Regionalne i smaczne Boże Narodzenie: Kaszubski miodny kuch
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Regionalne i smaczne Boże Narodzenie: Kaszubski miodny kuch

24.12.2022autor: Katarzyna Sierszeńska

  Święta w każdym regionie Polski smakują trochę inaczej. Inne potrawy królują na Śląsku, inne na Podlasiu, a jeszcze inne na Kaszubach. Boże Narodzenie to okazja, by poznać tradycyjne dania z innych miejsc w Polsce – szczególnie że niektóre odchodzą już w zapomnienie.

Zgodnie z polską tradycją, dania wigilijne powinny być proste i składać się głównie z plonów ziemi. Dlatego na świątecznych stołach nie może zabraknąć: zbóż, maku, grzybów, kapusty, orzechów i suszonych owoców. Jako danie główne w wielu regionach dominują ryby, a zwłaszcza karp. Różny jest natomiast sposób ich przyrządzania.

Nieocenioną skarbnicą wiedzy na temat starych, przekazywanych z pokolenia na pokolenie kulinarnych receptur, są koła gospodyń wiejskich, prężnie działające w całej Polsce. Przygotowując nasze przepisy kulinarne w świątecznej odsłonie, zwróciliśmy się do pań z kół gospodyń wiejskich z prośbą o nadesłanie najciekawszych ich zdaniem regionalnych przepisów na świąteczne dania.

W krótkim czasie w naszej redakcji zagościł świąteczny nastrój. Koła gospodyń wiejskich z całej Polski odpowiedziały na naszą akcję i podzieliły się z nami pomysłami na pyszne Boże Narodzenie, za co serdecznie dziękujemy. Szczególne podziękowania chcielibyśmy skierować do zespołu kulinarnego „Para z Gara” działającego przy KGW w Widniówce w pow. krasnostawskim na Lubelszczyźnie. W ich kreatywnej kuchni tradycję łączy się z nowoczesnością, a stare przepisy modyfikuje na współczesny styl.

Członkowie koła spod Krasnegostawu widnieją na naszym zdjęciu okładkowym oraz poniżej, obok nadesłanego przez nich przepisu na pierznikowy torcik. Na naszych łamach prezentujemy również inne receptury z kilku regionów kraju.

Kaszubski miodny kuch

Składniki: 

  • 4 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 łyżeczki cynamonu, 
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 szklanka oleju rzepakowego,
  • 2 starte na drobnych oczkach marchewki,
  • ¾ szklanki posiekanych ulubionych bakalii (np. orzechy włoskie, żurawina, suszone śliwki),
  • 100–150 g mlecznej lub gorzkiej czekolady,
  • 50 ml śmietanki 30%.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do 180ºC. Blaszkę keksówkę wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną i cynamonem. Jajka ubić na puszystą pianę i stopniowo dodawać cukier. Powinna powstać gęsta i puszysta masa. Dodać miód i delikatnie wymieszać. Następnie na zmianę dodawać mąkę z sodą i przyprawami oraz olej. Delikatnie mieszać łyżką do połączenia składników. Na końcu dodać startą marchewkę oraz bakalie. Wymieszać i przełożyć do przygotowanej blaszki. Piec około 1 godz. Sprawdzić, czy ciasto jest gotowe za pomocą drewnianego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać śmietankę. Płynną masą polać ciasto i ozdobić bakaliami.

ks
Fot. Sierszeńska

r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Przepisy

Regionalne i smaczne Boże Narodzenie: Lubelski kulebiak

  Święta w każdym regionie Polski smakują trochę inaczej. Inne potrawy królują na Śląsku, inne na Podlasiu, a jeszcze inne na Kaszubach. Boże Narodzenie to okazja, by poznać tradycyjne dania z innych miejsc w Polsce – szczególnie że niektóre odchodzą już w zapomnienie.

czytaj więcej
Przepisy

Regionalne i smaczne Boże Narodzenie: Kutia z Podlasia

  Święta w każdym regionie Polski smakują trochę inaczej. Inne potrawy królują na Śląsku, inne na Podlasiu, a jeszcze inne na Kaszubach. Boże Narodzenie to okazja, by poznać tradycyjne dania z innych miejsc w Polsce – szczególnie że niektóre odchodzą już w zapomnienie.

czytaj więcej
Przepisy

Przepisy na jesień - Pączki ziemniaczane z grzybami

Grzyby leśne to prawdziwy skarb jesieni, o ogromnym potencjale kulinarnym. Oferują nie tylko wyjątkowy smak i aromat, ale także mnóstwo wartości odżywczych. Od lat są nieodłącznym elementem polskiej kuchni, obecnym zarówno w starych, jak i współczesnych recepturach. Zapraszamy na porcję grzybowych inspiracji.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)