Zasadowica żwacza - nie mniej groźna niż kwasica
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Zasadowica żwacza - nie mniej groźna niż kwasica

16.04.2021

Zasadowica żwacza jest schorzeniem metabolicznym wywoływanym przede wszystkim nadmiarem białka w dawce pokarmowej, przy jednoczesnym niedoborze energii żwaczowej. Pobieranie przez krowy nadmiernych ilości białka ulegającego rozkładowi w żwaczu przyczynia się do powstawania dużych ilości amoniaku, który jest wchłaniany, a następnie przekształcany w wątrobie w mocznik.

Z artykułu dowiesz się

  • Jak dochodzi do rozwoju zasadowicy żwacza?
  • Jakie są objawy zasadowicy żwacza?
  • Jak zapobiegać zasadowicy w swoim stadzie?

Wszystkiemu winna zbyt duża ilość białka

W tym okresie obserwujemy często obniżenie białka w mleku, co jest przede wszystkim wynikiem niedostatecznego zaopatrzenia krów w energię i białko nieulegające rozkładowi w żwaczu. Przebiałczenie krów wchodzących w szczyt laktacji powoduje pogłębienie ujemnego bilansu energii oraz zaburzenia płodności. Na przemianę 1g azotu z amoniaku do mocznika krowa zużywa 4,4 kcal energii NEL. Ogólnie straty energii związane z syntezą mocznika mogą być równe potrzebom na syntezę 2–3 kg mleka.

r e k l a m a
Nadmierne ilości białka ogólnego w dawce (powyżej 19–20%) powodują podwyższenie pH treści żwacza i gromadzenie w nim dużych ilości amoniaku. Zasadowica może występować w następstwie braku lub niedoboru łatwo fermentujących węglowodanów w paszy. Białka pokarmu, przez niebiałkowe związki azotowe w żwaczu rozkładane są przez enzymy bakteryjne do amoniaku. Amoniak wykorzystywany jest przez bakterie i pierwotniaki do syntezy ich własnych białek. Jest to w znacznym stopniu uzależnienie od podaży łatwo fermentujących węglowodanów. Stężenie NH3 w treści żwacza wzrasta natychmiast po pobraniu pokarmu i osiąga maksimum po 1–4 godzinach.

Do optymalnej syntezy białek stężenie powinno wynosić 5–15 mmol NH3/l płynu żwaczowego. Nadmiar amoniaku nie jest wykorzystywany do żwaczowej syntezy białek.

Jak dochodzi do rozwoju zasadowicy?

Amoniak w żwaczu występuje w postaci zasady aminowej i dlatego nie jest usuwany podczas odbijania gazów. Nadmiar amoniaku dociera żyłą wrotną do wątroby, gdzie przekształca się w mocznik, który ze śliną i przez ścianę żwacza wraca z powrotem do przedżołądków lub jest wydalany przez nerki. Jeżeli produkcja amoniaku w żwaczu jest zbyt szybka i w dużych ilościach, wówczas zostaje przekroczona wydajność wątroby do syntezy mocznika i dochodzi do zasadowicy. Możliwości detoksykacyjne wątroby wynoszą około 2 mmol NH3/min/1kg wątroby. Górna granica poziomu amoniaku w treści żwacza wynosi 20 mg/100 ml. Powyżej 40 mg/100 ml pojawiają się pierwsze objawy alkalozy subklinicznej a przy 80–100 mg/100 ml dochodzi do zatrucia organizmu. Podczas rozwoju zasadowicy obniża się także proces jonizacji Ca i Mg, w wyniku czego powstają słabo rozpuszczalne sole anionowe. Sprzyja to powstawaniu tężyczki magnezowej, zaleganiu poporodowemu, gniciu w żwaczu oraz zaparciach i przemieszczaniu trawieńca. W środowisku żwacza przy zasadowicy szybko namnaża się gnilna mikroflora, głównie bakterie Enterbacteriaceae (E-coli, Proteus).


  • W środowisku zasadowym żwacza szybko rozwija się gnilna flora bakteryjna (bakterie grupy Coli i Proteus), a ich toksyny oraz produkty rozpadu białek wywołują stany zapalne układu pokarmowego

Jakie są konsekwencje zasadowicy u krów mlecznych?

Konsekwencją wystąpienia zasadowicy u krów cielnych jest gorsza zdrowotność cieląt, które rodzą się z alkalozą i wykazują słabą żywotność i niską masę ciała. Ponadto mogą występować przykurcze ścięgien kończyn oraz zgrubienie nasad kości długich. W krwi występują zmiany biochemiczne w gospodarce elektrolitowej, tłuszczowej i węglowodanowej.

