r e k l a m a
Partnerzy portalu
Kiła kapusty na rzepaku – jak rozpoznać i zapobiegać
18.03.2023autor: Tomasz Czubiński
Pierwszy wiosenny zabieg fungicydowy w rzepaku zwykle ma dwa cele: regulację pokroju rośliny oraz zwalczanie chorób liści. W tym roku w wyniku zimowego uderzenia wiosny rośliny rozwijały się także w styczniu. Rozwijały się też na liściach choroby. Kiła kapusty na rzepaku. Jakie są objawy i jak można jej zapobiegać?
Sprawca kiły kapusty to: Plasmodiophora brassicae.
Jakie są objawy kiły kapusty na rzepaku?
Objawy:
- Na częściach podziemnych widoczne są małe narośla już po kilku tygodniach od siewu.
- Rośliny więdną, są mniejsze. Mają często fioletowe lub czerwonawe liście. Jest to efekt słabszego pobierania wody i składników pokarmowych przez zniszczony system korzeniowy.
- Porażoną roślinę trudno wyrwać z korzeniami, ponieważ łatwo urywa się u podstawy.
Jak można zapobiegać wystąpieniu kiły kapusty na rzepaku?
Zapobieganie:
- Wybór odmian o podwyższonej odporności,
- zmianowanie z kapustowatymi nie częściej niż co 4 lata,
- siew w optymalnym terminie w nieco wyższej normie,
- unikanie wczesnych siewów rzepaku,
- zwalczanie samosiewów rzepaku i chwastów kapustowatych,
- uregulowanie odczynu gleby do obojętnego,
- czyszczenie maszyn z gleby po opuszczeniu zakażonego pola.
Zwalczanie chemiczne: nie ma możliwych do zastosowania w Polsce środków chemicznych.
Tomasz Czubiński
<p>redaktor „top agrar Polska”, specjalista w zakresie ochrony, uprawy i nawożenia roślin</p>
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a