r e k l a m a
Partnerzy portalu
Po czym kategorycznie nie powinno się siać strączkowych?
26.03.2023
Okopowe, zwłaszcza po oborniku to nie najlepszy przedplon dla strączkowych. Stanowisko po nich może spowodować wybujanie bobowatych i opóźnienie dojrzewania nasion. Po czym nie powinno się siać strączkowych?
Najgorszym przedplonem dla strączkowych są same strączkowe. Wysiewanie ich po sobie zwiększa ryzyko wystąpienia chorób grzybowych oraz szkodników.
Nie jest to korzystne, zwłaszcza kiedy mamy ograniczone możliwości chemicznej walki z tymi agrofagami.
Okopowe uprawiane na oborniku
Nie najlepszym przedplonem są też okopowe, szczególnie uprawiane na oborniku, po których pozostaje stanowisko dość zasobne w składniki pokarmowe. Zbyt intensywny wzrost wegetatywny strączkowych, np. po buraku nie sprzyja wytwarzaniu nasion i może opóźnić ich dojrzewanie. Zagrożeniem przy dostępie większej ilości składników jest też wyleganie strączkowych. Poza tym obornik może stwarzać barierę mechaniczną do wzrostu korzeni np. łubinów, które gorzej rosną w takich warunkach.
Zobacz także: Międzyplon pod strączkowe – jaki wybrać?
Zobacz także: Międzyplon pod strączkowe – jaki wybrać?
Łubiny wysiane, np. po ziemniakach, są bardziej narażone na choroby. Z kolei soi nie powinno się uprawiać po kukurydzy, chyba że zastosowano w niej herbicydy neutralne z punktu widzenia następstwa roślin dla soi właśnie.
Uprawy strączkowych lepiej unikać też po:
- rzepaku,
- ostropeście,
- oraz gorczycy.
Ich samosiewy są w strączkowych uciążliwymi chwastami, trudnymi do zwalczenia.
Na podst. 100 pytań o strączkowe
Na podst. 100 pytań o strączkowe
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a