Mocznik i amoniak oddziałują na rozwój pęcherzyka, owulacje, zapłodnienia i rozwój zarodków. U krów z zasadowicą dochodzi do osłabienia czynności rozrodczych, ciężkich porodów, opóźnienia inwolucji macicy i czasu wystąpienia cyklu jajnikowego. Zaburzenia immunologiczne objawiające się upośledzeniem funkcji białych ciałek krwi, stwarzają wspólne ryzyko wystąpienia zapalenia wymienia i macicy. Alkaloza metaboliczna z niedoborem wapnia występuje wtórnie przy przemieszczaniu trawieńca. Istnieje ścisły związek między zasadowicą, a porażeniem poporodowym, ponieważ receptory białkowe na powierzchni kości i nerek rozpoznające parathormon są mniej aktywne, jak również nie powstaje aktywna forma witaminy D3.

Objawy choroby:

  • upośledzony apetyt, przeżuwanie i motoryka żwacza i czepca,
  • nawracające wzdęcia,
  • okresowe stany biegunkowe,
  • spadek tłuszczu w mleku,
  • objawy podobne do porażenia,
  • płyn żwaczowy ma barwę brązową, wodnistą konsystencję o zapachu amoniaku,
  • płyn żwaczowy nie zawiera pierwotniaków.

Zawartość mocznika w krwi oraz w mleku jest ściśle związana z terminem pobrania paszy. Najwyższe stężenie amoniaku w treści żwacza i krwi występuje 1–2 godz. po podaniu, a mocznika we krwi po 3–5 godz. i w mleku po 4–7 godz.

  • Zawartość mocznika w krwi oraz w mleku jest ściśle związana z terminem pobrania paszy. Najwyższe stężenie amoniaku w treści żwacza i krwi występuje 1–2 godz. po podaniu, a mocznika we krwi po 3–5 godz. i w mleku po 4–7 godz.

Jak leczyć ketozę w stadzie?

Po stwierdzeniu zasadowicy konieczna jest zmiana diety z ograniczoną ilością białka i N-niebiałkowego i zwiększona podaż pasz energetycznych, bogatych w skrobię. Korzystnie działa dodanie do paszy propionianu sodu lub wapnia oraz podanie płynu żwaczowego od zdrowych krów. Można też podać zwierzęciu 0,5–1,0 litra 3% roztworu octu spirytusowego z wodą (w stosunku 1:1) oraz 100 g kwasu glutaminowego. Pomocne są także iniekcje glukonianu wapniu i magnezu.

Jak rozpoznać chorobę i jak ją leczyć?

  • wartość pH treści żwacza przy zasadowicy wynosi ponad 7,5 a w formie gnilnej nawet 8,5,
  • barwa treści żwacza jest brunatna o zapachu amoniaku lub gnilnym oraz wodnistej konsystencji,
  • ocena zawartości składników mleka może być myląca, ponieważ mocznik charakteryzuje się dużą zmiennością indywidualną.
Prof. dr hab. Adam Traczykowski
Zdjęcia: Beata Dąbrowska
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Obory

Czy robot udojowy dobrze doi krowy?

Dój jest stymulatorem wzrostu produkcji. Zjawisko to jest znane od dawna. Niestety, przy tradycyjnym rozwiązaniu doju tj. na stanowisku lub w hali udojowej, nie jest niemożliwa indywidualna regulacja odstępów czasu między dojami – podkreśla prof. Stanisław Winnicki z ITP w Poznaniu. Poniżej przedstawiamy opracowaną przez niego analizę wybranych wyników z jednej z obór z automatycznym systemem doju.

czytaj więcej

Jakie są punkty krytyczne dla wydajności, zdrowia i rozrodu krów?

Od dłuższego już czasu do naszej redakcji dzwonią Czytelnicy z prośbą o szczegółowe zalecenia dotyczące rozrodu i długowieczności coraz bardziej wydajnych krów. Potwierdza to, że nie lada wyzwaniem dla hodowców jest pokrycie gigantycznego zapotrzebowania pokarmowego zwierząt na wysoką wydajność, które w tej kwestii jest kluczowe.  

czytaj więcej

Raport KE: przez spadek cen mleka, rolnicy będą likwidować stada krów

Komisja Europejska opublikowała krótkoterminową prognozę dla rynku mleka na 2023 rok. Zdaniem unijnych analityków, w bieżącym roku europejscy rolnicy bedą redukować pogłowie swoich stad w odpowiedzi na spadającą opłacalność produkcji mleka.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)