Plony rzędu ponad 100 ton i przechowywanie do 9 miesięcy – Jakie odmiany cebuli od AlSeed?
5 września spotkaliśmy się na polu u Pana Andrzeja Nowińskiego w Skalmierowicach k. Gniewkowa, uczestnicy mieli okazję zapoznać się z odmianami cebuli, uprawianej bez orki, o której opowiadał sam gospodarz. Mogliśmy się również zapoznać z asortymentem firmy AlSeed w tym między innymi z cebulą w typie hiszpańskim, która można przechowywać nawet do 9 miesięcy.
Sama firma jak mówił Pan Antoni Lipniewski, działa już od 1989 roku, wcześniej pod inną nazwą i wtedy trudniła się w dystrybucji nasion pomidorów. Od roku 2004 firma pod nazwą AlSeed reprezentuje wiele światowych firm nasiennych, posiadających w swojej ofercie nasiona do produkcji tunelowej, szklarniowej oraz polowej.
Fot. Pan Antoni Lipniewski, firma AlSeed
Niezwykle duży system korzeniowym cebul – odporność na suszę
- Dzisiaj spotkaliśmy się w celu, prezentacji odmian cebuli od włoskiej firmy DE CORATO SEMENTI. Są to cebule w typie hiszpańskim, o wielkości od 8 do 9 cm, o bardzo dobrym słodkawym smaku. Wyróżnia je niezwykle duży system korzeniowy, powoduje, że są to odmiany odporne na suszę i bez nawadniania dają bardzo wysokie plony – mówił Pan Antoni Lipniewski.
Fot. Odmiany cebul AlSeed
Podczas spotkania Pan Antoni zaprezentował trzy odmiany:
- Jady F1;
- Goldie;
- Yellow Sweet Spanish.
Warto zatrzymać się przy odmianie Jady F1. Jest to cebula, hybryda w typie Hiszpańskim, do długiego przechowywania, jest to okres nawet 9 miesięcy. Czas wegetacji to 125 dni, cebule są bardzo duże, pokryte twardą, ciemnożółtą łuską.
Fot. Odmiana cebuli Jady F1
Cebula Goldie jest to hybryda syntetyczna w typie hiszpańskim, którą również przechowywać można nawet do 9 miesięcy.
Fot. Odmiana cebuli Goldie
Kolejną z omawianych odmian jest Yellow Sweet Spanish, czyli cebula o białym miąższu, wielkości około 8 cm. Jej mocny i duży system korzeniowy pozwala nawet w lata suche osiągnąć plony sięgające nawet ponad 100 ton.
Fot. Odmiana cebuli Yellow Sweet Spanish
Więcej w naszym filmie!
Patrycja Bernat
<p>dziennikarz PWR Online, redaktor portali internetowych Grupy PWR</p>
Najważniejsze tematy