Jak żywić krowy na 3 tygodnie prze porodem?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Jak żywić krowy na 3 tygodnie prze porodem?

16.06.2020

Uzyskanie dobrego statusu zdrowotnego oraz wysokiej wydajności mlecznej krów wymaga odpowiedniego ich przygotowania do kolejnej laktacji. Bardzo ważne  jest pobudzanie dobrego apetytu, co jest szczególnie trudne, bowiem płód i wody płodowe wypełniają jamę brzuszną i utrudniają pracę żwacza.

Z artykułu dowiesz się

  • Które mikroelementy są kluczowe w okresie przejściowym u krów
  • Kiedy rozpoczyna się zwiększone zapotrzebowanie na energię przed wycieleniem
  • Jak żywić krowy przed porodem

Jak żywic krowy w okresie przejściowym?

Zapotrzebowanie energetyczne w tym okresie wzrasta o około 25–30%, a brak apetytu prowadzić może do osłabienia odporności, wystąpienia chorób metabolicznych i zaburzeń przy kolejnych inseminacjach.

r e k l a m a
Żywienie w okresie przejściowym powinno stymulować nie tylko strawność i rozwój błony śluzowej żwacza, ale przede wszystkim umożliwiać zwiększenie liczby brodawek żwaczowych. Efektem tego jest wzrost powierzchni wchłaniania lotnych kwasów tłuszczów. Krowy tłuste, przy braku energii tracą masę ciała, co skutkuje powstawaniem ciał ketonowych. Stan ten może prowadzić do zespołu stłuszczenia wątrobowego i przemieszczenia trawieńca po porodzie. Również większa utrata apetytu może świadczyć o problemach metabolicznych i jest często wynikiem nadmiernego otłuszczenia.

W okresie przejściowym zadbaj o odpowiednią suplementację mikroelementów

W okresie przejściowym dochodzi do znaczącego osłabienia obrony antyoksydacyjnej, gdzie decydują mechanizmy enzymatyczne, a czołowe miejsca zajmuje dysmutaza nadtlenkowa i peroksydaza glutationowa. Jej aktywność jest uzależniona od mikroelementów: selenu, cynku, miedzi, manganu i żelaza. Zachwianie równowagi biologicznej w okresie przejściowym jest szczególnie ważne, ponieważ aktywne postacie tlenu hamują aktywność limfocytów T. Ograniczona jest migracja makrofagów, wzrasta liczba leulicytów, limfocytów i monocytów.

Znaczne zwiększenie zapotrzebowania na energię rozpoczyna się 3 tygodnie przed porodem i związane jest ze wzrostem płodu, rozwojem gruczołu mlekowego, produkcją siary, odbudową brodawek żwaczowych i jelitowych oraz namnażaniem się bakterii amylolitycznych. Również poziom przeciwutleniaczy i mikroelementów odgrywa istotną rolę w odporności krów w okresie przejściowym. Ważnymi przeciwutleniaczami komórkowymi są witaminy E oraz beta-karoten, jak również selen (zwłaszcza organiczny). Uzupełnienie dawki w witaminę E i Se redukuje ilości zapaleń gruczołu mlekowego, jak również może podnieść odporność i zredukować liczbę zatrzymań łożyska oraz zapaleń macicy. Z kolei brak miedzi (Cu) skutkuje obniżeniem funkcji obronnej krwinek białych. Uzupełnienie ilości tego pierwiastka wpływa na obniżenie zapaleń gruczołu mlekowego wywołanych bakterią typu Coli.

W okresie przejściowym należy zwiększyć koncentrację energii zastępując pasze objętościowe o małej koncentracji energii, doskonałymi kiszonkami i trawami, jak również wysokoenergetycznymi tłuszczami chronionymi na bazie kwasu stearynowego i palmitynowego (VITTRA FAT – 99%).

