Uprawa rzepaku z kiłą w tle
Kiła kapusty to coraz częstszy przeciwnik plantatorów rzepaku. Występuje szczególnie tam, gdzie rzepak przychodzi zbyt często na tym samym polu. Czy można uprawiać́ rzepak na polu, na którym wystąpiła kiła kapusty?
Jest to możliwe, ale jest wiele uwarunkowań. Sprawca choroby (pierwotniak) jest pasożytem bezwzględnym, tj. rozwija się̨ tylko w żywych roślinach. Jego pojawienie się̨ na polu oznacza, że przez kilka lub kilkanaście lat będzie atakował rośliny z rodziny kapustowatych, nie tylko uprawne, ale także chwasty. Istnieje ponadto ryzyko przenoszenia patogenu z glebą na maszynach i środkach transportu, co wymaga ich czyszczenia i dezynfekcji po każdorazowej obecności na zainfekowanym polu lub kontakcie z porażonymi roślinami czy nasionami.
Profilaktyka polega na:
- siewie odmian o podwyższonej odporności na sprawcę choroby (w ostatnich latach do KR wpisano m.in. odmiany: Augusta, SY Alibaba, SY Alister, Mentor, Archimedes, DK Platinium, Alasco),
- 7–9-letnią przerwę̨ w uprawie rzepaku i innych roślin z tej rodziny na zainfekowanym polu (np. gorczycy w międzyplonie),
- uprawę̨ gatunków niebędących żywicielami (zboża, kukurydza, buraki, ziemniaki, bobowate).
Warto także zwrócić́ uwagę̨ na:
- dokładne przyorywanie resztek pożniwnych,
- obojętne pH gleby (wapno tlenkowe przed siewem rzepaku ogranicza rozwój zarodników, ale ich nie zwalcza),
- niszczenie samosiewów i chwastów z rodziny kapustowatych,
- czyszczenie oraz dezynfekcję maszyn i środków transportu,
- unikanie wczesnych siewów,
- nawożenie przedsiewne azotniakiem.
Do chemicznego zwalczania kiły w fazie BBCH 14–16 zarejestrowany jest środek Topsin M 500 SC (tiofanat metylu).
dr Maria Walerowska
zastępca redaktora naczelnego, szef działu Uprawa
Najważniejsze tematy