prowadzenia w stałych warunkach siedliska (typ gleby, uwilgotnienie gleby, przebieg warunków termicznych, nawożenie). 

Z powodu wymienionych wyżej trudności badawczych można w literaturze fachowej znaleźć bardzo różniące się informacje. Dziś damy jednak dwa przykłady progów szkodliwości chwastów w uprawie pszenżyta i jęczmienia, które są zamieszczone w metodykach integrowanej ochrony tych zbóż. 

W metodyce integrowanej ochrony pszenżyta ozimego i jarego skorzystano w tym względzie z progów szkodliwości chwastów opracowanych w Niemczech w 1990 r. przez Wahmhoffa. Progi te uwzględniają w zbożach ozimych terminy wykonywania ocen, udział w zachwaszczeniu chwastów jedno- i dwuliściennych, a także podział chwastów na gatunki niskiego, średniego i wysokiego piętra (Tabela 1). 

Co jest miernikiem progu szkodliwości chwastów?

Stosowanym miernikiem progów szkodliwości jest liczba chwastów na 1 m2 lub procentowy udział danego gatunku w pokryciu powierzchni uprawy. W metodyce integrowanej ochrony jęczmienia ozimego i jarego ekonomiczne progi szkodliwości chwastów powodujące 5-procentową szkodę podane są w liczbie chwastów na 1 mkw. (Tabela 2). 


W konkretnych warunkach pogodowych i przy konkretnym systemie uprawy, ten sam chwast może być groźny w ilości 3 szt./m2, a na innym polu spowoduje straty dopiero, kiedy wystąpi w ilości 15 szt./m2. Traktujmy te dane, jako zbadany doświadczalnie przykład. Przy decyzjach o chemicznym odchwaszczaniu należy się kierować znajomością historii pola, zawsze występujących na nim gatunków chwastów i doświadczeniem. 


Marek Kalinowski
fot. Marek Kalinowski

r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Jakie temperatury wytrzymają zboża i rzepak z okrywą śnieżna, a jakie bez śniegu?

Praktycznych informacji o zimotrwałości i mrozoodporności odmian roślin ozimych nigdy za wiele. Przed siewami rzepaku i zbóż prezentowaliśmy w „Tygodniku Poradniku Rolniczym” rankingi zimotrwałości ozimin. W kontekście wytrzymałości roślin na różne zjawiska mrozowe pisaliśmy o znaczeniu terminów i gęstości siewu, jesiennej regulacji rzepaku i nawożeniu dolistnym.

czytaj więcej

Odchwaszczanie zbóż ozimych – kiedy zabieg wykonać jesienią, a kiedy wiosną?

Zachwaszczenie zbóż ozimych najlepiej ograniczyć jesienią. Niestety, czasami z powodu późnych siewów (po burakach i kukurydzy), innym razem przez rozciągnięte w czasie i nierówne wschody zbóż, jak i chwastów, ciężar odchwaszczania trzeba przesunąć na wczesną wiosnę.

czytaj więcej

Mszyce infekują uprawy. Z jakim gatunkiem masz do czynienia?

Mszyce powodują może niewielkie uszkodzenia mechaniczne, ale ich prawdziwa szkodliwość związana jest z roznoszeniem chorób wirusowych. Im cieplejsze są lata, tym populacja mszyc i przede wszystkim ilość tzw. mszyc infekcyjnych gwałtownie rośnie. To duże niebezpieczeństwo dla zbóż ozimych i rzepaku. Z uwagi na zagrożenie zbóż ozimych wirusem żółtej karłowatości jęczmienia przypomnimy dziś jak mszyce stają się infekcyjne i biologię najważniejszych gatunków będących wektorami wirusów.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)