Jakie są rodzaje szczepionek bakteryjnych? Co daje szczepienie nasion bakteriami brodawkowymi?
Słabe brodawkowanie strączkowych może być wynikiem braku szczepów bakterii w glebie lub użyciem niewłaściwej szczepionki. Jakie są rodzaje szczepionek bakteryjnych? Co daje szczepienie nasion bakteriami brodawkowymi?
Szczepionki bakteryjne do strączkowych zawierają bakterie specyficzne do danego gatunku. Do różnych gatunków strączkowych są to:
- dla grochu: R. leguminosarum;
- dla łubinów: Bradyrhizobium sp,;
- dla soi: B. japonicum.
Są to jednak gatunki bakterii, a nie szczepy ani produkty. Do szczepienia używa się wyselekcjonowanych szczepów bakterii lub grup szczepów. Na skutek wzrostu popularności strączkowych w Polsce mamy coraz bogatszą ofertę handlową szczepionek bakteryjnych. Mamy producentów krajowych oraz są importowane szczepionki np. z Czech, z Niemiec czy z Francji. Ważne, aby dobrać szczepionkę z właściwym szczepem do danego gatunku rośliny strączkowej oraz ściśle trzymać się instrukcji stosowania.
Jak postępować z bakteriami?
Bakterie w szczepionkach są często poddane technologii umożliwiającej ich przechowywanie, wysyłanie, transport oraz stosowanie przez osoby niewprawione w tym zabiegu w warunkach polowych. Trzeba zwrócić uwagę szczególnie na postępowanie z traktowanymi nasionami na świetle – bakterie są wrażliwe na obecne w świetle widzialnym promienie UV oraz czas przechowywania nasion. Dlatego szczepienie najlepiej przeprowadzić w zamkniętym pomieszczeniu, bezpośrednio przed siewem.
Co daje szczepienie nasion bakteriami brodawkowymi?
Rośliny strączkowe słyną z symbiozy z bakteriami brodawkowymi. Jest to skomplikowany proces biochemiczny. Wymaga nie tylko obecności rośliny gospodarza oraz szczepów właściwych dla niej bakterii, ale także makro- i mikroelementów oraz energii. Pobranie składników pokarmowych oraz energię z fotosyntezy zapewnia roślina bobowata. Odżywia ona bakterie, dostarczając energii i składników mineralnych, a bakterie w brodawkach na drodze syntezy enzymatycznej przetwarzają azot z atmosfery na związki własnego białka. Dopiero po obumarciu azot z białka bakteryjnego jest gotowy do wykorzystania przez roślinę bobowatą.
Azot z darmowych źródeł umożliwia bobowatym tworzenie większych ilości białka (którego jednym ze składników jest azot w aminokwasach) oraz tłuszczu (powstałego w syntezie, w której udział bierze azot w białku enzymów).
Zobacz także: Kiedy powinno się siać różne gatunki łubinów?
Azot pozyskiwany jest przez bakterie z powietrza (z przestworów glebowych), dlatego dla strączkowych duże znaczenie ma struktura gleby. Na glebach zlewnych lub zalanych proces syntezy azotu zachodzi słabo.
fot. arch. topagrar
Najważniejsze tematy