Dużym problemem przed i po wycieleniu jest zachowanie równowagi między węglowodanami strukturalnymi i niestrukturalnymi, co według wielu żywieniowców decyduje o prawidłowym przebiegu okresu przejściowego. Stopniowe zwiększenie koncentracji energii w dawce powinno niwelować zmniejszone pobieranie paszy. Krowa tłusta traci apetyt na około 3 tygodnie przed porodem, a szczupła (BCS-3,0) w ciągu 4–6 dni. Dlatego ważna jest w tym okresie analiza kondycji. Należy pamiętać, że zwiększanie koncentracji energii, przy stosowaniu w okresie przejściowym tylko pasz treściwych, może powodować problemy związane z fermentacją w żwaczu i prowadzić do kwasicy. Dlatego za optymalne uważa się skarmianie pasz objętościowych takich samych, jak w okresie rozdajania z dodatkiem laktacyjnej paszy treściwej:
  • 3 tygodnie przed porodem – 1,0–1,5 k
  • 2 tygodnie przed porodem – 2,0–3,0 k
  • 1 tydzień przed porodem – 3,0–5,0 kg
Wykorzystując okres zasuszenia na regenerację wymienia i żwacza należy pomyśleć o odtruciu i regeneracji wątroby oraz nerek. Narządy te, w trakcie laktacji nie tylko intensywnie pracują, ale również kumulują w sobie bardzo duże ilości substancji szkodliwych dla organizmu.  W obecnych czasach szczególnego znaczenia nabierają preparaty absorbujące mikotoksyny. Stosowanie ich w okresie zasuszenia właściwego (np. Elitox, MOSELIT, Extra Mas), kiedy w żywieniu znajdują się duże ilości słomy (nie zawsze dobrej jakości), daje bardzo dobre efekty zdrowotne i produkcyjne w kolejnej laktacji.

Istotną rolę w jakości siary odgrywa kondycja krów w ostatnich tygodniach ciąży i pierwszych tygodniach po porodzie. Prawidłowa kondycja powinna wahać się w granicach 3,25–3,50 punktu BCS. Odchylenia od tych poziomów prowadzą do utrudnionego wypierania płodu, obniżenia poziomu oksytocyny i wapnia, jak również zmniejszonej produkcji siary wysokiej jakości. W okresie przejściowym nie należy stosować dla krów zasuszonych wysłodków buraczanych, melasy, kwaśnego węglanu sodu i kredy pastewnej, które podnoszą wartość bilansu kationowo-anionowego. Dobre efekty w tym okresie daje podawanie soli anionowych.

Duży niedobór wapnia we krwi krów pojawia się 1–2 dni przed porodem wraz z gromadzeniem się siary w gruczole mlekowym. W celu uruchomienia rezerw Ca z kości uruchamia się parathormon, umożliwiający ten proces. Ponadto należy stopniowo zwiększyć dawkę wapnia, aby ilość tego pierwiastka przekraczała 100–200 g/dobę. Sprzyja to szybkiej akcji porodowej, usuwania łożyska i profilaktyce porażenia poporodowego.

Prof. dr hab. Adam Traczykowski
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Jak zwiększyć ilość białka w zbożach wykorzystywanych jako pasza dla świń?

Przyczyną gorszego wykorzystania paszy jest stosowanie nadmiernej ilości włókna, złe zbilansowanie mieszanki, podawanie surowców o gorszej strawności lub skażonych grzybami wytwarzającymi mikotoksyny. Stopień wykorzystania białka, tłuszczu czy węglowodanów zależy zarówno od składu mieszanki, jak i sposobu obróbki paszy.

czytaj więcej

Jak ocenić jakość żywienia krów na podstawie kału?

Ocena kału to jeden z elementów prawidłowego zarządzania stadem, który dostarcza nam informacji o charakterze fermentacji w żwaczu i strawności pokarmu.

czytaj więcej

Piaskiem w oczy, czyli jak kopalnia piasku degraduje grunty rolne

Z roku na rok coraz większym problemem jest susza. Brakuje i brakować będzie pasz objętościowych. Oprócz suszy działalność ludzka przyczynia się do tego stanu. Tak przynajmniej uważają państwo Zielińscy ze wsi Stary Dębsk, w gminie Nowa Sucha, dostawcy mleka do OSM Łowicz.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)