Nie bójmy się przerzedzać!
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Nie bójmy się przerzedzać!

06.04.2020

W Europie Zachodniej w każdym roku, również po sezonie przymrozkowym, plonowanie jabłoni jest na stabilnym poziomie. Wynika to z dużej świadomości tamtejszych producentów, którzy zabieg przerzedzania wykonują corocznie. W Polsce natomiast regulowanie owocowania wciąż nie jest powszechną praktyką. Czas to zmienić.

Po obfitym sezonie 2018 wiosną ubiegłego roku drzewa były bardzo przesilone. Zawiązały mało pąków kwiatowych, a ich jakość również nie była zadowalająca. Taka sytuacja panowała w większości polskich sadów. Dotyczy to szczególnie odmian triploidalnych, diploidalnego Ligola i kwater starszych. To zjawisko było znacznie silniejsze na jabłoniach szczepionych na podkładkach silnie rosnących. 

Wobec tego w większości przypadków jabłonie wchodziły w sezon 2019 w słabej kondycji. Nie byłoby tego problemu, gdyby w polskich sadach powszechnie stosowano przerzedzanie kwiatów lub zawiązków. Dla wielu sadowników może to być drażliwy temat. W naszym klimacie bowiem częstym zjawiskiem są wiosenne przymrozki, które przecież w latach 2007, 2010, 2011, 2017 i 2019 wyrządziły duże straty. Z drugiej strony trudno jest mówić o corocznym stabilnym plonowaniu ukierunkowanym zarówno na jakość (cel nadrzędny), jak i ilość (cel równie ważny). Dziś powiedzenie „masa = kasa” już się nie sprawdza. Obecnie, jeśli chcemy, aby produkcja przynosiła dochód, musimy na stałe wpisać w nią zabieg przerzedzania. Owszem, stosowanie przerzedzaczy podnosi jej koszty, ale tylko z pozoru. Należy sobie bowiem uświadomić, że tzw. przerywka ręczna tylko w niewielkim stopniu wpływa na zakładanie pąków kwiatowych na kolejny sezon oraz na jakość owoców, a koszt tego zabiegu przy coraz trudniejszym dostępie pracowników sezonowych i wzrastających ich oczekiwaniach wobec płac jest coraz wyższy. 

Przerzedzanie naszym słabym punktem? 

Przerzedzanie kwiatów i zawiązków jest moim zdaniem zdecydowanie bolączką polskiego sadownictwa. Można się nawet pokusić o stwierdzenie, że jest to najsłabszy element naszej produkcji. Dlaczego tak jest?


Cały artykuł przeczytasz w kwietniowym wydaniu miesięcznika "Sad nowoczesny". Sprawdź nasza ofertę!

r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Faza różowego pąka: czas oprysku na mszyce

W tym roku mamy wysoką presję ze strony mszyc, zwłaszcza jabłoniowo-babkowych. Faza różowego pąka, w której obecnie znajduje się część jabłoni, to najlepszy moment na walkę z tymi szkodnikami.

czytaj więcej

Uwaga na przymrozki!

Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej wydał ostrzeżenie pierwszego stopnia przed przymrozkami. Najbliższej nocy temperatura przy gruncie może spaść nawet do -5°C. Zimno będzie także z piątku na sobotę.

czytaj więcej

Wspomóc drzewa w okresie kwitnienia

Rozpatrując obecną sytuację w komorach chłodniczych, gdzie gros jabłek nie stanowi owoców jakości deserowej z powodu występowania gorzkiej plamistości podskórnej, rozpadów miąższu lub zniekształconych owoców, musimy pamiętać, jak ważnym czynnikiem jest właściwe zapylenie i zapłodnienie kwiatów.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)