r e k l a m a
Partnerzy portalu
Bioprodukty mikrobiologiczne poprawią żyzność gleby i jakość plonu
19.03.2021autor: Kamila Szałaj
W intensywnej produkcji ogrodniczej powszechnie stosowane jest wysokie nawożenie mineralne i aplikacja środków ochrony roślin, co obniża potencjał biologiczny i jakość gleby oraz powoduje jej erozję. Dużym problemem jest degradacja gleb i jej zakwaszenie, co może ograniczać produkcję roślinną. W takich glebach zmniejsza się dostępność składników pokarmowych dla roślin.
Rozwiązaniem tych problemów jest wdrożenie do praktyki ogrodniczej opracowanych w Instytucie ogrodnictwa – PIB w Skierniewicach innowacyjnych naturalnych bioproduktów wzbogaconych mikrobiologicznie takich, jak bionawozy i ulepszacze glebowe.
Zespół pracowników IO-PIB, w którego skład wchodzą: dr hab. Lidia Sas-Paszt, prof. IO, mgr Paweł Trzciński, dr Anna Lisek, mgr Edyta Derkowska, dr Beata Sumorok, mgr Sławomir Głuszek, mgr Mateusz Frąc, mgr Michał Przybył i mgr Krzysztof Weszczak opracowali także metody ich stosowania w zróżnicowanych warunkach uprawy polowej i szklarniowej roślin ogrodniczych. Biopreparaty, o których mowa znajdują zastosowanie przede wszystkim na glebach o dużej intensywności upraw, gdzie brak jest możliwości przeprowadzenia powszechnie zalecanego zmianowania, a także na glebach przygotowywanych pod nowe nasadzenia.
- Bioprodukty mikrobiologiczne są przeznaczone do różnych upraw, w zależności od potrzeb i problemów występujących w gospodarstwach ogrodniczych. Opracowane biopreparaty są odpowiedzią na problemy producentów roślin ogrodniczych uprawiających rośliny metodami ekologicznymi i integrowanymi. Zastosowanie innowacyjnych biopreparatów mikrobiologicznych zapewni wysokie plony przy znacznej oszczędności nakładów finansowych, podniesienie jakości plonów, wartości prozdrowotne oraz zwiększy zawartość materii organicznej w glebie - wyjaśnia Instytut.
Grzyby z rodzaju Trichoderma – składnik nawozów. Materiał pobrany z 7-dniowej hodowli na pożywce ziemniaczano-glukozowej
Zdaniem Instytutu, opracowanie nowych biopreparatów mikrobiologicznych przyczyni się do rozwoju firm sektora produkcji ogrodniczej w Polsce. Nowoopracowane biopreparaty są już w sprzedaży oraz są wdrażane do praktyki ogrodniczej w Polsce i w Wielkiej Brytanii.
Warto przypomnieć, że w ubiegłym roku minister rolnictwa przyznał wyróżnienie Instytutowi za opracowanie i komercjalizacja bioproduktów mikrobiologicznych dla produkcji owoców i warzyw o walorach prozdrowotnych oraz dla poprawy żyzności gleb.
Kamila Szałaj
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a