Co daje rzepakowi odporność na suchą zgniliznę kapustnych?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Co daje rzepakowi odporność na suchą zgniliznę kapustnych?

20.07.2021autor: Marek Kalinowski

Phoma lingam (stąd określenie foma) jest stadium konidialnym sprawców suchej zgnilizny kapustnych tj. grzybów Leptosphaeria maculans i Leptosphaeria biglobosa.

Sucha zgnilizna kapustnych jest najważniejszą chorobą rzepaku w Polsce i na świecie. Na szczęście rośnie paleta odmian rzepaku z genami odporności. To było ważne w stosowaniu zasad integrowanej ochrony roślin, a jeszcze większe znaczenie będzie miało we wdrażaniu wytycznych Zielonego Ładu.
r e k l a m a

Uzyskanie podwójnej odporności na Phomę (suchą zgniliznę kapustnych)  to skuteczna metoda ochrony rzepaku przed tym grzybem

O ile 20 lat temu naukowcy badający suchą zgniliznę kapustnych notowali kulminacyjne zarodnikowanie sprawców choroby w listopadzie to np. w 2008 r. już w październiku, a w latach 2009–2014 we wrześniu. To oczywiście skutek ocieplenia się klimatu. Wcześniejsze porażenie wzmaga presję i utrudnia ochronę. Ponadto wcześniejszy atak młodych roślin rzepaku znacznie skraca drogę sprawcom z liści przez ogonki liściowe do łodyg. Ponieważ w ochronie rzepaku najważniejsze jest zatrzymanie suchej zgnilizny kapustnych na liściu, kluczowy i podstawowy jest jesienny zabieg fungicydowy, a najlepiej wybór odmian z odpornością.
 
Znane są dwa typy tej odporności. Pierwszy typ odporności to tzw. rasowo-specyficzna, całkowita, monogeniczna (kontrolowana przez geny główne), zwana także pionową. Ta odporność jest efektywna przez całe życie rośliny, jest warunkowana przez pojedyncze geny. Drugi typ odporności to poligeniczna, częściowa, zwana poziomą. Ta odporność warunkowana jest przez wiele genów rasowo niespecyficznych, efektywnych głównie w stadium dojrzałej rośliny. W celu ochrony rzepaku przed epidemią suchej zgnilizny kapustnych hodowcy korzystają przeważnie z odporności poziomej, która w większości przypadków stanowi o dość trwałym typie odporności. Odporność pionowa wymaga ciągłego odnawiania poprzez wprowadzanie nowych genów.
 
W praktyce występują problemy bo sprawcy chorób, również grzyb L. maculans, pokonują odporność odmian. Sposobem na utrzymanie stabilnej odporności jest połączenie zmianowania z krótkim czasem uprawy różnych genotypów (różnych odmian z odmienną odpornością). Dobra w praktyce okazuje się kombinacja odporności poziomej i pionowej, która najskuteczniej ogranicza porażenie rzepaku ozimego przez suchą zgniliznę kapustnych. Odporność pozioma odmiany zwiększa trwałość działania genu odpowiedzialnego za odporność pionową. Dlatego w aktualnie prowadzonej hodowli rzepaku ozimego skuteczną metodą ochrony roślin jest łączenie odporności pionowej z poziomą, z wykorzystaniem głównych genów odporności Rlm7.

Tak wyglądają pola, na których prowadzi się część prac hodowlanych rzepaku (widoczne izolatory). Programy odpornościowe realizują wszyscy hodowcy, przy czym jeden gen odporności to na konkurencyjnym rynku już za mało. Są odmiany łączące odporność na suchą zgniliznę kapustnych z odpornością na specyficzne rasy kiły kapusty albo na wirusa żółtaczki rzepy (TuYV)
  • Tak wyglądają pola, na których prowadzi się część prac hodowlanych rzepaku (widoczne izolatory). Programy odpornościowe realizują wszyscy hodowcy, przy czym jeden gen odporności to na konkurencyjnym rynku już za mało. Są odmiany łączące odporność na suchą zgniliznę kapustnych z odpornością na specyficzne rasy kiły kapusty albo na wirusa żółtaczki rzepy (TuYV)

Który z grzybów wywołujących suchą zgniliznę rzepaku jest groźniejszy?

