Innowacyjne badania nad szczepami bakterii wspierają przekształcanie rolnictwa
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Innowacyjne badania nad szczepami bakterii wspierają przekształcanie rolnictwa

24.11.2020autor: Marek Kalinowski

Innowacyjne badania prowadzone w Instytucie Ochrony Roślin – PIB mogą w przyszłości realnie wesprzeć poprawę zdrowotności gleby i odbudowę oraz utrzymanie naturalnej bioróżnorodności ekosystemów rolniczych. Mogą też przyczynić się do zmniejszenia zużycia herbicydów.

Europejskie rolnictwo zmienia się i staje przed nowymi wyzwaniami związanymi z utrzymaniem efektywności upraw. Założeniem UE jest bowiem znaczące ograniczenie stosowania w rolnictwie chemicznych środków ochrony roślin, takich jak pestycydy czy nawozy mineralne.

Metody biotechnologiczne w rolnictwie

W Zakładzie Biologii Molekularnej i Biotechnologii Instytutu Ochrony Roślin w Poznaniu prowadzone są prace badawcze mające na celu pozyskanie i charakterystykę nowych szczepów bakteryjnych, wykazujących cechy biochemiczne, które mogą korzystnie wpłynąć na wzrost i plonowanie roślin uprawnych.

r e k l a m a
– Programy unijne, takie jak „Zielony ład” (ang. Green Deal) czy strategia „Od pola do stołu” (ang. From Farm to Fork), kładą nacisk na opracowanie i zastosowanie w rolnictwie metod biotechnologicznych, jednakże z nastawieniem na podejmowanie działań sprzyjających ekologii. Choć mamy czas do 2030 roku, to już dziś należy szukać rozwiązań, które umożliwią realizację wprowadzonych tymi przepisami wytycznych. Ogromny potencjał w tym zakresie wykazuje wykorzystanie pozytywnego wpływu konsorcjów bakteryjnych – i takie badania prowadzi właśnie Zakład Biologii Molekularnej i Biotechnologii Instytutu Ochrony Roślin – PIB w Poznaniu – mówi dr Krzysztof Krawczyk z IOR – PIB w Poznaniu.

Dr Krzysztof Krawczyk z IOR – PIB w Poznaniu
  • Dr Krzysztof Krawczyk z IOR – PIB w Poznaniu

Opracowane konsorcja bakteryjne stymulują wzrost

Szczepy bakteryjne wykorzystywane w badaniach celowo dobierane są w sposób niewymagający stosowania metod inżynierii genetycznej (GMO) – występują naturalnie w środowisku i są neutralne dla zdrowia ludzi i zwierząt. Wyselekcjonowane doświadczalnie szczepy bakterii są wykorzystywane do tworzenia konsorcjów bakteryjnych, które mogą w przyszłości spełniać konkretne funkcje względem roślin uprawnych.

Dotychczas opracowane konsorcja bakteryjne: stymulują wzrost i plonowanie pomidorów gruntowych, ułatwiają roślinom pozyskiwanie przyswajalnych form związków fosforu z gleby, wykazują właściwości grzybobójcze, zapobiegają występowaniu i rozwojowi tzw. chorób przechowalniczych warzyw, wykazują potencjał do inhibicji bądź rozkładu substancji aktywnych stosowanych w produkcji herbicydów.

Opracowane konsorcja poddawane będą procesom formulacji, których celem jest stworzenie w przyszłości nowych, innowacyjnych i efektywnie działających biopreparatów, które byłyby zgodne z zaleceniami unijnymi.

Podejmowanie tego rodzaju badań z jednej strony podyktowane jest potrzebą chwili, czyli koniecznością opracowania skutecznych biopreparatów, a z drugiej – jest też wyrazem zaangażowania Instytutu Ochrony Roślin

– PIB w zapewnienie zdrowotności upraw i plonów rolnych, które przecież stanowią podstawę diety nas wszystkich – podsumowuje ekspert IOR – PIB.



Oprac. Marek Kalinowski za informacją prasową IOR – PIB
Zdjęcie: Biuro prasowe IOR-PIB

autor Marek Kalinowski

Marek Kalinowski

Zastępca redaktora naczelnego „Tygodnika Poradnika Rolniczego” i szef działu „Agroporady”

<p class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0.0001pt; font-size: medium; font-family: Cambria;">Zastępca redaktora naczelnego „Tygodnika Poradnika Rolniczego” i szef działu „Agroporady”.</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Grupa Azoty stawia na nowości i innowacje

Tydzień temu pisaliśmy o wdrażanym przez Grupę Azoty nowym systemie komunikacji. Celem tego rebrandingu prezentowanego na konferencji prasowej jest stworzenie spójnej wizerunkowo, nowoczesnej i rozpoznawalnej marki produktów, nawiązującej do wyzwań Europejskiego Zielonego Ładu. 

czytaj więcej

Grupa Azoty stawia na jednolity i kolorowy branding

Grupa Azoty wdraża nowy system komunikacji dla segmentu Agro. Celem rebrandingu prezentowanego przez zarząd na wrześniowej konferencji prasowej w Warszawie jest stworzenie spójnej wizerunkowo, nowoczesnej i rozpoznawalnej marki produktów, nawiązującej do wyzwań Europejskiego Zielonego Ładu.

czytaj więcej

Jakimi sposobami walczyć ze zgnilizną twardzikową w rzepaku?

Przy powszechnej odporności najnowszych odmian rzepaku na suchą zgniliznę kapustnych, to zgnilizna twardzikowa wyrasta na główny problem.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)