Jakie są zalety skarmiania krów gniecionym ziarnem kukurydzy?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Jakie są zalety skarmiania krów gniecionym ziarnem kukurydzy?

27.08.2021autor: Andrzej Rutkowski

Gniecione czy też śrutowane ziarno kukurydzy to wartościowa pasza energetyczna dla wysokowydajnych krów mlecznych. Dość kosztowne jest dosuszenie takiego ziarna, dlatego coraz częściej hodowcy decydują się na skarmianie go w postaci kiszonej.

Jakie ziarno jest najlepsze dla krów mlecznych?

Dla bydła najbardziej odpowiednią formą zakiszanego ziarna jest ziarno gniecione, ponieważ jest wolniej rozkładane w żwaczu, co powoduje, że duża część skrobi dostaje się do jelita cienkiego i tam zostaje strawiona. Przyczynia się to do lepszego wykorzystania energii przez zwierzęta. Dlatego też kiszonka z ziarna zalecana jest do skarmiania krów będących w czasie pierwszych czterech miesiącach laktacji. Nie należy jednak podawać tej paszy pod koniec laktacji, zwłaszcza krowom zasuszonym, ponieważ grozi to nadmiernym otłuszczeniem zwierząt.

r e k l a m a

Ile kiszonego ziarna kukurydzy może dostawać krowa?

Ze względu na ograniczony rozkład skrobi w żwaczu sama pasza nie zmniejsza drastycznie odczynu pH żwacza i właśnie dzięki temu zmniejsza się prawdopodobieństwo wystąpienia kwasicy metabolicznej. Krowa w szczycie laktacji może otrzymać w dawce dziennej 8–10 kg kiszonego ziarna kukurydzy. Energia zawarta w 1 kg takiej paszy wynosi około 0,85 JPM (jednostka paszowa produkcji mleka). Taka ilość pokrywa potrzeby produkcyjne prawie 2 litrów mleka krowiego o zawartości tłuszczu 4%. W kiszonym ziarnie kukurydzy wśród frakcji włókna przeważa neutralne włókno detergentowe (NDF), które ma bezpośredni wpływ na smakowitość tej paszy.

Jak tanio zakisić ziarno kukurydzy?

Oprócz stosunkowo kosztownego kiszenia ziarna kukurydzy w rękawie można też przeprowadzić jego konserwację w silosach betonowych lub pryzmach, ale wtedy straty zakiszanego materiału są większe. Przy kiszeniu w pryzmie lub silosie większego znaczenia nabiera wilgotność, gdyż zbyt wysoka zawartość suchej masy w ziarnie powoduje niewystarczające ugniecenie materiału, w skutek czego uniemożliwione jest uzyskanie warunków beztlenowych oraz następuje rozwój niepożądanych mikroorganizmów. Zaś nadmierna zawartość wody w ziarnie sprzyja zagrzewaniu się kiszonki oraz występowaniu pleśni.

Kiszenia ziarna kukurydzy w big-bagach

W gospodarstwach, które nie uprawiają kukurydzy na ziarno coraz częściej można spotkać, pochodzące z zakupu, kiszone ziarno kukurydzy w big-bagach. Dotyczy to zwłaszcza mniejszych gospodarstw, w przypadku których rękaw lub pryzma nie zdają egzaminu, gdyż są po prostu zbyt duże na posiadaną ilość bydła. Big-bagi ważą zazwyczaj 1000 lub 800 kg. Stosowany jest w nich dodatek konserwantów biologicznych lub chemicznych co ogranicza straty fermentacyjne. Spotykane jest też ziarno z dodatkiem melasy.

Andrzej Rutkowski
Zdjęcia: Archiwum

autor Andrzej Rutkowski

Andrzej Rutkowski

redaktor "Tygodnika Poradnika Rolniczego" oraz magazynu "Elita Dobry Hodowca", ekspertka w dziedzinie chowu i hodowli bydła oraz produkcji mleka

redaktor "Tygodnika Poradnika Rolniczego" oraz magazynu "Elita Dobry Hodowca", ekspertka w dziedzinie chowu i hodowli bydła oraz produkcji mleka

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Sposoby na wykorzystanie kukurydzy

Jeżeli kukurydza dobrze rośnie, dopisze pogoda i ze zbiorem na kiszonkę trafimy w punkt, tj. zawartość suchej masy całych roślin wynosi 33–35%, nie trzeba nic kombinować.

czytaj więcej

Startują Pola Klasy S Kukurydza od Syngenta

Jak co roku wraz z końcem lata Syngenta zaprasza na spotkania w ramach Pól Klasy S Kukurydza. Udział w spotkaniu trzeba zarejestrować na stronie Syngenta.pl

czytaj więcej

Jak w żywieniu krów mlecznych zastąpić soję śrutą rzepakową? Sprawdź prosty przelicznik

Z wysokimi cenami śruty sojowej i rzepakowej hodowcy zmagają się już od dawna. W trosce o utrzymanie w ryzach kosztów produkcji mleka, wielu z nich ogranicza lub całkowicie rezygnuje ze skarmiania horrendalnie drogiej śruty sojowej. Okazuje się, że zastąpienie w dawce pokarmowej śruty sojowej śrutą rzepakową może przyczynić się do efektywniejszego żywienia krów paszami niemodyfikowanymi genetycznie.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)