Prosty obiad na żniwa: pseudo strogonow z indyka
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Prosty obiad na żniwa: pseudo strogonow z indyka

16.07.2019autor: Paulina Janusz-Twardowska

Nie masz pomysłu na szybki i smaczny obiad, który będzie idealny do zjedzenia na polu? Mam dla Ciebie prosty przepis na strogonow z indyka. 

Żniwa rozkręciły się już na dobre. Czasu jest więc niewiele i na gotowanie, i na jedzenie. Mimo to, jeść trzeba. Podczas wzmożonych prac tym bardziej warto szykować posiłki zbilansowane i pożywne, by była siła na kolejne godziny roboty w polu. 

Typem posiłków, które są chętnie zjadane przez panów są sosy. Latem jednak unikam zawiesistych, ciężkich sosów do mięs i szukam lżejszej alternatywy. Bardzo dobrze sprawdza się u mnie danie, które można nazwać pseudo strogonowem, bo do jego przyrządzenia wykorzystuję filet z indyka zamiast wołowiny. Dzięki temu sos wychodzi o wiele lżejszy, a i czas gotowania jest krótszy. To danie doskonale nadaje się, gdy do wyżywienia masz liczną rodzinę bądź pomocników na polu. Jest to danie jednogarnkowe!

Jako dodatek możesz podać ryż, bądź ulubioną kaszę. I już pełnowartościowy posiłek jest gotowy. Łatwo go przewieźć w termosie lub kocherze i zjeść podczas przerwy na polu.

Czego potrzebujesz?


  • 1,2-1,5 kg filetu z indyka,
  • 600 g pieczarek,
  • 4 cebule,
  • 1,5 szklanki śmietany do zup 18%,
  • 150 g koncentratu pomidorowego, 
  • 2 łyżki masła,
  • mąka pszenna,
  • szklanka bulionu wołowego lub drobiowego,
  • 3/4 szklanki wody,
  • sok z cytryny,
  • łyżka: mielonej ostrej papryki, słodkiej papryki, cukru,
  • sól, pieprz.

Jak to zrobić?

Filet z indyka umyć, osuszyć, obrać z błon i pokroić w kostkę. Mięso doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące i podsmażyć na złoto na oleju. Przerzucić do 5-litrowego garnka i skropić sokiem z cytryny. Na tej samej patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim piórka cebuli. Gdy zrobi się miękka dołożyć do niej koncentrat pomidorowy, wymieszać i dusić przez około 3 minuty. Przełożyć do garnka z mięsem. Na patelni rozgrzać kolejną porcję masła i podsmażyć pokrojone w półpiórka pieczarki. Gdy woda odparuje, grzyby połączyć z filetem i cebulą. Całość podlać bulionem i wodą. Przyprawić paprykami i cukrem. Dusić na małym ogniu przez 20 minut. Wlać śmietanę. Po 5 minutach strogonow jest gotowy. Na pole najlepiej podać go z ryżem lub ulubioną kaszą. Świetnie smakuje też z plackami ziemniaczanymi oraz kopytkami.
autor Paulina Janusz-Twardowska

Paulina Janusz-Twardowska

<p>redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Zboża

Żniwa 2019: Kombajny ruszyły w pole, ceny zbóż niskie

Na Opolszczyźnie zaczęły się duże żniwa. Zbiory nawarstwiły się: mimo tego, że wielu rolników jeszcze zbiera rzepak, inni już koszą wczesne odmiany pszenicy.

czytaj więcej
Przepisy

Przepisy na jesień - Pączki ziemniaczane z grzybami

Grzyby leśne to prawdziwy skarb jesieni, o ogromnym potencjale kulinarnym. Oferują nie tylko wyjątkowy smak i aromat, ale także mnóstwo wartości odżywczych. Od lat są nieodłącznym elementem polskiej kuchni, obecnym zarówno w starych, jak i współczesnych recepturach. Zapraszamy na porcję grzybowych inspiracji.

czytaj więcej
Przepisy

Przepisy na jesień - Zupa myśliwska z grzybami

Grzyby leśne to prawdziwy skarb jesieni, o ogromnym potencjale kulinarnym. Oferują nie tylko wyjątkowy smak i aromat, ale także mnóstwo wartości odżywczych. Od lat są nieodłącznym elementem polskiej kuchni, obecnym zarówno w starych, jak i współczesnych recepturach. Zapraszamy na porcję grzybowych inspiracji.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)