- Jaki był 2019 rok dla OSM Garwolin i jakie inwestycje wykonane?
- Jaka była cena skupu mleka w OSM Garwolin?
- Czy OSM Garwolin może całość produkcji oprzeć o mleko ekologiczne?
Hołd dla Zbigniewa Sitnika, byłego przewodniczącego Rady Nadzorczej OSM Garwolin
Na początku spotkania Krzysztof Adamiec, obecny przewodniczący rady nadzorczej, poprosił o uczczenie minutą ciszy pamięci Zbigniewa Sitnika, poprzedniego przewodniczącego rady, zasłużonego działacza spółdzielni, wzorowego rolnika i oddanego przyjaciela „Tygodnika Poradnika Rolniczego”.
W skład prezydium walnego weszli: Krzysztof Adamiec – przewodniczący, Tomasz Błachnio – sekretarz, a mężami zaufania zostały Ewa Bienias i Hanna Osica.
Podczas zebrania pracowały 3 komisje. Pierwszą była komisja skrutacyjna, w skład której weszli: Sławomir Więckowski – przewodniczący, Piotr Baran – sekretarz i członek Marcin Zawadka. Drugą była komisja mandatowo-regulaminowa, w skład której weszli: Grzegorz Miętus – przewodniczący, Sylwester Marchewka – sekretarz i Marek Wróbel – członek. Natomiast do komisji wniosków weszli: Jolanta Latuszek – przewodnicząca, Marta Warda – sekretarz oraz członkowie Mariusz Nitka, Dariusz Sztyber, Michał Dźwigałowski. Komisja ta zaproponowała przyjęcie dwóch wniosków. Pierwszy z nich dotyczył wprowadzenia premii lojalnościowej jako składnika ceny mleka, uzależnionego od dokonywania zakupu produktów mleczarskich OSM Garwolin oraz artykułów do produkcji rolnej w magazynie zaopatrzenia rolników. Drugi wniosek dotyczył zakupu i montażu na terenie zakładu – samochodowej wagi elektronicznej.
Jaki był 2019 rok dla OSM Garwolin?
Sprawozdanie z działalności OSM Garwolin przedstawił prezes zarządu Waldemar Paziewski. W swoim wystąpieniu zwrócił uwagę na rolę spółdzielczości i wypływające z niej korzyści dla rolników, a w szczególności dla producentów mleka. Prezes zachęcił dostawców OSM Garwolin do jeszcze większego patriotyzmu konsumenckiego i do nabywania wyrobów nabiałowych swojej spółdzielni.
W 2019 roku OSM Garwolin skupiła mleko od 1042 dostawców, z terenu 30 gmin położonych w 8 powiatach na terenie 2 województw.
– W 2019 roku skupiliśmy 113,1 mln l mleka. Jest to lepszy wynik niż w 2018 roku, kiedy nasi hodowcy dostarczyli do nas 105,6 mln l. Uzyskaliśmy więc dynamikę na poziomie 105,0%. Średnia produkcja z gospodarstwa za 2019 rok wyniosła 108 tys. litrów. W 2019 roku średnia cena 1 l mleka wyniosła 1,42 zł. Była ona niższa od średniej ceny zapłaconej w 2018 roku, wynoszącej 1,44 zł. Dynamika w 2019 roku wyniosła 99% przy średniej zawartości tłuszczu 4,27% i białka 3,37%. W 2019 roku wypłaciliśmy dodatkowo 1 mln 282 tys. zł za ocenę użytkowości krów (2 gr do 1 l mleka kl. ekstra, czyli do 64 mln 77 tys. litrów). Ocena użytkowości mlecznej prowadzona była u 287 naszych dostawców. Posiadają oni 8368 krów, od których dostarczają 56,6% rocznego skupu. Udział mleka od krów objętych oceną stale rośnie, co znaczy, że te pieniądze nie idą na marne i trzeba z wyników oceny korzystać – powiedział Waldemar Paziewski.
