Kiła kapusty – jak rozpoznać i jak ją ograniczyć odpowiednią agrotechniką?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Kiła kapusty – jak rozpoznać i jak ją ograniczyć odpowiednią agrotechniką?

25.09.2023

Kiła kapusty jest chorobą, która zagraża uprawie rzepaku na terenie prawie całego kraju. Jak ją poprawnie rozpoznać i jak sobie radzić odpowiednią agrotechniką i stosowaniem odmian z odpornością?

Kiłę kapusty wywołuje występujący w glebie pierwotniak Plasmodiophora brassicae, który może w sprzyjających warunkach porażać również inne gatunki uprawne z rodzaju Brassicae, a także chwasty, m.in. gorczycę, tobołki i tasznika.

Podstawowym sposobem jego graniczenia jest uprawa odmian tolerancyjnych oraz odpowiednia agrotechnika, tj.:
  • przerwa w uprawie rzepaku i innych roślin z rodziny kapustowatych na tym samym polu,
  • poprawa struktury gleby,
  • uregulowanie odczynu gleby do obojętnego  (przed siewem rzepaku),
  • niszczenie samosiewów i chwastów z rodziny kapustowatych,
  • siew w międzyplonach roślin innych niż z rodziny kapustowatych,
  • czyszczenie z gleby oraz dezynfekcja narzędzi i maszyn uprawowych po opuszczeniu zakażonego pola, a przed wjazdem na wolne od patogenu,
  • siew w optymalnym terminie (unikanie wczesnych terminów siewów),
  • jednym ze sposobów ograniczających sprawcę kiły kapusty jest stosowanie cyjanamidu wapnia (azotniaku) przed siewem rzepaku. 
r e k l a m a

Jak rozpoznać kiłę kapusty?

Na częściach nadziemnych i podziemnych widoczne są dopiero po kilku tygodniach od siewu. Rośliny rzepaku już jesienią więdną, są mniejsze od zdrowych, mają fioletowe lub czerwonawe liście. Jest to efekt słabszego pobierania wody i składników pokarmowych przez zniszczony system korzeniowy.  Porażoną roślinę trudno wyrwać z korzeniami, ponieważ łatwo urywa się u podstawy. Korzenie zamieniają się w grube narośla (guzy), przypominające organy spichrzowe. Na jednym korzeniu może być od jednego do kilku guzów. Początkowo są one kremowobiałe i twarde, z czasem brunatnieją, stają się miękkie, gniją i rozpadają. 

Odmiany o większej odporności na kiłę kapusty

Sprawca kiły kapusty nie jest organizmem jednorodnym genetycznie. Dotychczasowe badania wykazały, że na terenie Polski w większym nasileniu występuje kilka patotypów P. brassicae i można przypuszczać, że w przyszłości pojawią się nowe.

W Krajowym Rejestrze mamy obecnie 18 takich odmian:
  • SY Alister,
  • DK Platinium,
  • Alasco,
  • Augusta,
  • SY Alibaba,
  • Crocodile,
  • Crotora,
  • LG Anarion,
  • DK Plasma,
  • Alltamira,
  • LG Scorpion,
  • Pegazzus,
  • ES Criterio,
  • Crocant,
  • Croissant,
  • Cromat,
  • LG Baracuda,
  • Richmond.

opr. Bernat na podst. dr Maria Walerowska oraz Krajowy Rejestr Odmian. 
Fot: Czubiński
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Rzepak

Niespotykany atak pchełek na rzepak!

Ciepła i słoneczna pogoda we wrześniu aktywowała szkodniki – grasują szczególnie w tym roku pchełki na rzepaku. Najbardziej narażony są rzepaki z późniejszych siewów, ponieważ rośliny są we wczesnych fazach rozwojowych. Co robić?

czytaj więcej
Rzepak

Śmietka rzepakowa - próg szkodliwości. Jak go ustalić?

Pytanie Czytelnika: Jaki jest próg ekonomicznej szkodliwości śmietki rzepakowej i jak go ustalić?

czytaj więcej
Rzepak

Mszyce na odpornej odmianie rzepaku. Czy zwalczanie jest konieczne?

Na rzepaku najczęściej pojawia się jeden z dwóch gatunków mszycy – kapuściana lub brzoskwiniowa. Ta druga jest wektorem wirusowej żółtaczki rzepy (TuUV). Najskuteczniejszą metodą zapobiegania chorobie wirusowej jest wybór odmiany odpornej. Co, jednak kiedy na odmianie odpornej mszyca się pojawi?

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)