Kiedy brakowanie stada przynosi najmniejsze straty?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Kiedy brakowanie stada przynosi najmniejsze straty?

11.02.2020

Koszty brakowania w dużym stopniu zależą od miesiąca laktacji, w którym krowa jest usuwana ze stada. Kiedy najlepiej brakować krowy?

Z artykułu dowiesz się

  • Kiedy koszty brakowania są najwyższe
  • Kiedy najlepiej brakować krowy
  • Jak zmniejszyć brakowanie w stadzie

Kosztowne brakowanie krów we wczesnej laktacji

Najbardziej kosztowne jest brakowanie w okresie wczesnej laktacji, bo związane jest ono najczęściej z chorobą metaboliczną krowy (zaleganie poporodowe, stłuszczenie wątroby, przemieszczenie trawieńca i inne). Choroba oznacza, że wydaliśmy  pieniądze na leczenie chorej sztuki. Ponadto, zmniejszenie wydajności mleka związane z chorobą ma miejsce w okresie najwyższej wydajności.

r e k l a m a
W wyniku wczesnego brakowania w oborze pozostaje puste stanowisko. Wcześnie wybrakowana sztuka oznacza utratę laktacji, a więc nie ma przychodu ze sprzedaży mleka. Krowa  chora jest najczęściej wychudzona i jej sprzedaż nie przyniesie takiego przychodu jak sprzedaż krowy w końcu laktacji.

Jak ograniczyć brakowanie krów?

Zdecydowanie bardziej korzystne finansowo jest brakowanie krowy w ostatnich miesiącach laktacji, bo zysk ze sprzedaży mleka może być powiększony o sprzedaż takiej sztuki na mięso. 7 na 10 przypadków brakowania krów w stadzie to jednak brakowanie niezamierzone.  Najlepszym sposobem na jego ograniczanie jest więc dbałość o odpowiednie żywienie krów, szczególnie w okresie okołoporodowym i wczesnej laktacji, prawidłowa i systematyczna korekcja racic, profilaktyka schorzeń metabolicznych i chorób infekcyjnych, właściwy odchów młodzieży oraz wprowadzanie do stada własnych, a nie pochodzących z zakupu zwierząt.

Z ekonomicznego punktu widzenia, celem hodowcy powinno być brakowanie na poziomie 25–26%, przy czym udział krów brakowanych w pierwszych dwóch miesiącach laktacji nie powinien przekraczać 5–6%.

Beata Dąbrowska
Zdjęcie: Archiwum

 

r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

160 hektarów pastwiska wspólnoty gruntowej znacznie poprawia opłacalność produkcji mleka

Niejednokrotnie na łamach naszego tygodnika pisaliśmy o dobroczynnym wpływie ruchu na wydajność i zdrowie. Jeśli do tego dodać jeszcze dostęp do „darmowej” paszy, to opłacalność produkcji mleka ma szansę wzrosnąć. Takie możliwości ma gospodarstwo Iwony i Andrzeja Czyżaków, leżące na przedmieściach Sieradza.

czytaj więcej

Jakie są punkty krytyczne dla wydajności, zdrowia i rozrodu krów?

Od dłuższego już czasu do naszej redakcji dzwonią Czytelnicy z prośbą o szczegółowe zalecenia dotyczące rozrodu i długowieczności coraz bardziej wydajnych krów. Potwierdza to, że nie lada wyzwaniem dla hodowców jest pokrycie gigantycznego zapotrzebowania pokarmowego zwierząt na wysoką wydajność, które w tej kwestii jest kluczowe.  

czytaj więcej

Raport KE: przez spadek cen mleka, rolnicy będą likwidować stada krów

Komisja Europejska opublikowała krótkoterminową prognozę dla rynku mleka na 2023 rok. Zdaniem unijnych analityków, w bieżącym roku europejscy rolnicy bedą redukować pogłowie swoich stad w odpowiedzi na spadającą opłacalność produkcji mleka.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)