RHD w praktyce: Jak rolnicy spod Lidzbarka Welskiego zarabiają na serach?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

RHD w praktyce: Jak rolnicy spod Lidzbarka Welskiego zarabiają na serach?

12.11.2021autor: Marcin Konicz

Sery z bazylią, pomidorami, papryką, szczypiorkiem, żurawiną czy czosnkiem niedźwiedzim i innymi dodatkami. Wszystkie naturalne, z mleka pozyskanego we własnym gospodarstwie, konserwowane wyłącznie solą. Te rarytasy produkowane są w gospodarstwie Aleksandry i Jakuba Gierejów, którzy od dwóch lat realizują swoje zamiłowanie do serów, a ich produkcję rozpoczęto w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego.

Z artykułu dowiesz się

  • Przed jakim trudnym wyborem stanęli rolnicy przed rozpoczęciem produkcji mleka?
  • Jakie zalety ma ekologiczna produkcja mleka?
  • Jakie były początki produkcji  „Serów z Jelenia”?

Porzucili miasto i pracę w korporacji dla życia na wsi

Wszystko zaczęło się w 2015 roku, kiedy małżonkowie otrzymali gospodarstwo od rodziców pani Aleksandry i zdecydowali się związać swoją przyszłość z wsią, porzucając życie w Toruniu i pracę w korporacjach na rzecz rolnictwa.

r e k l a m a
Już na samym początku ekonomia kazała nam stanąć przed wyborem: rozpoczniemy intensywny chów bydła, co jest trudne przy glebach V i VI klasy lub zwiększymy nieznacznie pogłowie bydła i skupimy się na produkcji mleka i serów, które znalazłyby się na naszym lokalnym rynku. Wygrał oczywiście wariant drugi. Cisza, spokój, zwierzęta i bardzo przyjaźni ludzie – to coś, co cenimy i czego nie spotkaliśmy nigdzie indziej. Sąsiedzi bardzo życzliwie udzielali nam wszelkich porad – wspominają państwo Gierejowie.


Bez problemu weszli w ekologię

Uzyskane kwalifikacje zawodowe z zakresu technika rolnika pana Jakuba i technika weterynarii pani Aleksandry pozwoliły poszerzyć wiedzę, która umożliwiła zadbać m.in. o jakość przygotowywanych pasz, o zdrowie zwierząt, jakość i ilość produkowanego mleka. Pozytywne nastawienie, koncepcja rozwoju gospodarstwa i wzajemne wsparcie umożliwiły realizację zamierzonych celów. Środki pozyskane z PROW-u z programu młody rolnik czy modernizacja gospodarstw umożliwiły podniesienie dobrostanu zwierząt poprzez modernizację obory, zmianę systemu doju, budowę płyty obornikowej, zbiornika na gnojówkę oraz wymianę części parku maszynowego.

Ściołowy system utrzymania bydła ogranicza brakowanie spowodowane schorzeniami nóg i racic a zarazem zwiększa produkcję obornika, dzięki temu w gospodarstwie go tak dużo, że bez problemów „weszliśmy” w ekologię – informuje Aleksandra Gierej.

  • W zmodernizowanej w 2016 r. uwięziowej oborze utrzymywane są tylko krowy dojne

  • Płytę obornikową sfinansowano z programu młody rolnik

Stado bydła objęte jest oceną użytkowości mlecznej, a jego wydajność wynosi ok.7 tys. kg mleka od krowy o parametrach 4,2% tłuszczu i 3,3% białka. Hodowcy zaznaczają, że nie jest to szczyt możliwości produkcyjnych stada.

System ekologiczny jest dla nas olbrzymią szansą, gdyż wyeliminowanie zbędnych składników pokarmowych wpływających na wzrost kosztów produkcji jak np. soja i mniejszą wydajność rekompensują nam po części dopłaty do upraw ekologicznych – dodają Aleksandra i Jakub Gierejowie.

W żywieniu bydła stosujemy tradycyjne własne pasze objętościowe zadawane do woli, a pasze treściwe w ilości ograniczonej, niezbędnej do zbilansowania energii, białka i składników mineralno-witaminowych w dawce pokarmowej obliczonej na produkcję 20 l mleka od krowy.

