Fonterra: wzrosły ceny wszystkich produktów mleczarskich
Druga październikowa aukcja produktów mlecznych na GDT zakończyła się wzrostem cen wszystkich produktów i lekkim spadkiem obrotów.
Fonterra: wzrosły ceny produktów, ale spadły obroty
Indeks cen wzrósł o 2,2%, a ilość sprzedanych towarów w porównaniu do aukcji z 5 października spadła o 2,6%.
Które produkty najbardziej zyskały na wartości?
Najwyższy wzrost notowań odnotowała laktoza, której cena wzrosła o 5,9% do 1258 dolarów/t. Barierę 5 tys. dolarów pokonało masło, osiągając cenę o 4,7% wyższą niż na poprzedniej aukcji, tj. 5111 dolarów/t. Cena cheddara umocniła się o 2,9% do 4426 dolarów/t.
Odtłuszczone mleko w proszku oraz bezwodny tłuszcz mleczny zyskały na wartości 2,5%, osiągając cenę odpowiednio na poziomie 3401 dolarów/t oraz 6151 dolarów/t. Z kolei pełne mleko w proszku zdrożało o 1,5% do 3803 dolarów/t.
Magdalena Szymańska
Zdjęcie: Pixabay
Artykuł ukazał się w Tygodniku Poradniku Rolniczym 44/2021 na str. 39. Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na TPR: Zamów prenumeratę.
Magdalena Szymańska
Redaktorka w dziale Ekonomia i Rynki
Ekspert w dziedzinie dopłat bezpośrednich, dotacji z PROW i wydarzeń rynkowych
Najważniejsze tematy