Jak stres podczas odsadzania cieląt wpływa na późniejszą produkcję?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Jak stres podczas odsadzania cieląt wpływa na późniejszą produkcję?

02.11.2021autor: Beata Dąbrowska

W życiu krowy mlecznej są dwa momenty, które mogą mieć ogromne znaczenie dla przyszłej produkcji mleka. Jeden to oczywiście okres przejściowy; drugi, który może być bardziej zaskakujący, to okres odsadzania.

Cielę zaczyna zmieniać się w przeżuwacza w 4 tygodniu życia

Oba te okresy są stresujące dla zwierzęcia i stanowią wyzwanie dla hodowców. Cielę rodzi się jako zwierzę monogastryczne, jednak już w wieku 4 tygodni cielę zaczyna „przekształcać się” w przeżuwacza, którym się stanie.

Powszechnie wiadomo, że spożycie ziarna starterowego ma kluczowe znaczenie dla rozwoju i wzrostu żwacza. Dostępność i pobranie świeżej wody jest bezpośrednio skorelowana ze spożyciem ziarna. Równie ważne może być wysokiej jakości siano, jednak długość jego cząstek powinna być utrzymywana na poziomie 5–7,5 cm. Przy czym trzeba pamiętać, że zbyt dużo siana może ograniczyć pobranie ziarna. Sugerowano, że stosunek ziarna do siana (wagowo) wynoszący 8:1 jest idealny, aby zapewnić odpowiedni poziom energii w okresie rozpoczynania podawania cielętom pasz objętościowych. Pomiędzy 4–8 tygodniem życia populacje drobnoustrojów w żwaczu zaczynają się stabilizować, a do 8 tygodnia celem hodowcy jest posiadanie cielęcia, które od urodzenia co najmniej podwoiło masę ciała.

r e k l a m a

Cielę podczas odsadzania poddawane jest licznym czynnikom stresowym

Wiele gospodarstw odsadza cielęta mleczne w wieku około 8 tygodni, aby przejść z drogiej, pracochłonnej diety płynnej na dietę zbożową, składającą się z pasz objętościowych. Stresory u cielęcia odsadzonego obejmują nie tylko zmianę diety, ale prawdopodobnie cielę doświadczy również zmiany w strukturze społecznej oraz tej związanej z miejscem bytowania. Ponadto cielę może także zostać transportowane do nowego obiektu inwentarskiego. Stresory te mogą ograniczać pobranie paszy i wody oraz zwiększać podatność cieląt na choroby, takie jak kokcydioza i choroba układu oddechowego bydła (BRD, zapalenie płuc). Aby złagodzić te stresory, naukowcy zasugerowali strategię wycofywania się z karmienia mlekiem i badają korzyści wynikające z utrzymania grupowego.

Pomocne dodatki paszowe dla cieląt

Oprócz odpowiedniej strategii zarządzania warto wziąć pod uwagę kilka dodatków paszowych. Elektrolity pomogą cielęciu w spożyciu wystarczającej ilości wody i utrzymaniu nawodnienia na poziomie komórkowym. Z kolei produkty drożdżowe mogą pomóc ustabilizować pH żwacza i „promować” właściwy stosunek skrobi do bakterii trawiących błonnik. Jonofory i kokcydiostatyki pomagają zapobiegać i kontrolować infekcje wywołane przez pasożyty Coccidia eimeria. Z kolei mikrobiotyki pomogą zbudować idealny mikrobiom w jelitach cielęcia.

Istnieje wiele dodatków paszowych, które należy wziąć pod uwagę, ale nie wszystkie są sobie równe. Warto zatem w tej kwestii skonsultować się z lekarzem weterynarii czy doradcą żywieniowym a ten pomoże w wyborze najbardziej odpowiedniego dodatku, który pomoże zminimalizować konsekwencje pojawienia się stresu w czasie odsadzenia.

Oprac. Beata Dąbrowska
Zródło: Thedairysite.com

Zdjęcie: Beata Dąbrowska

autor Beata Dąbrowska

Beata Dąbrowska

redaktorka "Tygodnika Poradnika Rolniczego" oraz magazynu "Elita Dobry Hodowca", ekspertka w dziedzinie chowu i hodowli bydła oraz produkcji mleka

redaktorka "Tygodnika Poradnika Rolniczego" oraz magazynu "Elita Dobry Hodowca", ekspertka w dziedzinie chowu i hodowli bydła oraz produkcji mleka

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Jak zapewnić odpowiednie warunki cielętom w igloo podczas zimy?

W tym roku zima zawitała niespodziewanie wcześnie. I chociaż ujemne temperatury nie dają się jeszcze mocno we znaki, to przed nami kolejne zimowe miesiące, w których szczególną troską należy objąć cielęta utrzymywane w – coraz powszechniejszym systemie – budkach igloo.

czytaj więcej

Jakie są punkty krytyczne dla wydajności, zdrowia i rozrodu krów?

Od dłuższego już czasu do naszej redakcji dzwonią Czytelnicy z prośbą o szczegółowe zalecenia dotyczące rozrodu i długowieczności coraz bardziej wydajnych krów. Potwierdza to, że nie lada wyzwaniem dla hodowców jest pokrycie gigantycznego zapotrzebowania pokarmowego zwierząt na wysoką wydajność, które w tej kwestii jest kluczowe.  

czytaj więcej

Raport KE: przez spadek cen mleka, rolnicy będą likwidować stada krów

Komisja Europejska opublikowała krótkoterminową prognozę dla rynku mleka na 2023 rok. Zdaniem unijnych analityków, w bieżącym roku europejscy rolnicy bedą redukować pogłowie swoich stad w odpowiedzi na spadającą opłacalność produkcji mleka.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)