Część zakładów mięsnych obniżyła ceny bydła. Ile aktualnie płacą za byki, krowy i jałówki?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Część zakładów mięsnych obniżyła ceny bydła. Ile aktualnie płacą za byki, krowy i jałówki?

17.01.2023autor: Kamila Szałaj

Ceny bydła pozostają stabilne, choć część zakładów obniżyła stawki o 20-50 gr. Rolnicy mają jednak nadzieję na podwyżki. Niestety, eksperci rynkowi nie postawiają złudzeń: bydło w tym roku będzie tanieć. Po ile obecnie skupowane są byki, krowy i jałówki w Polsce? Sprawdź w naszej cotygodniowej SONDZIE!

W nowym roku ceny bydła stabilne

Większość monitorowanych przez nas zakładów mięsnych i ubojni pozostawiła ceny bydła na ubiegłotygodniowych poziomach. Tylko część obniżyła stawki o 20-50 gr w porównaniu do pierwszego tygodnia stycznia. Niższe cenniki wprowadziły ZM Mościbrody i Marciniak Sędzimirowice.

Ale hodowcy mają nadzieję, że obniżki są tylko chwilowe, bo jest zainteresowanie surowcem. 

r e k l a m a
-  Myślę, że ceny pójdą w górę, bo już dwie ubojnie do mnie dzwoniły, że dobrego towaru im potrzeba, minimum klasa R - mówi nam rolnik z okolic Płocka.

AKTUALNE CENY SKUPU BYDŁA ZNAJDZIESZ POD ARTYKUŁEM!

Średnio w Polsce za byka w klasie R otrzymamy w tym tygodniu ok. 21,80 zł/kg. Za wagę żywą byków zakłady płacą natomiast ok. 12 zł/kg, a za krowy - 9 zł/kg. Natomiast w rozliczeniu poubojowym ceny jałówek wynoszą dochodzą do 22 zł/kg.

Z kolei z danych MRiRW wynika, że w okresie 2-8 stycznia 2023 roku w krajowym skupie nieznacznie spadły ceny bydła rzeźnego. W pierwszym tygodniu stycznia 2023 r. za żywiec wołowy dostawcom płacono przeciętnie 10,89 zł/kg, o 0,5 proc. mniej niż w tygodniu poprzednim oraz o 1,5 proc. więcej niż na początku grudnia 2022 r. Jednocześnie cena bydła rzeźnego była o 17,6 proc. wyższa niż w pierwszym tygodniu stycznia 2022 r. Za byki 12-24 miesiące w okresie 2-8 stycznia 2023 roku płacono średnio 11,94 zł/kg, za krowy 8,81 zł/kg, a za jałówki 11,57 zł/kg.  

W Niemczech ceny bydła bez zmian

W Niemczech, mimo niższego pogłowia bydła, ceny byków, a także krów i jałówek nie zmieniły się w tym tygodniu. Jednocześnie więksi gracze ubijają znacznie mniej byków.

- Na początku trzeciego tygodnia stycznia podaż bydła rzeźnego była nadal ograniczona i odpowiadała spokojnemu popytowi. Ceny młodych buhajów i jałówek pozostają niezmienione w stosunku do dotychczasowych - wyjaśnia Stowarzyszenie Producentów Żywca i Mięsa VEZG. 

Obecnie niemieccy farmerzy dostają za klasę R byków 5,15-5,20 euro/kg. Natomiast ceny jałówek wynoszą 5,03 euro/kg, a krów 4,02-4,22 euro/kg.

W 2023 światowy import wołowiny wzrośnie, ale spadnie tempo dostaw 

Z najnowszego raportu USDA opublikowanego 12 stycznia 2023 roku wynika, że globalna produkcja wołowiny w 2023 roku wyniesie 59,2 mln ton. Ale ponieważ ceny tego mięsa u głównych eksporterów nadal są stosunkowo wysokie, sugeruje to ograniczone dostawy z USA, Urugwaju i Argentyny. Tempo dostaw spadnie, ponieważ importerzy mają produkt w chłodniach, który musi wejść na rynek, zanim zainwestują w kolejne zakupy.

Oczekuje się natomiast, że udział w rynku zwiększy Australia i Brazylia, a w związku ze zniesieniem ograniczeń koronawirusowych większe zamówienia trafią do Chin. Według USDA światowy eksport wołowiny w tym roku wyniesie 12,2 mln ton.

Jeśli zaś chodzi o UE, analitycy pekao SA oceniają, że wzrost unijnego pogłowia bydła i poprawa opłacalności chowu dają szansę na odbicie w unijnej produkcji mięsa wołowego w kolejnych okresach.

