Rolnicy ze Strzałek mają każdą krowę „pod lupą”
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Rolnicy ze Strzałek mają każdą krowę „pod lupą”

03.02.2021

13 lat minęło odkąd Joanna i Łukasz Białczakowie użytkują uwięziową oborę. Okazuje się, że ten przestronny, funkcjonalny i zapewniający zwierzętom dobrostan budynek, nawet po kilkunastu latach użytkowania spełnia oczekiwania hodowców preferujących indywidualne podejście do krów.

Z artykułu dowiesz się

  • Dlaczego hodowcy zdecydowali się na oborę uwięziową
  • O co należy szczególnie zadbać, trzymając krowy na uwięzi?
  • Jak zmieniła się opłacalność produkcji mleka i ceny płacone w mleczarniach?

Jakie są zalety trzymania krów w oborze uwięziowej?

Kiedy przed kilkunastu laty zdecydowaliśmy się na budowę obory, ówczesne siedlisko nie pozwalało na powstanie szerszego budynku. Ponadto, nie otrzymaliśmy również pozwolenia na wybudowanie większej – niż na 50 krów – obory. Jednak, gdyby dziś przyszło nam inwestować w oborę prawdopodobnie znów byłaby to uwięziówka, którą cenimy przede wszystkim za możliwość indywidualnego traktowania krów – twierdzi Łukasz Białczak.

r e k l a m a
Jak mieliśmy okazję zobaczyć, budynek jest bardzo przestronny i widny dzięki świetlikowi kalenicowemu i licznym oknom w ścianach bocznych. Centralne jego miejsce zajmuje – szeroki na 5 metrów – korytarz paszowy, do którego przylegają stanowiska ścielone słomą.

1000 balotów słomy rocznie

Zapotrzebowanie na słomę w naszym gospodarstwie jest duże – zaznaczył hodowca. – Potrzebujemy około 1000 balotów rocznie, z czego tylko niewielką część dokupujemy, część wymieniamy na obornik, a większość pochodzi z własnych upraw.

Ściółka ze słomy to z pewnością najbardziej przyjazne podłoże dla krów, służące nie tylko dobremu wypoczynkowi, ale również dobrze osuszające wymię i kończyny. Obornik usuwany jest zgarniaczami linowymi.

Fakt, że krowy cały rok stoją w oborze wymaga ogromnej dbałości o nogi i racice, a jednym z elementów zapobiegania kulawiznom jest systematyczna kontrola racic oraz ich regularna korekcja. I zasad tych staramy się przestrzegać – podkreśla gospodarz.

Każda krowa wymaga precyzyjnego żywienia

W żywieniu swojego stada hodowcy wykorzystują wóz paszowy Kuhn o pojemności 10 m3, w którym sporządzany jest mix składający się wyłącznie z pasz objętościowych. W okresie zimowym w maszynie wykonywane jest jednorazowo 4,5 tony paszy, która – jak poinformował pan Łukasz – wystarcza krowom na 48 godzin. Mieszanka treściwa, w skład której wchodzi: śruta zbożowa, sojowa, rzepakowa, młóto browarniane, zadawana jest wyłącznie z ręki, podczas doju.

Każda krowa cechuje się inną wydajnością, każda wymaga więc odrębnej, precyzyjnej ilości paszy treściwej. Po wielu latach pracy w uwięziówce dwukrotne zadawanie paszy z ręki to już rutyna, a tak wypracowany system najlepiej się sprawdza – mówi Łukasz Białczak.

Odrębny mix otrzymują sztuki zasuszone i jałówki z tym, że do dawki dla nich przeznaczonej trafia sianokiszonka z trzeciego pokosu z niewielkim dodatkiem kiszonki z kukurydzy i siana z rajgrasu.


  • Joanna i Łukasz Białczakowie prowadzą rodzinne gospodarstwo mleczne w miejscowości Strzałki, w gminie Burzenin. Rolnicy uprawiają ponad 70 ha ziemi. W tym roku pod kukurydzę zaplanowali 20 ha, podobny areał przeznaczony będzie pod jare mieszanki zbożowe, 18 ha zajmują użytki zielone (łącznie z lucernikiem). Pozostałe grunty stanowią zasiewy zbóż ozimych. Państwo Białczakowie są dostawcami Spółdzielni Dostawców Mleka w Wieluniu, do której sprzedają około 420 tysięcy litrów mleka rocznie.