Niełatwe początki produkcji „Serów z Jelenia”

Jak wspomina pani Aleksandra, początki produkcji serów nie były łatwe. Niemal hobbystycznie robiła sery dla rodziny i znajomych.

W tym rejonie nikt nie wytwarza serów podpuszczkowych, głównie robi się twarogi i zsiadłe mleko. Trochę się bałam, że temat nie znajdzie uznania i ciężko będzie pozyskać klientów. Ale udało się. Prowadzimy swój profil na Facebooku pod nazwą „Sery z Jelenia”, co ułatwia komunikację z klientami. Przedstawiamy w nim jak wygląda codzienna praca i życie na wsi, a w krótkich postach ukazujemy pracę i informujemy m.in. o promocjach. Sery można odbierać u nas w gospodarstwie bądź po ustaleniu możliwa jest dostawa, a zimą także wysyłka kurierem – opowiadają Aleksandra i Jakub Gierejowie, którzy swoje produkty sprzedają także na okolicznych targowiskach i jarmarkach. W tym czasie żona produkuje kolejne sery.

Pracy jest u nas od rana do wieczora. Żona doi krowy i zajmuje się cielętami. Tuż po doju rusza do swojego małego królestwa – serowarni, gdzie zabiera się za przerób mleka – opowiada z uśmiechem pan Jakub. – Za prace polowe i żywienie bydła w gospodarstwie odpowiada mąż, który jednocześnie zajmuje się handlem i promocją naszych smakołyków – dodaje Aleksandra Gierej.

  • Aleksandra i Jakub Gierejowie gospodarują w miejscowości Jeleń (gm. Lidzbark Welski). Rolnicy uprawiają (wraz z dzierżawami) 35 ha gruntów. Na 7 ha uprawiana jest kukurydza na kiszonkę i ziarno, 10 ha zajmują trawy na gruntach ornych i TUZ-ach, a pozostały areał obsiewany jest zbożami, głównie żytem i mieszanką zbożową. Hodowcy są dostawcami mleka do OSM w Lidzbarku Welskim, gdzie sprzedają ok. 80 tys. litrów mleka rocznie. Państwo Gierejowie utrzymują ponad 40 szt. bydła, w tym 20 krów dojnych.


Obecnie trwa konwersja profilu gospodarstwa – przejście z systemu produkcji konwencjonalnej na system ekologiczny, oczywiście pod nadzorem jednostki certyfikującej. Wszystko po to, by produkowane przez nas przetwory były najwyższej jakości, a cała produkcja bardziej zbliżona do naturalnej. Nasza produkcja odbywa się w sposób higieniczny i zgodny z przepisami – czuwa nad nią także Inspekcja Weterynaryjna – dodają gospodarze z Jelenia.

Marcin Konicz
Zdjęcia: Marcin Konicz

autor Marcin Konicz

Marcin Konicz

współpracownik "Tygodnika Poradnika Rolniczego", korespondent z Nowego Miasta Lubawskiego

współpracownik "Tygodnika Poradnika Rolniczego", korespondent z Nowego Miasta Lubawskiego

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Duże zmiany w RHD. Rolnicy zarobią więcej bez podatku

Za przyjęciem ustawy rozszerzającej działalność w ramach rolniczego handlu detalicznego zagłosował cały Sejm. Ale wcześniej na żądanie Komisji Europejskiej musiał wprowadzić znaczącą dla rolników zmianę. Jaką?

czytaj więcej

Na co można wydać 200 tys. zł z dotacji na Rolniczy Handel Detaliczny

Do 29 grudnia oddziały regionalne ARiMR będą przyjmowały wnioski od rolników, którzy chcą rozwinąć rolniczy handel detaliczny albo planują rozpocząć prowadzenie takiej działalności. W porównaniu z poprzednimi naborami w tym dofinansowanie jest wyższe o 100 tys. zł i wynosi 200 tys. zł. Wśród kosztów, jakie można rozliczyć, znalazły się też środki transportu.

czytaj więcej

Czy rolniczy handel detaliczny można prowadzić w gospodarstwie agroturystycznym?

Jakie są zasady sprzedaży produktów rolnych w ramach rolniczego handlu detalicznego? Czy taką działalność można prowadzić w ramach gospodarstwa agroturystycznego?

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)