Bardziej agresywnym sprawcą suchej zgnilizny kapustnych jest grzyb Leptosphaeria maculans. W Polsce sucha zgnilizna kapustnych jest większym problemem od zachodniej strony Wisły, gdzie dominuje właśnie L. maculans. Na wschodzie i północnym wschodzie Polski są krótsze jesienie i później ruszające wiosny, co obniża presję tego patogena, a poza tym występuje tu łagodniejszy atakujący powierzchniowo grzyb zgnilizny Phoma lingam z gatunku L. biglobosa. Dlatego odmianami odpornymi warto się interesować, zwłaszcza na zachód od Wiły. W materiałach promocyjnych odmian rzepaku z odpornością na suchą zgniliznę kapustnych znajdziemy różne oznaczenia i rodzaje tej odporności. Najwięcej mieszańców jest z odpornością Rlm7 i kilka z nową odpornością APR37. Najnowszym genem odporności jest RlmS.
 
To bardzo dobrze, bo odmiany z genem Rlm7 są niestety narażone na przełamanie odporności (stwierdza się to np. we Francji). Odporność APR37 i RlmS rozwiązuje ten problem. Oczywiście geny odporności w odmianach sprzedawanych na krajowym rynku nie są ostateczną bronią hodowców. Prace ciągle trwają a na świecie poznano i opisano do tej pory wiele z nich, m.in. geny odporności na L. maculans od Rlm1 do Rlm10 oraz geny od LepR1 do LepR4.
 
A jak reagują odmiany odporne na atak suchej zgnilizny kapustnych? Odcinają zaatakowane tkanki liści nekrotycznym pierścieniem. Grzyb ma odciętą drogę do wiązek przewodzących i nie dostanie się przez ogonki liściowe do łodygi. Obecnie ok. 25% odmian rzepaku zarejestrowanych w Polsce posiada specyficzny gen odporności na suchą zgniliznę kapustnych. W zdecydowanej większości jest to gen Rlm7.


Marek Kalinowski
Zdjęcie: Marek Kalinowski
autor Marek Kalinowski

Marek Kalinowski

Zastępca redaktora naczelnego „Tygodnika Poradnika Rolniczego” i szef działu „Agroporady”

<p class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0.0001pt; font-size: medium; font-family: Cambria;">Zastępca redaktora naczelnego „Tygodnika Poradnika Rolniczego” i szef działu „Agroporady”.</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Jak ograniczyć pałecznicę zbóż i traw?

Zgnilizna ozimin i zgnilizna rzepakowa to choroby, których sprawcami są grzyby Typhula (grzyby pałecznicy). Kilka lat temu lokalnie właśnie nie mróz, a grzyby pałecznicy były przyczyną konieczności przesiewów zbóż ozimych. Te choroby są w Polsce nowym problemem, zdiagnozowanym zaledwie kilka lat temu. 

czytaj więcej

Upały sprzyjają mszycom i presji żółtaczki rzepy w rzepaku

Każdy plantator rzepaku dobrze zna ten skrót. TuYV, czyli wirus żółtaczki rzepy. Bywał w ostatnich latach na tyle groźny, że już jesienią trzeba było likwidować plantacje rzepaku.  

czytaj więcej
Aktualności

UE zaimportowała 6,5 mln ton rzepaku

Unijny import rzepaku osiągnął rekordowy poziom około 6,5 mln ton w sezonie 2020/21. Skąd taki wynik? Unia na rzecz Promocji Roślin Oleistych i Białkowych (UFOP) wyjaśnia.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)