Ciche ruje największym utrudnieniem skutecznego rozrodu

W oborze utrzymywane są wyłącznie krowy mleczne, których pogłowie liczy obecnie 55 sztuk. Średnia wydajność – jak wylicza gospodarz – przekracza ponad 9000 kg mleka od sztuki. W stadzie dominuje czarno-biały hf, jednak gdzieniegdzie na stanowiskach widać również odmianę czerwono-białą oraz krowy krzyżówkowe hf x simental. – Mieszańce to efekt inseminacji krów, których nie można było skutecznie zacielić czystym hf-em – szybko wyjaśnił Rafał Białczak, który od dwóch lat samodzielnie inseminuje swoje zwierzęta i – jak mówi – teraz ma większą możliwość zakupu wybranych rozpłodników z górnej półki.

Największym problemem w rozrodzie są obecnie ciche ruje – przyznaje hodowca. – Jeżeli dana sztuka jest w 6.–7. tygodniu po porodzie i nie widać u niej żadnych objawów rujowych, wówczas do akcji wkracza lekarz weterynarii. Jednak generalnie na zdrowotność krów narzekać nie możemy.

O tym, że stado państwa Białczaków jest dopilnowane i zdrowe najlepiej dowodzi średnia długość użytkowania krów. Sztuki dojone przez 6–7 laktacji nie są tutaj rzadkością.


Uwięziowa obora państwa Białczaków to budynek widny, przestronny i funkcjonalny
  • Uwięziowa obora państwa Białczaków to budynek widny, przestronny i funkcjonalny
Część jałowizny oraz opasy utrzymywane są pod wiatą
  • Część jałowizny oraz opasy utrzymywane są pod wiatą

Cena skupu mleka nie wystarcza na pokrycie kosztów inwestycji

Produkcja mleka ustabilizowana na określonym poziomie i stabilne ceny mleka w skupie cieszą, ale...

Kiedy w 2008 roku budowaliśmy oborę mleko kosztowało tyle co dziś, jednak koszty produkcji były zdecydowanie niższe. Obecnie, aby utrzymać produkcję mleka na rentownym poziomie trzeba dokładnie liczyć każdą złotówkę i starać się szukać oszczędności tam, gdzie jest to możliwe – podkreślił hodowca. – A przecież chciałoby się jeszcze inwestować. Dobrze byłoby mieć całe stado pod jednym dachem. Byłoby funkcjonalniej, wygodniej i lżej. O ile obora z tyłu zamknięta jest płytami obornikowymi (pod którymi znajduje się zbiornik asenizacyjny), o tyle możliwe jest poszerzenie budynku, bo możliwość taką daje zakupiony już zaraz przy oborze teren.

I taka właśnie myśl nieśmiało chodzi Joannie i Łukaszowi Białczakom po głowie.

Beata Dąbrowska
Zdjęcia: Beata Dąbrowska
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Aktualności

Ile rzeźni rolniczych działa w Polsce?

Przepisy dotyczące możliwości uruchomienia rzeźni rolniczej weszły w życie rok temu. Ile podmiotów w tym czasie zarejestrowano? 

czytaj więcej

Skrócenie odpoczynku krowy o godzinę to o 1 kg mleka mniej

Współczesna krowa mleczna produkuje duże ilości mleka, co przekłada się na wysokie zapotrzebowanie na energię, które pokrywa w odpowiednio zbilansowanej dawce pokarmowej. Jednak dawka to niejedyny warunek gwarantujący wysoką produkcję i zdrowie Niezbędny jest także odpoczynek mierzony czasem leżenia. Istnieje kilka czynników, które mogą wpływać na czas leżenia, w tym rywalizacja o stanowiska, czas spędzony poza nim, rozmiar boksu oraz rodzaj i jakość ściółki.

czytaj więcej

Jak powinien być wyposażony nowoczesny jałownik?

Często bywa tak, że rolnicy jak wznoszą nowe obory to są one przeznaczone wyłącznie dla krów. Natomiast jałówki nadal utrzymywane są w starszych zabudowaniach, tudzież stodołach. W gospodarstwie państwa Sroczyńskich ze Starej Przysieki Pierwszej (pow. kościański) zadbano i o nie, budując dla nich nowoczesny budynek.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)