r e k l a m a
Partnerzy portalu
Nowe odmiany kukurydzy od Bayera
24.10.2020autor: Marek Kalinowski
Na ostatniej internetowej konferencji firma Bayer przedstawiła międzynarodową platformę ForwardFarming popularyzacji zrównoważonych praktyk w gospodarstwach rolnych. W ramach tej inicjatywy firma współpracuje z 16 gospodarstwami rolnymi z 12 krajów w Europie, Ameryce Północnej i Ameryce Łacińskiej. W ich gronie znalazło się właśnie gospodarstwo Krzysztofa Nykiela we wsi Kaszewy (powiat kutnowski, woj. łódzkie).
Szerzej o ForwardFarming napiszemy wkrótce, a dziś o trzech najnowszych prezentowanych na konferencji mieszańcach kukurydzy. Jak podkreśla Katarzyna Gallewicz, manager ds. kukurydzy, wzrasta znaczenie kukurydzy wśród upraw w Polsce. Wg najnowszych danych agencji badawczej Kleffmann Group, to obecnie druga co do wielkości uprawa w naszym kraju – po zbożach. Od 5 lat co roku utrzymuje się wzrostowa dynamika uprawy kukurydzy – dziś ta powierzchnia w Polsce wynosi 1308 tys. ha.
Nowe odmiany na zapotrzebowanie
Trzy nowe odmiany oferowane przez Bayer na sezon 2021 – dzięki postępowi genetycznemu – odpowiadają na potrzeby rolników w zakresie uprawy kukurydzy na słabszych glebach, w warunkach niedostatecznego uwilgotnienia, oczekujących wysokiej tolerancji na choroby czy lepszej organizacji żniw.
- DKC3079 (FAO 230) to najwcześniejsza odmiana kukurydzy o ziarnie typu dent w portfolio firmy. Jest ona przeznaczona do uprawy na ziarno na obszarze całego kraju. Wyróżnia się bardzo wysokim plonem oraz niską wilgotnością ziarna w czasie zbioru. Charakteryzuje się bardzo dobrym wigorem początkowym i tolerancją na chłody wiosenne. Posiada mocne i zdrowe łodygi, nie łamie się i nie wylega. Koszulki, okrywające kolby, są krótkie i łatwo się otwierają. Dzięki silnemu efektowi DRY-DOWN bardzo szybko oddaje wodę w końcowej fazie dojrzewania. DKC3079 to efektywna odmiana o wysokim i stabilnym poziomie plonowania, również na glebach słabszych.
r e k l a m a
Tolerancja wysokich temperatur jest cechą nie mniej ważną od tolerancji niedoborów wody.
Tym właśnie (cecha HD- Heat and Drought) charakteryzuje się trzecia nowość –
- DKC3888 (FAO 270) i dzięki temu wysoko i wiernie plonuje na ziarno. Ma bardzo dobry wigor początkowy. Posiada średnio wysokie rośliny o mocnych łodygach, dobrze rozwiniętym systemie korzeniowym, bardzo dobrej zdrowotności oraz wysokiej tolerancji na wyleganie. Wytwarza kolby typu fle, oraz ziarno typu dent.
Kolejne odmiany w fazie testów
W 2021 r. Bayer będzie ponadto rozwijać nową odmianę DKC3697 (FAO 240–250), przeznaczoną do uprawy na jakościową kiszonkę o wysokiej koncentracji energii. Łączy w sobie cechy wysokiej wydajności oraz bardzo dobrych parametrów jakościowych kiszonki (wysoka zawartość skrobi, dobra strawność włókna), co przekłada się na wysoką wydajność mleczną. DKC3697 toleruje okresowe niedobory wody w glebie. Poleca się ją do uprawy na wszystkich typach gleb na obszarze całej Polski.
- Kolby odmiany DKC3079, najwcześniejszej ziarnówki w portfolio firmy Bayer
Marek Kalinowski
Zdjęcie: Marek Kalinowski
Zdjęcie: Marek Kalinowski
Marek Kalinowski
Zastępca redaktora naczelnego „Tygodnika Poradnika Rolniczego” i szef działu „Agroporady”
<p class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0.0001pt; font-size: medium; font-family: Cambria;">Zastępca redaktora naczelnego „Tygodnika Poradnika Rolniczego” i szef działu „Agroporady”.</p>
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a