Jakie dawki paszy treściwej podawać krowom po wycieleniu?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Jakie dawki paszy treściwej podawać krowom po wycieleniu?

25.01.2020autor:

W dążeniu do optymalnego zaopatrzenia energetycznego krów po wycieleniu, większość hodowców popełnia błąd sądząc, że można wyrównać niedobory energetyczne paszą treściwą. Pasze te są wprawdzie wysokoenergetyczne, ale jednocześnie ubogie we włókno.

Z artykułu dowiesz się

  • Co ma na celu stopniowe wprowadzanie paszy treściwej przed wycieleniem krowy?
  • Dlaczego nie można podawać krowom zbyt dużo paszy treściwej po wycieleniu, czym to grozi?
  • Jak można poprawić pobieranie suchej masy i fermentację w żwaczu u krów?
Stopniowe wprowadzanie pasz treściwych dla krów od 3. tygodnia przed wycieleniem, gwarantuje odpowiedni rozwój brodawek żwaczowych oraz mikroflory bakteryjnej gotowej do rozkładu znacznej ilości skrobi pochodzącej z paszy treściwej.

Ryzyko kwasicy

W okresie laktacji należy pamiętać, że na jeden odpas paszy treściwej nie należy przeznaczać więcej niż 2,5–3,0 kg, szczególnie w pierwszych 6.–7. tygodniach po wycieleniu, ponieważ krowy, pobierając małe ilości paszy objętościowej będą separowały paszę treściwą, co może prowadzić do kwasicy. Separowanie pasz ogranicza oczywiście odpowiednia struktura dawki, która tym samym zmniejsza ryzyko pojawienia się kwasic oraz wzmaga odruch przeżuwania. Przeżuwanie treści żwacza z elementami strukturalnymi, uwalnia dodatkowe ilości śliny, która zawiera naturalny bufor w postaci kwaśnego węglanu sodu. Pożądane i zalecane w dawce są również drożdże paszowe Saccharomyces cerevisiae lub ich metabolity poprawiające pobranie suchej masy i fermentację w żwaczu.

Nie należy przesadzać z paszą treściwą

Skarmianie znacznych ilości pasz treściwych w stosunku do pasz objętościowych, zwiększa w żwaczu produkcję kwasu propionowego i masłowego, a obniża poziom kwasu octowego. Wpływa to na spadek zawartości tłuszczu w mleku, który może być dobrym wskaźnikiem świadczącym o nieprawidłowości żywienia. Nadmierna ilość paszy treściwej zmniejsza aktywność celulolityczną mikroflory żwacza, czyli obniża strawność włókna pasz objętościowych.

Separowanie pasz ogranicza m.in. odpowiednia struktura dawki, która  zmniejsza ryzyko pojawienia się kwasic oraz wzmaga odruch przeżuwania
  • Separowanie pasz ogranicza m.in. odpowiednia struktura dawki, która zmniejsza ryzyko pojawienia się kwasic oraz wzmaga odruch przeżuwania
Beata Dąbrowska
Zdjęcia: Pixabay

r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Zbyt duża obsada w kojcu porodowym zwiększa stres u krów

Udowodniono, iż w okresie przejściowym krowy mają biologicznie obniżoną odporność, co jest między innymi konsekwencją zmian hormonalnych i nerwowych.

czytaj więcej

Co wywołuje zakwaszenie u krów i jak go unikać?

Sortowanie paszy jest jedną z przyczyn powstawania subklinicznej kwasicy żwacza. Gdy krowa sortuje, to pobiera więcej skrobi, a mniej suchej masy. Dochodzi wtedy do ograniczenia produkcji śliny i obniża się czas przeżuwania, a wtedy tylko krok dzieli zwierzę od kwasicy. 

czytaj więcej

Kiedy wiadomo, że cielę jest gotowe do odsadzenia?

Bardzo ważny wpływ na poprawę odporności cieląt w okresie odsadzenia odgrywa ilość pobranego w tym okresie starteru. W momencie odsadzenia cielę powinno pobierać przynajmniej 1 kg tej paszy dziennie.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)