Za 2019 rok spółdzielnia wykazała zysk netto w wysokości 1,081 tys. zł. Inwestycje w 2019 roku opiewały na kwotę 4296 tys. zł.
Wiele inwestycji w OSM Garwolin
Prezes podziękował wszystkim członkom spółdzielni, radzie nadzorczej oraz całej załodze za trud włożony w rozwój spółdzielni. Prezes przedstawił także inwestycje przeprowadzone przez OSM Garwolin w 2019 roku.
– W lipcu ubiegłego roku uruchomiono wybudowaną przy zakładzie nr 2 komorę termostatową służącą do utrzymywania stałych i równomiernych warunków temperaturowych dla wyrobów ukwaszanych produkowanych metodą termostatową. W listopadzie zamontowano i uruchomiono linię do pakowania masła w kartony 10 i 25 kg. W skład linii wchodzą: zbiornik buforowy masła, pompa do masła, półautomat do pakowania masła w kartony, zaklejarka kartonów, wykrywacz metali i manipulator podciśnieniowy do ustawiania kartonów na paletę. W tym samym czasie nastąpił montaż i uruchomienie linii do wychładzania i homogenizacji twarogu klasycznego. Twaróg po odczerpaniu serwatki podawany jest pompą na rurowy oziębiacz. Następnie przekazywany jest na taśmowy oddzielacz serwatki i do zbiornika buforowego, z którego twaróg przechodzi przez pompę homogenizującą na skrobakowy wychładzacz i pakowany jest na wcześniej zamontowanej pakowaczce w wiadra. Powyższe inwestycje pozwoliły w znacznym stopniu ograniczyć kontakt produktu z otoczeniem, zwiększając tym samym higienę procesu produkcyjnego – wyjaśnił Waldemar Paziewski.
- Delegaci i zaproszeni goście
Nowe produkty OSM Garwolin „bez GMO”
Prezes dodał, że stopniowo będą pojawiały się produkty OSM Garwolin z oznaczeniem „bez GMO”. Nawiązując do sprzedaży produktów mleczarskich Waldemar Paziewski wspomniał także o nadmiernie wysokich marżach narzucanych przez handel.
Sprawozdanie z działalności rady nadzorczej OSM Garwolin za 2019 rok przedstawił przewodniczący rady Krzysztof Adamiec. W roku 2019 rada nadzorcza odbyła 7 posiedzeń, w których uczestniczyli członkowie zarządu, główna księgowa oraz kierownicy działów, odpowiedzialni za rozpatrywane sprawy.
– Badanie sprawozdania finansowego w spółdzielni za rok 2019 przeprowadziła firma Centrum Badań Audytorskich Jan Dworniak. Rada nadzorcza zapoznała się ze sprawozdaniem finansowym zarządu oraz opinią wraz z raportem z badania przez biegłego rewidenta. Rada nadzorcza nie zgłasza uwag ani zastrzeżeń i rekomenduje zebranie przedstawicieli o zatwierdzenie sprawozdania finansowego za rok 2019 – powiedział Krzysztof Adamiec.
Przewodniczący w swoim wystąpieniu stwierdził, że gospodarstwa dostarczające surowiec do OSM Garwolin cały czas się rozwijają, a spółdzielnia posiada stabilną bazę surowcową z tendencją wzrostową. Rada nadzorcza wnioskowała do delegatów o udzielenie absolutorium zarządowi spółdzielni.
– Uwzględniając całokształt działalności spółdzielni, a szczególnie osiągnięte wyniki gospodarczo-finansowe potwierdzające prawidłowość jej funkcjonowania, dobrą i stabilną sytuację finansową, wnioskuje do zebrania przedstawicieli o udzielenie absolutorium zarządowi spółdzielni oraz podjęcie uchwał w porządku zebrania przedstawicieli – powiedział Krzysztof Adamiec.