Lazur świętował 90-lecie i dziękował spółdzielcom
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Lazur świętował 90-lecie i dziękował spółdzielcom

04.12.2019autor:

Mleczarnia Lazur z Nowych Skalmierzyc obchodziła swoje 90-lecie. To najlepszy przykład, że spółdzielczość jest najlepszą formą rozwoju dla producentów rolnych. O sukcesie, jaki wspólnymi siłami udało się osiągnąć, w 1929 roku nikt nawet nie marzył. Uroczystość była też okazją do wręczenia medali „Zasłużony dla Rolnictwa” przez ministra Ardanowskiego i odznaczeń „Zasłużony dla Spółdzielczości Mleczarskiej” przez Waldemara Brosia, prezesa KZSM.  

– Nie byłoby spółdzielni Lazur, której produkty obecnie trafiają do 25 krajów, gdyby nie nadzwyczajna harmonia i zgoda wśród członków spółdzielni, którzy ją założyli przed 90 laty – przyznał Jerzy Krzak, prezes mleczarni Lazur – Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych w Nowych Skalmierzycach, podczas uroczystości 90-lecia skalmierzyckiej spółdzielni.

r e k l a m a
Bal jubileuszowy z tej okazji odbył się 22 listopada 2019 roku i bawiło się na nim ponad 500 osób. 

90 lat sukcesów spółdzielni ze Skalmierzyc: od dębowej maselnicy po markę Lazur rozpoznawalną w 25 krajach

Dla nas, spadkobierców spółdzielczości mleczarskiej w Nowych Skalmierzycach, ten jubileusz to powód do dumy i satysfakcji – powiedział Jerzy Krzak. Przedstawił on także bogatą historię skalmierzyckiej spółdzielni, która rozpoczęła swoją działalność 6 kwietnia 1929 roku jako Mleczarnia Wielkopolska Skalmierzyce. 

Choć nie była to duża mleczarnia, to prężnie działała i w latach 30. furorę robiło tutejsze masło wyrabiane w dębowej maselnicy. Było tak niesamowite, że trafiało nawet na rynek angielski i amerykański.

Jednak prawdziwym przełomem dla mleczarstwa w Nowych Skalmierzycach był rok 1959, kiedy to rozpoczęto produkcję sera pleśniowego wzorowanego na francuskim serze typu Roquefort, czyli sera z przerostem charakterystycznej, niebieskiej pleśni Penicillium Roqeuforti. Dla ułatwienia zadania klientom, nazwę sera spolszczono i stąd powstał rokpol.

W 1971 r. mleczarnia w Nowych Skalmierzycach została włączona do Zakładu w Ostrowie Wielkopolskim i dopiero w 1990 r. powrócono do samodzielnej egzystencji. Skalmierzycka spółdzielnia w 1997 r. podjęła decyzję o skupieniu się na produkcji wyłącznie serów pleśniowych, a żeby odróżnić się od konkurencji, sery rokpol zaczęto produkować pod marką Lazur nawiązującą do koloru szlachetnej pleśni pokrywającej ser.

Obecnego sukcesu firmy nie byłoby bez uporu i konsekwencji spółdzielców, pracy całych pokoleń, które budowały wiarygodność, prestiż i markę zakładu – przekonywał 
Jerzy Krzak. 

Wystarczy dodać, że dziś Samodzielny Związek Grup Producentów Rolnych to firma, w której pracuje niemal 180 pracowników i dodatkowo prowadzi działalność hotelarsko-gastronomiczną, z restauracją i trzygwiazdkowym hotelem.  

 

Nie byłoby sukcesu Lazura bez ciężkiej pracy rolników

 – Drodzy rolnicy, serdecznie dziękuję za ciężką, codzienną pracę. Za to, że zapewniacie surowiec najwyższej jakości do produkcji naszych serów – podziękował prezes wszystkim dostawcom mleka do Lazura. 

Z kolei Jan Nowacki, przewodniczący rady nadzorczej Lazura podkreślił, że dzięki ciężkiej pracy i konsekwencji wszystkich członków spółdzielni, udało się stworzyć podmiot o prestiżu i zasięgu, o którym nawet nie śnili założyciele skalmierzyckiej spółdzielni mleczarskiej w 1929 roku. 

Nasza mleczarnia przetrwała nie tylko burzliwe czasy 20-lecia międzywojennego, 40 lat PRL-u i trudny okres transformacji ustrojowej. Już samo to jest sporym osiągnięciem, które nie udało się wielu, znacznie większym spółdzielniom. A to, że stworzyliśmy markę rozpoznawalną na świecie, świadczy o sile naszej spółdzielczości, która wynika z dumy, harmonii i poczucia wspólnoty – mówił Jan Nowacki. Podkreślił także ogromne znaczenie rolników i pracowników mleczarni w rozwoju Lazura. 

Głos zabrał także Zenon Michaś, były wieloletni prezes skalmierzyckiej spółdzielni, który podpowiadał obecnemu zarządowi, aby doceniał, także finansowo, zarówno rolników dostarczających mleko, jak i pracowników mleczarni. 


