Jak zapobiegać niedoborom soli u bydła?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Jak zapobiegać niedoborom soli u bydła?

03.02.2021

Brak soli w żywieniu zwierząt może wywoływać bardzo negatywne skutki. Podstawowym objawem jej deficytu u bydła jest brak apetytu i ograniczenie pobierania paszy, niska wydajność, słabe przyrosty, wypadanie i matowienie sierści oraz opóźniony wzrost młodych zwierząt.

Z artykułu dowiesz się

  • Jakie są skutki niedoboru soli u bydła
  • Od czego zależy zapotrzebowanie na sól u zwierząt
  • Dlaczego pasze zawierające potas wpływają negatywnie na zawartość sodu w organizmie?

Stosowanie lizawek solnych niezbędnym elementem żywienia bydła

Podstawowym objawem klinicznym deficytu soli u zwierząt jest spadek obu pierwiastków – sodu i chloru w osoczu krwi, co można łatwo zdiagnozować. Aby nie dochodziło do takich sytuacji szczególną uwagę należy zwrócić na stosowanie lizawek solnych w żywieniu bydła na pastwisku oraz przy szerokim zastosowaniu kiszonek. Lizawki solne nie tylko utrzymują sód i chlor na odpowiednim poziomie, ale także w znaczący sposób wpływają na zwiększenie pobrania paszy, co w przypadku krów mamek przekłada się na lepszą mleczność a w przypadku młodych zwierząt na przyrosty. Sól po prostu wzmaga apetyt.

r e k l a m a
Niedobór sodu u zwierząt może wywoływać nadmierna ilość potasu w diecie, który silnie eliminuje sód z organizmu poprzez zwiększone wydzielanie moczu. Na ogół nie obserwuje się ostrego niedoboru chloru u zwierząt, ponieważ ich zapotrzebowanie na chlor jest niższe niż na sód. Objawem niedoboru chloru jest silne obniżenie poziomu elektrolitów w surowicy krwi, prowadzące do zahamowania wzrostu zwierząt, odwodnienia, paraliżu i śmierci. Zawartość chloru w paszach podstawowych – kiszonkach i sianie wystarcza do pokrycia zapotrzebowania zwierząt.

Ile soli w paszach?

Sól stosowana jest jako składnik mieszanek paszowych wytwarzanych metodami przemysłowymi. Pełnoskładnikowe mieszanki paszowe dla drobiu, świń i bydła zawierają około 1% soli, tj. 10 kg/tonę paszy. Przy produkcji około 4,5–5,0 mln t mieszanek paszowych w Polsce, do żywienia zwierząt zużywa się 45–50 tys. t soli.

Jakie jest zapotrzebowanie zwierząt na sól?

Zapotrzebowanie krów na sód nie jest wartością stałą i zależy od ilości produkowanego mleka, temperatury i wilgotności powietrza, składu mineralnego dawki pokarmowej, a szczególnie od zawartości potasu w diecie. Jest wyższe latem, w czasie wyższych temperatur oraz przy wyższej zawartości potasu w zielonkach, kiszonkach i sianie.


Niektórzy hodowcy stosujący w żywieniu dawkę TMR dodają sól do wozu paszowego
  • Niektórzy hodowcy stosujący w żywieniu dawkę TMR dodają sól do wozu paszowego

Zrównoważyć pobrany potas

Pasze objętościowe, w tym kiszonki i siano, zawierają przeciętnie 2–3,5% (20–35 g/kg) potasu. Przy pobraniu 10–15 kg suchej masy paszy objętościowej daje to spożycie 200–500 g potasu/dobę. Tak duże pobranie potasu wymaga zrównoważenia go w płynach ustrojowych sodem i chlorem, dla zachowania równowagi jonowej organizmu, określanej mianem homeostazy. Podawanie bydłu, w tym krowom, lizawek solnych pozwala na kształtowanie równowagi jonowej zależnie od naturalnych potrzeb zwierzęcia, w miarę jego potrzeb pokarmowych. Stąd lizawki solne trzeba traktować jako standardowy dodatek paszowy, powinny być wystawione w miejscach zadaszonych i dostępnych dla krów o każdej porze dnia, na pastwiskach, okólnikach i w oborze.

Andrzej Rutkowski
Zdjęcia: Andrzej Rutkowski
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Pogłowie bydła w Australii powiększy się do ponad 25 mln sztuk

Australijscy hodowcy bydła w 2021 r. stawiają na odbudowę pogłowia po 2 latach kryzysu. Znacznie spadnie ilość bydła przeznaczonego na ubój, chociaż produkcja wołowiny ma utrzymać się na tym samym poziomie.

czytaj więcej

Mikroelementy w żywieniu krów - od czego zależy ich przyswajalność?

Mikroelementy to pierwiastki występujące w ciele zwierząt w śladowych ilościach, nieprzekraczających 0,005%. Są niezbędne do normalnego funkcjonowania zwierząt, decydując o wielu istotnych procesach życiowych organizmu.

czytaj więcej
Bydło mięsne

Ceny bydła – jest zapotrzebowanie na żywiec

Jest popyt, ale podaż przedświąteczna dość słaba. Stawki rosną, a rolnicy na razie nie sprzedają bydła w dużej ilości.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)