Czy typ ziarna kukurydzy ma znaczenie?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Czy typ ziarna kukurydzy ma znaczenie?

05.03.2020autor: Marek Kalinowski

Typy ziarna mocno determinują wiele ważnych gospodarczo cech odmian. Zanim przejdziemy do porównań, warto dodać, że na bazie linii typu flint oraz typu dent tworzy się w Europie formy pośrednie flint/dent, których celem jest kumulacja najcenniejszych zalet tych dwóch krańcowo różnych typów genetycznych.

Z artykułu dowiesz się

  • Czym różnią się od siebie ziarna typu flint i dent?
  • Jakie są zalety ziarna flint?
  • Czym charakteryzuje się ziarno dent?
Należy też zaznaczyć, że u najnowszych odmian z ziarnem dent charakterystycznym dla typowych mieszańców ziarnowych, niektórym hodowlom udało się znacznie poprawić wczesny wigor i są prawie tak tolerancyjne na chłody jak odmiany z ziarnem flint. Typ ziarna jest istotny w żywieniu bydła (inne połączenia skrobi z białkiem we frakcji bielm), a także w przemyśle (na gres preferowane flinty lub typ zbliżony do flint). Flint i dent różnią się budową skrobi, sposobem oddawania wody w fazie dojrzewania, minimum termicznym wschodów i wzrostu, ale przejdźmy do konkretów.

Ziarno flint ma dobrą tolerancję na chłód

Mieszańce z ziarnem flint mogą być siane w niedogrzaną glebę, tj. 5–6˚C i są bardzo przydatne w skrajnych rejonach uprawy kukurydzy w Polsce, pozwalają także na optymalizację czasu siewu przy dużych areałach kukurydzy w gospodarstwie, umożliwiają uprawę kukurydzy na glebach wolno nagrzewających się, zimnych, gliniastych.

r e k l a m a
Odmiany z tym typem ziarna odznaczają się bardzo dobrą tolerancją na chłody, są przydatne do uprawy w rejonach centralnych i północnych, a także do wcześniejszego lub optymalnego terminu siewu w rejonach południowych. Przy tej samej liczbie FAO co dent kwitną zwykle wcześniej, mają większą liczbę rzędów ziarna w kolbie, więcej ziaren w rzędzie. Flinty cechuje szkliste bielmo ziarna, bo struktury skrobi połączone są cząstkami białka. Ponadto ważne jest w żywieniu przeżuwaczy, że szklista skrobia w większych nawet o 30% ilościach niż mączysta skrobia z ziaren dent trawiona jest w jelicie cienkim.

Ziarniaki flint oddają wodę szybciej niż dent do poziomu 30% wilgotności i w równym tempie do około 23–25% zawartości wody w ziarnie. Ziarniaki flint mocniej trzymają się osadki i nie osypują się podczas zbioru.

Ziarno dent należy siać na glebach szybko nagrzewających się

Mieszańce z ziarnem dent muszą być siane w bardziej ogrzaną glebę (8–12˚C) i z tego względu najlepiej nadają się do uprawy na glebach szybko nagrzewających się, lekkich. Odmiany z tym typem ziarna cechuje umiarkowana do słabszej tolerancja na chłody i lepiej jest je uprawiać w rejonach cieplejszych o małym ryzyku występowania chłodów.

Denty przy tej samej liczbie FAO kwitną później niż flinty. W kolbie mają mniejszą liczbę rzędów ziarna i mniej ziaren w rzędzie. W ziarnie dent jest mączyste bielmo skrobi (pomiędzy strukturami skrobi jest powietrze).

Denty cechuje tzw. efekt kominowy oddawania wody. Początkowo ten proces jest wolniejszy niż u flintów, ale po osiągnięciu 30% wilgotności ziarna, oddawanie wody gwałtownie przyspiesza i trwa to do osiągnięcia poziomu 18–19% wilgotności ziarna. Ze względu na charakterystyczne zagłębienie (tzw. rejestr) wyschniętych ziarniaków, ziarno dent jest płaskie, zębokształtne, zwane końskim zębem. Niestety, w czasie późnych zbiorów odmian z ziarnem dent narasta ryzyko osypywania.

Z lewej kolba z ziarnem flint i widoczną szklistą skrobią. Z prawej kolba z ziarnem dent i widocznymi na ziarniakach rejestrami
  • Z lewej kolba z ziarnem flint i widoczną szklistą skrobią. Z prawej kolba z ziarnem dent i widocznymi na ziarniakach rejestrami
Marek Kalinowski
Zdjęcie: Marek Kalinowski, Pixabay
autor Marek Kalinowski

Marek Kalinowski

Zastępca redaktora naczelnego „Tygodnika Poradnika Rolniczego” i szef działu „Agroporady”

<p class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0.0001pt; font-size: medium; font-family: Cambria;">Zastępca redaktora naczelnego „Tygodnika Poradnika Rolniczego” i szef działu „Agroporady”.</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Kukurydza na kiszonkę - lista zalecanych odmian

Właściwie każda ziarnowa odmiana kukurydzy nadaje się na kiszonkę, ale nigdy odwrotnie. Typowa odmiana kiszonkowa nie będzie dobrą ziarnówką.

czytaj więcej

Jak wybrać odmianę kukurydzy na kiszonkę, która charakteryzuje się podwyższoną strawnością?

Podstawową paszą objętościową stosowaną w żywieniu bydła mlecznego i opasowego jest kiszonka z całych roślin kukurydzy. U prawidłowo żywionych zwierząt źródłem energii są węglowodany i tłuszcz zawarte w paszy. W żywieniu krów mlecznych kluczowym parametrem kiszonki obok odpowiednio wysokiej koncentracji energii jest jakość i strawność włókna.

czytaj więcej

Na jakie cechy odmiany kukurydzy należy zwrócić uwagę przy wyborze ziarnowego mieszańca?

W ekonomii produkcji ziarna kukurydzy ten ewentualny profit w postaci plonu ostatecznie mogą zabrać koszty, które trzeba ponieść na dosuszenie ziarna. Wybór do uprawy zbyt późnego mieszańca, który w sposób naturalny opóźni nam termin zbioru na późną jesień, często na zimę, może natomiast doprowadzić do strat w wyniku osypywania albo nadmiernego porażenia fuzariozą kolb i kłopotów z mikotoksynami.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)