Mocznik sposobem na obniżenie kosztów paszy dla krów mlecznych
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Mocznik sposobem na obniżenie kosztów paszy dla krów mlecznych

04.01.2022autor: Beata Dąbrowska

Wysokie ceny praktycznie wszystkich komponentów paszowych dla bydła, w tym śrut poekstrakcyjnych sprawiają, że producenci mleka szukają oszczędności, gdzie to tylko możliwie. Nie dziwnego zatem, że coraz większa grupa hodowców przekonuje się do stosowania mocznika, który nadal jest atrakcyjnym cenowo źródłem białka w dawce.

Z artykułu dowiesz się

  • Jakie korzyści płyną ze stosowania mocznika w żywieniu krów mlecznych?
  • Jaka jest bezpieczna dawka mocznika na krowę?
  • Jak poprawić wykorzystanie mocznika przez mikroflorę żwacza?

Dlaczego warto stosować mocznik w dawce pokarmowej dla krów mlecznych?

Niższa cena, to jednak nie jedyny atut stosowania mocznika w dawce. Po pobraniu go przez zwierzęta, w ich przewodzie pokarmowym rozkładany jest przez bakterie żwaczowe bezpośrednio do amoniaku, który następnie wykorzystywany jest przez bakterie do budowy białka własnego organizmu.
W procesie metabolicznym część bakterii trafia do jelita, gdzie jest trawiona i tym sposobem staje się źródłem białka dla krowy. Warto wiedzieć, że nawet do 80% zapotrzebowania krów na białko pokrywane jest właśnie z białka mikroorganizmów żwacza. Tak więc mocznik jest źródłem łatwo dostępnego amoniaku i pośrednio białek dla bakterii, a także stwarza doskonałe warunki do ich rozwoju. Jeżeli poprawiają się warunki w żwaczu, to oznacza, że lepiej trawione będą pozostałe składniki dawki.

r e k l a m a

100 g mocznika pozwala ograniczyć udział poekstrakcyjnej śruty sojowej o około 0,5 kg 

Specjaliści w dziedzinie żywienia krów mlecznych sugerują, iż dodatek 100 g mocznika na krowę dziennie pozwala ograniczyć udział poekstrakcyjnej śruty sojowej o około 0,5 kg.
Jeżeli już decydujemy się na zastosowanie mocznika, bezwzględnie musimy przestrzegać zasad oraz zadbać o korektę dawki pokarmowej. Najważniejszą zasadą jest nieprzekraczanie bezpiecznej dawki, a ta nie powinna być większa niż 30 g na każde 100 kg masy ciała zwierzęcia. Tak więc najczęściej zaleca się od 100 do 150 g mocznika dziennie na krowę. I jeszcze jedna bardzo istotna uwaga. Otóż, wprowadzenie mocznika do dawki nie może być zwykłą zamianą poekstrakcyjnej śruty sojowej. Mocznik ma być jednym z elementów dawki, a nie zamiennikiem jednego z komponentów, stąd też po decyzji o jego zastosowaniu konieczna jest korekta dawki pokarmowej.

Jak poprawić wykorzystanie mocznika przez mikroflorę żwacza?

Aby poprawić wykorzystanie mocznika przez bakterie żwacza warto zwiększyć udział pasz zasobnych w łatwo fermentujące cukry, do których należy kiszonka z kukurydzy, ale też wysłodki buraczane czy melasa. Powszechna dostępność wozów paszowych sprawia, że dodawanie mocznika do TMR-u jest najłatwiejszą metodą jego skarmiania. Trzeba jednak pamiętać, by był on bardzo dobrze wymieszany z pozostałymi komponentami dawki. Do wozu nie można także dodawać mocznika zbrylonego. Pobranie przez krowę zbrylonej grudki może doprowadzić do zatrucia zwierzęcia. Podobne ryzyko niesie także skarmianie większych od zalecanych ilości mocznika.
Najbardziej popularną metodą stosowania mocznika w żywieniu bydła jest mieszanie go z paszą treściwą. Bezpieczny udział mocznika w mieszance wynosi 10–20 g na każdy kilogram przygotowywanej paszy. Pamiętajmy przy tym, że ostateczny udział mocznika w mieszance zależeć będzie od dziennej dawki paszy treściwej, jaką podajemy krowie. Sprawdźmy także czy mocznik nie znajduje się w gotowych, zakupywanych paszach. Wówczas konieczna jest korekta zadawanej ilości.

Bezwzględnie kontrolować bilans dawki pokarmowej

Wykorzystując mocznik w żywieniu bydła trzeba bezwzględnie kontrolować bilans dawki pokarmowej. Kontrolę tę umożliwiają informacje pozyskane z oceny użytkowości mlecznej, szczególnie te dotyczące zawartości białka i mocznika w mleku, które wskazują na poprawność zbilansowania dawki pokarmowej. Hodowcy, którzy nie prowadzą w swoich stadach oceny, mogą wykorzystać do tego celu dostępne na rynku i łatwe w użyciu testy paskowe. Jeżeli zawartość mocznika w mleku przekracza 300 mg/l to może być to sygnał o zbyt dużej zawartości białka lub mocznika paszowego w dawce w stosunku do energii.

Beata Dąbrowska
Zdjęcia: Beata Dąbrowska
Artykuł ukazał się w Tygodniku Poradniku Rolniczym 01/2022 na str. 64. Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na TPR:  Zamów prenumeratę.
autor Beata Dąbrowska

Beata Dąbrowska

redaktorka "Tygodnika Poradnika Rolniczego" oraz magazynu "Elita Dobry Hodowca", ekspertka w dziedzinie chowu i hodowli bydła oraz produkcji mleka

redaktorka "Tygodnika Poradnika Rolniczego" oraz magazynu "Elita Dobry Hodowca", ekspertka w dziedzinie chowu i hodowli bydła oraz produkcji mleka

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Bydło mięsne

Ceny bydła: krów za mało, są podwyżki

Miały być obniżki cen byków, a zamiast tego zakłady podniosły ceny krów. Jedynie niektóre zakłady zdecydowały się na cięcia w przypadku byków - jak duże? Sprawdź! 

czytaj więcej
Bydło mięsne

Ceny bydła: byki poszukiwane, obniżki niewskazane

Jest presja na obniżki cen, ale żaden z zakładów nie chce powiedzieć "A", bo zastanawia się, czy inni powiedzą "B". Rolnicy wiedzą, że bydło jest mocno poszukiwane, więc obniżki są niewskazane. Jak teraz kształtują się cenniki? 

czytaj więcej
Bydło mięsne

Ceny bydła: nawet 20,4 zł/kg wbc - kto tyle płaci?

Rośnie zapotrzebowanie na byki w wieku od 12 do 24 miesięcy, a wraz z nim stawki. Niektóre zakłady już oficjalnie proponują powyżej 20 zł/kg. Kto tyle płaci? 

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)