O ile więcej są skłonni zapłacić konsumenci za ekologiczne produkty mleczne?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

O ile więcej są skłonni zapłacić konsumenci za ekologiczne produkty mleczne?

07.10.2021

Cena mleka przerzutowego przekroczyła już rekordową, w ostatnim dziesięcioleciu, wartość osiągając tym samym pułap przekraczający 2 zł netto za litr. Notowania cen podstawowych produktów mleczarskich nie potwierdzają jednak uzasadnienia dla tych wysokich cen skupu, co znajduje odzwierciedlenie w, niekorespondujących z nią, relatywnie niskich cenach masła.

Z artykułu dowiesz się

  • Jakie wyzwania czekają na producentów mleka?
  • Ile konsumenci są w stanie zapłacić za ekologiczne produkty?
  • Czy cena mleka w skupie wzrośnie?

Cena mleka w skupie wzrośnie?

Warto jednak wspomnieć, że trend ten, co jest ważne dla dostawców mleka, zwiastuje zwykle podwyżki cen mleka w skupie, które obecnie, w odniesieniu do średniej pięcioletniej, są o 10% wyższe. Pomimo tego, nie zapewniają one oczekiwanego przez rolników poziomu rentowności produkcji. Przyczyną są szybko rosnące koszty produkcji, z którymi zmagają się nie tylko producenci mleka, ale i przetwórcy.

r e k l a m a
Notowane wartości cen półsurowców ulegają wpływom wielu nieregularnych czynników zewnętrznych i wewnętrznych. Należy dostrzec bowiem również wpływ czynników spekulacyjnych, które wprowadzając czynnik niepewności, prowadzą do zakłócenia w łańcuchach dostaw, a zatem mogą być przyczyną niespodziewanych wzrostów cen. Dalsze prognozy zmuszają do refleksji i ostrożności inwestycyjnej.

Kolejne wyzwania dla producentów mleka

Zmiany we Wspólnej Polityce Rolnej w niedalekiej przyszłości nałożą na sektor mleczarski kolejne wyzwania. Promowane są zarówno nowe standardy reżimu produkcyjnego takie jak „bez GMO”, ale też żywność ekologiczna, w tym mleka organiczne. Czy to aktualnie dobry moment na przekonanie konsumentów, że mleko od szczęśliwych krów jest smaczniejsze i zdrowsze od tego z produkcji konwencjonalnej?

Trendy konsumenckie wskazują na coraz większe zainteresowanie produktami pełnowartościowymi. Rośnie zainteresowanie produktami o zwiększonej ilości białka przy ograniczeniu udziału sacharozy. Oznacza to, że poza produktami bez GMO konsument kieruje się również zawartością makroskładników w produkcie gotowym.

Ile konsumenci są w stanie zapłacić za ekologiczne produkty?

W praktyce istotna jest jednak cena produktu na półce. Badania pokazują stabilny trend wyboru produktów ekologicznych, ale gdy ich cena nie przekracza 110% produktu konwencjonalnego. W przeciwnym razie ma miejsce efekt substytucyjny i konsument decyduje się na zakup tego drugiego.

Przeprowadzone przeze mnie analizy wzrostu kosztów produkcji wykonane zostały na stadzie liczącym około 600 sztuk produkcyjnych, przy dziennej produkcji ok. 18000 litrów. Zakup soi „bez GMO” przy tej skali produkcji wiązał się z wydatkiem wyższym w stosunku do paszy konwencjonalnej aż o 50 000 zł netto miesięcznie.

Producent mleka dostarczając wolny od GMO surowiec, droższy w produkcji o 9 groszy, za litr uzyskuje rekompensatę w wysokości jedynie 5 groszy z tego tytułu. Oznacza to, że producent surowca jest zmuszony do partycypacji w kosztach dostarczenia surowca bez GMO w kwocie około 4 groszy za litr.

Sytuacja staje się o wiele bardziej skomplikowana w przypadku produktów ekologicznych, ponieważ sam surowiec jest droższy o ponad 30%, nie wspominając już o wyższych kosztach jednostkowych, które póki co znacząco obniżają przewagę konkurencyjną produktów „bio”.

Rozwiązaniem jest oczywiście poprawa wzajemnych relacji cenowych, ale wymaga to opracowania długoletnich planów działania.

Jarosław Malczewski
Zdjęcie główne: Unsplash

Opracowała Kamila Dłużewicz na podstawie artykułu, który ukazał się w "Tygodniku Poradniku Rolniczym" nr 39/2021 na str. 98. Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na TPR: Zamów prenumeratę.

r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Jakie będą ceny skupu mleka pod koniec tego roku?

Ceny skupu mleka są dość wysokie i nadal rosną. Czy ten wzrostowy trend się utrzyma? Ile będą płaciły mleczarnie w końcówce roku?

czytaj więcej

Prezes Polmleku: śruba z kosztami dokręcona do granic możliwości

Z Jerzym Boruckim – współwłaścicielem Grupy Polmlek rozmawiali Krzysztof Wróblewski i Andrzej Rutkowski

czytaj więcej
Rynek mleka

Ceny skupu mleka w sierpniu

Główny Urząd Statystyczny opublikował dane o cenach skupu mleka. Ile przeciętnie za surowiec oferowały zakłady w Polsce w sierpniu 2021 roku? Zobacz zestawienie wraz z analizą zmian w poszczególnych województwach.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)