Jerzy Krzak, prezes Lazura podkreślał, że obecny sukces firmy wynika z uporu i konsekwencji spółdzielców zaangażowanych w pracę mleczarni 

  

Ardanowski gratuluje Lazurowi spółdzielców

Pragnę okazać szacunek dla wszystkich pokoleń tworzących skalmierzycką spółdzielnię – powiedział Jan Krzysztof Ardanowski, minister rolnictwa. – Uważam, że spółdzielczość jest wciąż najlepszym sposobem organizacji się rolników. I mimo że w okresie PRL-u była atrapą i nie miała wiele wspólnego z ideami spółdzielczości, to chciałbym, aby w najbliższych latach spółdzielczość była odpowiedzią na wszystkie trudności, przed jakimi stoi rolnictwo w Polsce i Europie. Ubolewam, że w wielu tych największych spółdzielniach, ten wyróżnik jest tylko ozdobnikiem. Spółdzielczość to autentyczny ruch, gdzie rolnicy, dostawcy są najważniejsi. Chciałbym, żeby właśnie tak działała cała spółdzielczość w Polsce – dodał minister. Powiedział także, że cieszy się z sukcesów, jakie osiąga Lazur.

Serdecznie gratuluję tym wszystkim, którzy przez te 90 lat działali na rzecz spółdzielni Lazur i życzę Wam wielu, wielu lat w powodzeniu. Zwłaszcza że dobrze służycie polskiej wsi, polskiemu rolnictwu i Najjaśniejszej Rzeczpospolitej – zakończył Jan Krzysztof Ardanowski. Następnie odznaczył osiem osób medalem „Zasłużony dla Rolnictwa”. 


 

Podczas obchodów 90-lecia Lazura Jan Krzysztof Ardanowski uhonorował odznakami „Zasłużony dla Rolnictwa”: Piotra Balcera, Łukasza Drzazgę, Piotra Maciaka, Sławomira Maciaka, Pawła Męcla, Zdzisława Otwiaskę, Gabriela Pietrzaka i Renatę Stasiak



Z kolei Waldemar Broś, prezes Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich przyznał dla ponad 20 osób odznaczenia „Zasłużony dla Spółdzielczości Mleczarskiej”.

Dziękuję rolnikom i pracownikom mleczarni za to, co robicie i nisko się kłaniam za Wasz ogromny trud. Życzę nowemu, młodemu zarządowi dobrych inicjatyw, rozwoju spółdzielni, rozwijania rynków zagranicznych i zdobywania konsumentów na rynku krajowym – mówił Waldemar Broś. 

Podkreślił, że spółdzielczość jest najlepszą formą rozwoju dla producentów rolnych. Gdyby sektor owoców i warzyw czy mięsny nie porzuciły idei spółdzielni, to zapewne byłyby te branże w tym samym miejscu co polskie mleczarstwo.

A dziś mleczarstwo jest chlubą naszego kraju. Jesteśmy 4. producentem mleka w Europie, 6. producentem serów na świecie, 4. producentem mleka w proszku i masła w Unii Europejskiej. Mamy najlepsze technologie i przekazujemy na rynek ponad 500 produktów niezwykle cennych dla zdrowia ludzi – podkreślił prezes KZSM. 

Na zakończenie oficjalnej części, prezes Jerzy Krzak wzniósł toast za pomyślność Lazura i wszystkich osób związanych z tą spółdzielnią. 

 

Zasłużony dla Spółdzielczości Mleczarskiej

Odznaczenia z rąk Waldemara Brosia, prezesa Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich otrzymali:
  • Malwina Bluz,
  • Kamila Bochyńska,
  • Elżbieta Budzik,
  • Małgorzata Budzik,
  • Marta Danielak,
  • Izabela Drzewiecka,
  • Małgorzata Gęsicka,
  • Grażyna Gruszka,
  • Ewelina Grzeszczyk,
  • Edyta Grzeszczyk,
  • Dawid Kaczmarek,
  • Danuta Karasiewicz,
  • Agnieszka Landuch,
  • Krzysztof Olejnik,
  • Barbara Pietrzak,
  • Marek Płokarz,
  • Małgorzata Skupińska,
  • Mirosława Sójka,
  • Michał Stefaniak,
  • Iwona Szczepaniak,
  • Maria Szymczak,
  • Rafał Tacik,
  • Anna Wywijas,
  • Paweł Majda,
  • Marek Stróżyński
  • i pośmiertnie Jerzy Głuszyński.

 

Paweł Mikos
fot. Paweł Mikos

 

r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Burmistrz ignoruje decyzję SKO, byle tylko nie pozwolić rolnikom na budowę chlewni

W numerze 48 TPR opisywaliśmy przypadek Anity i Adama Świderskich, młodych rolników ze wsi Mściszewo w gminie Murowana Goślina, którzy postanowili w swoim gospodarstwie wybudować chlewnię na tysiąc stanowisk do tuczu. Pod koniec ubiegłego roku złożyli w urzędzie gminy wniosek o wydanie decyzji środowiskowej.

czytaj więcej

Jakie są punkty krytyczne dla wydajności, zdrowia i rozrodu krów?

Od dłuższego już czasu do naszej redakcji dzwonią Czytelnicy z prośbą o szczegółowe zalecenia dotyczące rozrodu i długowieczności coraz bardziej wydajnych krów. Potwierdza to, że nie lada wyzwaniem dla hodowców jest pokrycie gigantycznego zapotrzebowania pokarmowego zwierząt na wysoką wydajność, które w tej kwestii jest kluczowe.  

czytaj więcej

Raport KE: przez spadek cen mleka, rolnicy będą likwidować stada krów

Komisja Europejska opublikowała krótkoterminową prognozę dla rynku mleka na 2023 rok. Zdaniem unijnych analityków, w bieżącym roku europejscy rolnicy bedą redukować pogłowie swoich stad w odpowiedzi na spadającą opłacalność produkcji mleka.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)