Dlaczego cukier jest tak drogi i dlaczego zaczyna go brakować w sklepach?
Ceny cukru szybują w górę, a ze sklepowych półek zaczyna znikać jego zapas. Dlaczego tak się dzieje?
Gdzie znika cukier?
Coraz więcej konsumentów skarży się, że w sklepach brakuje cukru. Choć część niedoborów w jednej z popularnych sieci dyskontów wynikać może z wewnętrznych problemów, ta odpowiedź nie wyczerpuje problemu.
Jak się okazuje, w lecie kupujemy więcej cukru, ponieważ wykorzystujemy go do robienia przetworów na zimę. Korzystamy również z bogactwa owoców sezonowych, więc cukier trafia też do ciast i deserów, zarówno tych przygotowywanych w domu, jak i tych z cukierni. Cukiernikom bowiem również zdarza się robić zakupy w marketach, jeśli ceny są atrakcyjniejsze niż w hurtowniach.
“Ruski trolling” czy polska panika?
Jeszcze niedawno lider AgroUnii Michał Kołodziejczak informował w internecie o możliwych problemach z dostępnością cukru w sklepach oraz o przewidywanych podwyżkach cen.
— Cukru brakuje i on będzie drożeć. Za źle zorganizowany handel zapłacą wszyscy Polacy. Pół roku temu miałem informację o tym, że cukier w połowie 2022 r. zdrożeje - mówił Kołodziejczak.
Wówczas wiele osób nie dowierzało jego słowom. Bardzo szybko okazało się jednak, że Kołodziejczak miał rację: cukru zaczyna brakować. AgroUnia opublikowała na swoim facebookowym profilu wiadomość, z której wynikało, że w sklepach trudno o słodkie kryształy, a sieci nie mogą zamówić ich więcej, gdyż uniemożliwia to system.
Przedstawiciele rządu uznali, że informacje o niedoborach cukru to “rosyjski trolling internetowy”, mający na celu destabilizację polskiej gospodarki i wytworzenie nastroju paniki.
Dlaczego cukru brakuje w sklepach?
W czerwcu portal money.pl informował, że jeszcze w tym roku cukier zdrożeje. Okazuje się bowiem, że choć w Polsce wciąż produkuje się go dużo, coraz więcej rolników rezygnuje z uprawy buraków cukrowych z powodu rosnących kosztów i nieopłacalności produkcji. Choć producenci cukru starali się zaoferować swoim dostawcom jak najlepsze warunki, wielu z nich i tak nie zdecydowało się kontynuować uprawy buraków.
Uprawa buraków i produkcja cukru już od jakiegoś czasu są coraz mniej popularne w całej Europie. Z tego powodu ceny cukru wędrują do góry, a na rynku jest go mniej.
Gdy przeminie już sezon na przetwory i do sklepów trafi cukier z tegorocznych buraków, nie mamy co liczyć na obniżkę cen. Koszty produkcji muszą bowiem się zwrócić, a te poszły w górę bardzo znacznie. Z tego powodu konsumenci zapłacą za szczyptę słodyczy nawet o 40 proc. więcej!
Słodzić czy nie słodzić?
Informacje o braku cukru w sklepach, zgodnie z tym, co mówią politycy, wywołały falę wzmożonego zainteresowania tym towarem.
— W magazynach spółek państwowych cukru jest wystarczająco. To, co się dzieje w supermarketach, jest spowodowane fake newsami. Ludzie rzucili się więc do sklepów i wykupili zapasy — mówił w rozmowie z Onetem przewodniczący komisji rolnictwa i rozwoju wsi, poseł Robert Telus.
Zarówno rządzący, jak i przedstawiciele AgroUnii, apelują, by nie dać się porwać “białemu szaleństwu” i nie kupować cukru na zapas, gdy tylko pojawi się on na sklepowych półkach. Mimo wszystko słodkich kryształów ma bowiem wystarczyć i póki co Polsce nie grozi “kryzys cukrowy”, nawet jeśli będziemy musieli zapłacić więcej.
fot. envato. elements
Zuzanna Ćwiklińska
Najważniejsze tematy