Analitycy: ceny bydła będą spadać

Analitycy nie mają dobrych wiadomości dla producentów bydła. Ich prognozy przewidują raczej spadek cen bydła w tym roku z uwagi spodziewany duży wzrost produkcji wołowiny w Brazylii i Australii i spadek popytu, który wiąże się z oczekiwanym spowolnieniem gospodarczym.

Zdaniem ekspertów PKO BP spadek cen bydła w 2023 roku może wynieść 8 proc. w porównaniu do 2022 roku.

Z kolei analitycy Credit Agricole wyliczyli, że na koniec 2023 roku cena skupu bydła w Polsce wyniesie 8,60 zł/kg.

Jakie są ceny skupu żywca wołowego w Polsce 13 stycznia (w porównaniu do 5 stycznia 2023 r.)?

Oto ceny skupu byków, jałówek i krów z poszczególnych zakładów mięsnych:

Osi Poland Foodworks:

  • byki (kl. O): 20,80 zł/kg (bez zmian);
  • jałówki (kl. O): 21 zł/kg (bez zmian);
  • krowy (kl. O): 18,20 zł/kg (bez zmian);

Łódzkie: Marciniak, Sędzimirowice:

  • byki: 10-12,50 zł/kg (spadek o 50 gr),
  • jałówki: 10-12,50 zł/kg (spadek o 50 gr),
  • krowy: 7,50-9,50 zł/kg (bez zmian);

Lubelskie: ZM Wierzejki:

  • byki (kl. O): 22 zł/kg (bez zmian),
  • byki (kl. R): 22,60 zł/kg (bez zmian),
  • jałówki (kl. O): 21,40 zł/kg (bez zmian),
  • jałówki (kl. R): 22,00 zł/kg (bez zmian).

Małopolskie: PW Laskopol Limanowa:

  • byki 11-13 zł/kg (bez zmian),
  • jałówki 10-12 zł/kg (bez zmian),
  • krowy 5,50-8,40 zł/kg (bez zmian).

Mazowieckie: ZM Mościbrody:

  • byki (kl. O): 21,10 zł/kg (spadek o 20 gr),
  • byki (kl. R): 21,50 zł/kg (spadek o 20 gr),
  • byki (kl. U dostawy pow. 10 szt.): 21,70 zł/kg (spadek o 20 gr),
  • jałówki (kl. O): 21,30 zł/kg (bez zmian),
  • jałówki (kl. R): 21,90 zł/kg (bez zmian),
  • krowy (320 kg mięsa): 18,30 zł/kg (bez zmian).

Podlaskie: ZM Bost, Turośń Kościelna:

  • byki: 11,20-14,50  zł/kg (bez zmian),
  • jałówki: 9,80-14,50 zł/kg (bez zmian).

Podkarpackie: Kabanospol, Wielopole Skrzyńskie:

  • byki: 11,60 zł/kg (bez zmian),
  • jałówki: 10,20 zł/kg (bez zmian),
  • krowy: do 9,30 zł/kg  (bez zmian).

Wielkopolska: Jóźwiakowski, Damasławek:

  • byki: 11,00-13,00 zł/kg (wzrost o 40-90 gr)
  • jałówki: 10,00-12,00 zł/kg  (wzrost o 70 gr)
  • krowy: 8,80 - 10,80 zł/kg (bez zmian).

Kamila Szałaj
Fot. arch., wykres: KOWR

autor Kamila Szałaj

Kamila Szałaj

redaktor w zespole PWR Online

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Dramat w gospodarstwie w Małopolsce. Zerwany kabel energetyczny zabił krowę

Intensywne opady śniegu sprowadziły na krowę śmierć. Po tym, jak zerwał się kabel energetyczny we Frydrychowicach (woj. małopolskie) doszło do nieszczęśliwego wypadku.

czytaj więcej

System Nutri-Score będzie piętnował polską kiełbasę? Branża mięsna bije na alarm

Polscy producenci mięsa ostrzegają, że system oznaczeń produktów Nutri-Score jest zagrożeniem dla branży mięsnej. Jeśli zostanie wprowadzony w całej UE, tak jak chciałaby tego Francja i Niemcy, będzie piętnował tradycyjne produkty, np. polską kiełbasę.

czytaj więcej

Niemal 1,5 mln złotych kary dla ZM Kania! Za co?

Na Zakłady Mięsne Henryk Kania będące w upadłości od 2020 r. Komisja Nadzoru Finansowego nałożyła karę pieniężną o łącznej wartości niemal 1,5 mln złotych. Za co KNF nałożył aż tak wysoką karę na zakłady mięsne?

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)