r e k l a m a
Partnerzy portalu
Tłuszcze mleczne spadają na Fonterrze
11.12.2019autor: Magdalena Szymańska
Nieznacznie, ale jednak w dół, tak zakończyła się aukcja produktów mlecznych 3 grudnia na platformie GDT. Indeks cen spadł o 0,5%, zmalały także po raz kolejny obroty, tym razem do 36,2 tys. t.
Do spadku indeksu przyczyniły się tłuszcze mleczne. Bezwodny tłuszcz mleczny stracił na wartości 5,1%. Sprzedano go za 4840 dolarów. Z kolei masło staniało 4,9%. Po raz pierwszy od aukcji z grudnia ubiegłego roku cena masła spadła poniżej 4 tys. dolarów, osiągając poziom 3983 dolarów/t.
Wzrost cen kazeiny i OMP
Natomiast pozostałe produkty w porównaniu do ostatniej aukcji zdrożały. Najsilniej, tzn. o 4,9% do 8047 dolarów/t, skoczyły ceny kazeiny podpuszczkowej. O 2,7% do 3797 dolarów/t zdrożał cheddar, a o 1,6% do 2846 dolarów/t wzrosły ceny sproszkowanej maślanki. Odtłuszczone mleko w proszku zdrożało o 1,9% do 3068 dolarów/t, natomiast pełne mleko w proszku zaledwie o 0,1%, uzyskując cenę na poziomie 3333 dolarów/t.
r e k l a m a
Zdjęcie: Pixabay
Magdalena Szymańska
Redaktorka w dziale Ekonomia i Rynki
Ekspert w dziedzinie dopłat bezpośrednich, dotacji z PROW i wydarzeń rynkowych
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a